Πολιτική

Εκλογές 2015: Πόσους σταυρούς θα βάλουμε; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ανάλογα με το που ψηφίζουν και το πόσες έδρες έχει η εκλογική τους περιφέρεια θα... σταυρώσουν τους υποψήφιους οι ψηφοφόροι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Οι αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (όπως αποτυπώνονται στο Π.Δ. 4/2013), οι σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια, καθώς και οι αλλαγές στους τρόπους χρηματοδότησης των πολιτών κομμάτων και τον έλεγχο των οικονομικών τους σύμφωνα με το Ν.4304/2014 (που τέθηκε σε ισχύ την 01/01/2015), κοινοποιούνται σε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που αποστάλθηκε στα πολιτικά κόμματα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην κατανομή των εδρών, υπενθυμίζεται ότι αυξάνονται κατά 3 στην εκλογική περιφέρεια Νομού Αττικής (από 12 σε 15 έδρες), αυξάνονται κατά 2 στη Β’ Αθηνών (από 42 σε 44 έδρες), ενώ κατά μια έδρα αυξάνονται στην Α’ Πειραιώς (από 5 σε 6 έδρες), τη Θεσπρωτία (από 1 σε 2 έδρες), στη Μαγνησία (από 5 σε 6 έδρες) και στις Κυκλάδες (από 3 σε 4 έδρες).

Κατά 3 μειώνονται οι έδρες στην Α’ Αθηνών (από 17 σε 14 έδρες), ενώ κατά μια μειώνονται οι έδρες στην Αχαΐα (από 9 σε 8 έδρες), στην Αιτωλοακαρνανία (από 8 σε 7 έδρες), στη Βοιωτία (από 4 σε 3 έδρες), Καρδίτσας (από 5 σε 4 έδρες), Σέρρες (από 7 σε 6 έδρες) και Τρίκαλα (από 5 σε 4 έδρες).

Στις εκλογικές περιφέρειες με 1-3 έδρες, οι εκλογείς βάζουν ένα σταυρό προτίμησης. Στις εκλογικές περιφέρειες με 4-7 έδρες, οι εκλογείς βάζουν από 2 σταυρούς προτίμησης. Στις εκλογικές περιφέρειες με 8-12 έδρες βάζουν 3 σταυρούς προτίμησης. Στις εκλογικές περιφέρειες με 13 και άνω έδρες βάζουν 4 σταυρούς προτίμησης.

Η χρηματοδότηση

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, λόγω αδυναμίας συγκρότησης της Επιτροπής Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, το ΥΠΕΣ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ενέκρινε παράταση λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου σύμφωνα με την προηγούμενο Ν.3023/2002. Συγχρόνως, καταργήθηκαν οι Τοπικές Επιτροπές Ελέγχου Εκλογικών Παραβάσεων που συγκροτούνταν στην έδρα κάθε Περιφέρειες.

Όλα τα έσοδα των πολιτικών κομμάτων καταλήγουν υποχρεωτικά σε έναν από τους τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρεί κάθε κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και είναι εγκατεστημένο στην Ελλάδα.

Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών διακινούνται μέσω μόνο ενός τραπεζικού λογαριασμού. Είναι υποχρεωτική η έκδοση απόδειξης είσπραξης για κάθε ιδιωτική χρηματοδότηση έως 1.500 ευρώ σε πολιτικό κόμμα και έως 500 ευρώ σε υποψήφιο βουλευτή.

Η ιδιωτική χρηματοδότηση από το ίδιο πρόσωπο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ για πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό και τα 5.000 ευρώ για υποψήφιο βουλευτή.

Τα κουπόνια πρέπει να είναι ονομαστικοποιημένα, με υποχρεωτική αναγραφή του ΑΦΜ ή του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας. Απαγορεύεται η χορήγηση εισιτηρίων και η ναύλωση μεταφορικών μέσων από κόμματα και υποψηφίους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε την Κάγια Κάλας στο Μέγαρο Μαξίμου – Η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τον στρατηγικό της ρόλο απέναντι στις περιφερειακές κρίσεις
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κατάσταση στη Γάζα, τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κάγια Κάλλας
Η δεξίωση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ με Κωνσταντίνο Αργυρό και Αλεξάνδρα Νίκα – Γέμισε με πολιτικούς και εφοπλιστές το Jefferson House
Η δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία στο Κολωνάκι παρατέθηκε προς τιμήν του υπουργού Εσωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Νταγκ Μπέργκαμ και του υπουργού Ενέργειας Κρις Ράιτ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ
11
Τεράστια ενεργειακά deal ανακοινώνονται σήμερα στο Ζάππειο – Αμερικανική απόβαση για την Σύνοδο Ελλάδας – ΗΠΑ
Η Αθήνα χαρακτηρίζει την ισχυρή Αμερικανική παρουσία στη χώρα και τη στρατηγική συνεργασία «ψήφο εμπιστοσύνης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση»
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπουργοί 5