Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ειδικό Δικαστήριο – Σταύρος Κοντονής: «Κανένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σκοπό τη συγκάλυψη»

Ειδικό Δικαστήριο – Σταύρος Κοντονής: «Κανένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σκοπό τη συγκάλυψη»

Με την κατάθεση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, συνεχίστηκε για 11η συνεδρίαση το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη.

Ο Σταύρος Κοντονής εστίασε στην κατάθεσή του στις επαφές του με την Ελένη Ράικου όταν εκείνη ήταν στην Εισαγγελία Διαφθοράς και τι προηγήθηκε της παραίτησής της. «Είχα συνεργασία με κυρία Ράικου όταν ήταν επικεφαλής Εισαγγελίας Διαφθοράς. Προέκυπταν σοβαρά ζητήματα δικαστικής συνδρομής για τη Novartis. Η συνδρομή του υπουργείου Δικαιοσύνης και κατόπιν του Εξωτερικών, ήταν απαραίτητη και αναγκαία.

Παρακάλεσα τον τότε προϊστάμενο του Εφετείου να τους δώσει τη δυνατότητα να εκτελούν τα καθήκοντα τους, καλύτερα, χωροταξικά κ.λπ. Πρέπει να την είδα 4-5 φορές. Την τελευταία φορά που την είδα παραμονές ήταν 25ης Μαρτίου του 2017. Μετά μετέβη στην Κέρκυρα για να εκπροσωπήσω την Κυβέρνηση στους εορτασμούς. Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια που εκτέλεσε καθήκοντά της τα εκτέλεσε με τρόπο ικανοποιητικό, θα μπορούσα να πω και άριστο», τόνισε ο κ. Κοντονής στην κατάθεσή του.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι η τελευταία του συνάντηση με την Ελένη Ράικου ήταν την παραμονή της παραίτησής της, χωρίς εκείνη να του αναφέρει το ο,τιδήποτε. «Παραμονή της αναχώρησής μου για την Κέρκυρα, είχα δεχθεί την επίσκεψη της κυρίας Ράικου. Συζητήσαμε θέματα δικαστικής συνδρομής. Μου είπε «κύριε υπουργέ πρόκειται για σοβαρό σκάνδαλο». Μου ανέφερε μεγάλο αριθμό ιατρών που συνταγογραφούσαν παράνομα. Λογικό μου φάνηκε καθώς τη δεκαετία 2000-2010 η φαρμακευτική δαπάνη έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη. Μου είπε θα πάω και στον κ. αναπληρωτή να τον δω. Της είπα «να πάτε». Μου είπε «εσείς δεν έχετε πρόβλημα να επισκέπτομαι τον Παπαγγελόπουλο, εκείνος έχει να επισκέπτομαι εσάς». Την επομένη έπεσα από τα σύννεφα όταν ενημερώθηκα για την παραίτηση της κυρίας Ράικου», τόνισε ο κ. Κοντονής.

Ειδικό Δικαστήριο: «Έμεινα ενεός διαβάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής της παραίτησης της κυρίας Ράικου»

Ταυτόχρονα, απαντώντας ο Σταύρος Κοντονής στις ερωτήσεις της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, είπε ότι δεν θεωρεί ότι κάποιο μέλος της τότε Κυβέρνησης είχε σκοπό να συγκαλύψει την υπόθεση της Novartis αλλά ενδεχομένως κάποιοι έδειχναν υπέρμετρο ζήλο. «Έμεινα ενεός διαβάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής της παραίτησης της κυρίας Ράικου. Όσα είχα πει τότε ισχύουν μέχρι τελευταία τελεία. Η δουλειά των δικαστών δεν είναι να εκδίδουν δελτία τύπου. Θα μπορούσε να αναφερθεί στην προϊσταμένη της και να ασκήσει τα εισαγγελικά της καθήκοντα. Όταν διάβασα την ανακοίνωσή της, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι υφίστανται πιέσεις στην εισαγγελέα από εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιριών. Εκεί εξανέστη. Τώρα βέβαια που πέρασαν τα χρόνια, άλλες σκέψεις κάνω. Η κυρία Ράικου μου έστειλε SMS και μου ανέφερε δεν ξέρετε τι έχω υποστεί τους τελευταίους μήνες. Και τότε είπα από τη Βουλή ότι αντί να στέλνει SMS, να κατονομάσει αυτούς που την πιέζουν», κατέθεσε ο κ. Κοντονής.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η ανακοίνωση αφορούσε κ. Παπαγγελόπουλο», τόνισε ο κ. Κοντονής.

Πρόεδρος: Ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε σκοπό να συγκαλύψει την υπόθεση;

Μάρτυρας: Έχω αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω καλές πολιτικές σχέσεις. Δεν πιστεύω ωστόσο ότι κάποιο μέλος της τότε Κυβέρνησης ήθελε να συγκαλύψει την υπόθεση της Novartis, πολλοί ίσως έδειχναν ένα υπέρμετρο ζήλο. Το μόνο που με ξένισε ήταν αναφορά της κυρία Ράικου στο ραντεβού μας ότι δεν διάκειται ευνοϊκά ο κ.Παπαγγελόπουλος προς το πρόσωπό μου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου είπε ότι δεν θεωρούσε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν παρεμβατικός, ενώ ανέφερε ότι το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» το άκουσε από τον Τύπο.

Πρόεδρος: Για τις καταγγελίες της κυρίας Τσατάνη γνωρίζατε;

Μάρτυρας: Αυτά που γνωρίζω είναι μηδαμινά ή ελάχιστα. Τότε ήμουν υφυπουργός Αθλητισμού. Μου είχαν φανεί οι εξηγήσεις του κ. Παπαγγελόπουλου απολύτως τεκμηριωμένες.

Πρόεδρος: Για την υπόθεση Σάλλα γνωρίζετε κάτι;

Μάρτυρας: Την πρώτη περίοδο που ήμουν υπουργός διαπίστωσα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι κέντρο διερχομένων. Γι’ αυτό, είχα δώσει εντολή να καταγράφονται τα πρόσωπα που εισέρχονται στο κτίριο και έλεγχα το βιβλίο. Είχα δει δύο φορές ότι ο κ. Σάλλας επισκέφθηκε τον Παπαγγελόπουλο, μου έκανε εντύπωση και το είχα πει και στον Πρωθυπουργό.

Ειδικό Δικαστήριο – Σταύρος Κοντονής: Για προστατευόμενους μάρτυρες

Ο κ. Κοντονής πάντως στην κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο τόνισε πως είχε επιφυλάξεις για όσα ανέφεραν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για τα πολιτικά πρόσωπα. «Εγώ είχα για κάποιες επιφυλάξεις για κάποια πράγματα που έλεγαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και κυρίως για το σύνολο προσώπων που τίθονταν υπό κατηγορία. Το εξέφρασα σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό και τον κ. Παπαγγελόπουλο. Εκεί ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε αυτό: «Μην μας νοιάζει εμάς θα το δούνε άλλοι». Οι άλλοι βέβαια, ήμασταν εμείς, η Κυβερνητική πλειοψηφία. Εάν τότε η Κυβερνητική πλειοψηφία έφτανε στο σημείο να εκδώσει παραπεμπτικό πόρισμα έστω για ένα πρόσωπο θα μας έλεγαν πως το κάναμε εμείς. Η Κυβέρνηση τελικά είπε το θέμα να πάει στη Δικαιοσύνη. Το είπα στον Πρωθυπουργό ότι καλύτερα να επιληφθεί Δικαιοσύνη. Του είπα εδώ στήνεται ένα σκηνικό 89. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε σε αυτό» τόνισε ο κ. Κοντονής.

Το Ειδικό Δικαστήριο συνεχίζεται την προσεχή Δευτέρα 7 Νοεμβρίου με την κατάθεση του πρώην εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις