Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κυριαρχία Μητσοτάκη, εμβόλιο κορονοϊού και «μαύρη μαυρίλα» για επιστροφή στην κανονικότητα

δημοσκόπηση
Φωτογραφίες από: Eurokinissi

Απ’ όλα έχει ο… μπαξές στην δημοσκόπηση της Metron Analysis. Πόσοι λένε ναι στο εμβόλιο και πόσοι… δεν θέλουν; Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Σχεδόν 4/10 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κρίνουν αρνητικά τον Αλέξη Τσίπρα και σχεδόν 3/10 θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με την χώρα να κινείται στους ρυθμούς του κορονοϊού και εσχάτως και του μεταλλαγμένου στελέχους, μια νέα δημοσκόπηση βλέπει το «φως» της δημοσιότητας και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης, 28.01.2021, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και διενεργήθηκε από την εταιρεία Metron Analysis.

Τα ευρήματά της… πολλά και ενδιαφέροντα. Η ΝΔ εμφανίζεται να κυριαρχεί στην πρόθεση ψήφου, με διαφορά της τάξης των 16,4 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και συνολικά η κυβέρνηση βαθμολογείται θετικά.

click4more: Κορονοϊός: Πάνω από τα μισά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός με… πράσινο αποτέλεσμα στην δημοτικότητα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σε ό, τι αφορά την αξιολόγηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στα της πανδημίας, η απαισιοδοξία κυριαρχεί σε ό, τι αφορά αυτό που λέμε «επιστροφή στην κανονικότητα», ενώ αξίζει κανείς να σταθεί και στις απαντήσεις που αφορούν στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ας δούμε αναλυτικά τι «βγάζει» η δημοσκόπηση.

Πάμε… καλά;

Στην ερώτηση για την πορεία της χώρας, η εικόνα είναι μοιρασμένη, με το 48% να απαντά πως η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και το 41% να… διαφωνεί. Ένα 6% δεν επιλέγει κανένα από τα δύο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 80% των ψηφοφόρων της ΝΔ απαντούν ότι πάμε καλά, ενώ το ίδιο απαντά κι ένα 30% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον είναι και το ότι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ που απαντούν «θετικά» είναι περισσότεροι από της ΝΔ (!) και συγκεκριμένα το 88%!

Δείτε την σχετική κάρτα

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» σύμφωνα με την δημοσκόπηση

Στην ερώτηση για το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, η απάντηση «πανδημία του κορονοϊού – ιατρική περίθαλψη» ήταν αυτή που συγκέντρωσε το 42% των απαντήσεων, ενώ ακολουθούν η οικονομία, η ανεργία, η εξωτερική πολιτική, οι πολιτικοί, η Παιδεία και το προσφυγικό.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για αυθόρμητες αναφορές οι οποίες συγκέντρωσαν ποσοστό άνω του 1%, δηλαδή στην συγκεκριμένη ερώτηση δεν υπήρχαν προκαθορισμένες απαντήσεις προς επιλογή.

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου το βίντεο με την δημοσκόπηση

Πώς αξιολογείται η απόδοση της κυβέρνησης

Και στην ερώτηση για τις εντυπώσεις αναφορικά με το έργο της κυβέρνησης οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες, με την «θετική» να υπερτερεί με ποσοστό 49%.

click4more: Αττική: Στο «κόκκινο» πολλές περιοχές – Πού εντοπίστηκαν τα 313 νέα κρούσματα

«Αρνητική» απαντά το 42%, ενώ ξανά ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ τάσσονται αναφανδόν υπέρ της κυβέρνησης με θετικά ποσοστά της τάξης του 84% και 73% αντίστοιχα. Το 69% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ «μαυρίζουν» το κυβερνητικό έργο, με σχεδόν έναν στους τέσσερις όμως (σ.σ. 23%) να απαντά πως το κρίνει θετικά.

Δείτε την κάρτα

Τι… βαθμό παίρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το 56% των ερωτηθέντων στην δημοσκόπηση δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στον πρωθυπουργό, με το 37% να κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αρνητικά.

Και πάλι οι ψηφοφόροι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δίνουν τεράστια ποσοστά στον πρωθυπουργό (σ.σ. 88% και 92% αντίστοιχα) ενώ το 67% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον κρίνει αρνητικά, με ένα 27% όμως να τον κρίνει θετικά.

Δείτε την κάρτα

Η αξιολόγηση του Αλέξη Τσίπρα – Το 38% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον κρίνει αρνητικά!

Συνολικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να παίρνει «αρνητική ψήφο» από το 69% των ερωτηθέντων, ενώ θετικά κρίνεται «στρογγυλά» από έναν στους πέντε.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μαυρίζεται» από το 85% των ψηφοφόρων της ΝΔ και από το 76% όσων ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ. Κι αν αυτό μοιάζει σχετικά αναμενόμενο, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το εξής:

Πως ο πρώην πρωθυπουργός βαθμολογείται θετικά… οριακά από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (!) συγκεντρώνοντας ποσοστό 52% από θετικές ψήφους

Το 38% των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κρίνει αρνητικά

Δείτε την κάρτα

Πότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα;

Η ερώτηση αυτή δείχνει πως στην κοινωνία επικρατεί απαισιοδοξία. Το 55% των ερωτηθέντων «βλέπει» πως θα επανέλθουμε σε φυσιολογική καθημερινότητα μετά το 2021 (!) ενώ και το 29% απαντά «μέχρι το τέλος του 2021».

Μόλις το 14% θεωρεί πως θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα ως τα μέσα της χρονιάς.

Δείτε τις απαντήσεις

«Θα κάνετε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού;»

Στην ερώτηση αυτή, η πλειοψηφία με 63% απαντά θετικά, ωστόσο το 26% απαντά πως δεν θα το κάνει. Το 1% λέει πως το έχει κάνει ήδη, ενώ ένας στους δέκα εμφανίζεται αναποφάσιστος.

Θετικοί απέναντι στο εμβόλιο εμφανίζονται -τουλάχιστον κατά πλειοψηφία- οι ψηφοφόροι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Δείτε και τις απαντήσεις για το εμβόλιο ανάλογα με την ηλικία των ερωτηθέντων

Φάκελος αστυνομία στα Πανεπιστήμια

Υπέρ της αστυνόμευσης των Πανεπιστημίων εμφανίζεται το 64%, ενώ κατά τάσσεται το 31% των ερωτηθέντων. Οι ψηφοφόροι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είναι φανερά υπέρ (σ.σ. 92% και 84% αντίστοιχα), ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εμφανίζεται αντίθετη (σ.σ. 59% και 69% αντίστοιχα).

Δείτε την σχετική κάρτα

Η μάχη των αρχηγών – Μόνο ο Μητσοτάκης… πράσινος

Η επόμενη κάρτα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που εμφανίζεται με… θετικό πρόσημο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 60% θετικών/μάλλον θετικών «ψήφων» και 39% αρνητικών/μάλλον αρνητικών.

Οι υπόλοιποι είναι… στα κόκκινα.

58% αρνητικές έναντι 39% θετικών για την Φώφη Γεννηματά που βρίσκεται στην δεύτερη θέση.

62% αρνητικές έναντι 36% θετικών για τον Αλέξη Τσίπρα που ακολουθεί.

57% αρνητικές έναντι 34% θετικών για τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

73% (!) αρνητικές έναντι 25% θετικών για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Επίσης 73% αρνητικές έναντι μόλις 21% θετικών για τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Πρόθεση ψήφου – Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ

Τέλος, ίσως η σημαντικότερη κάρτα: Η πρόθεση ψήφου.

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει άνετο προβάδισμα καθώς συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 36,1%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 19.7%, μια διαφορά 16,4 μονάδων.

Τρίτο το ΚΙΝΑΛ με 6,4% και αμέσως μετά το ΚΚΕ με 5,7%.

Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με το… οριακό 3,6% και το ΜέΡΑ25 με ποσοστό… εξόδου από την Βουλή, της τάξης του 2,4%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος, πάντως, αντανακλά ένα «ηχηρό» 10,2%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε σύγκριση με την μέτρηση του Δεκεμβρίου του 2020 από την ίδια εταιρεία, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ εμφανίζονται με μεγαλύτερα ποσοστά.

Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται ακριβώς στα ίδια, ενώ το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη είναι το μοναδικό που καταγράφει χειρότερο ποσοστό σήμερα από ό, τι τον Δεκέμβρη του περασμένου έτους.

Δείτε αναλυτικά την κάρτα

Δείτε το βίντεο

Πηγή: Mega.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις