Πολιτική

Εκλογές ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας – «Αυτό είναι πρωτοφανής θεσμική εκτροπή», απαντά η κυβέρνηση

- Κεδίκογλου: «Θα έπρεπε κάποιος να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα, ότι η συνταγματική διάταξη περί «δυσαρμονίας» που επικαλείται, έχει καταργηθεί εδώ και 28 χρόνια»
- Βενιζέλος: Ο Τσίπρας παραποιεί το Σύνταγμα και υιοθετεί κραυγαλέα αντισυνταγματικές θέσεις
- «Όταν καταγράφεται έντονη δυσαρμονία, κανείς δε νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύσουν την χώρα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας
- «Δε νομιμοποιείται η κυβέρνηση να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε μετά την συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια και ζήτησε εκλογές
- «Να μην διανοηθεί ο Σαμαράς να προχωρήσει στον διορισμό του επόμενου Επιτρόπου της χώρας στην ΕΕ αλλά και τους επόμενου διοικητή της ΤτΕ»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να οδηγηθεί ο τόπος σε εκλογές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου με μια μακροσκελή ανακοίνωση – απάντηση κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι αφού δεν κατάφερε να προκαλέσει εκλογές αφού όπως λέει δεν έπεισε το εκλογικό σώμα για την «ανατροπή» που σχεδίαζε, προχωρά σε πρωτοφανή θεσμική εκτροπή.

«Ο λαός κλήθηκε να ψηφίσει για ευρωβουλή, όχι για τη διακυβέρνηση του τόπου. Είναι εκτροπή να ερμηνεύει την ψήφο του λαού, για ερώτημα άλλο απ’ αυτό που τέθηκε στο εκλογικό σώμα. Αν ήταν έτσι τότε δεν θα υπήρχαν σε καμία χώρα κυβερνητικές τετραετίες… Το αίτημα του, για «ανατροπή» δεν πήρε καν τις ψήφους που είχε πάρει το κόμμα του στις εκλογές του 2012! Γι’ αυτό και είναι μεγάλος ο εκνευρισμός του, που το κόμμα του δεν εισέπραξε τίποτε απ’ όσο έχασαν όλα τα άλλα κόμματα μαζί», λέει ο κ.Κεδίκογλου.

Και συνεχίζει: «Και βέβαια, τα κόμματα της κυβέρνησης έχασαν γιατί κυβερνούσαν σε συνθήκες δύσκολες. Εκείνος αναρωτήθηκε γιατί ουσιαστικά δεν κέρδισε ο ίδιος τίποτε; Αντίθετα, έχασε πάνω από 150.000 ψήφους από τον Ιούνιο του 2012! Εκτροπή είναι ακόμα οι απειλές που εκτοξεύει στην κυβέρνηση, «να μη διανοηθεί να… κυβερνήσει»!
Επιμένει σε πρόωρες εκλογές ή προσπαθεί να προκαλέσει ακυβερνησία; Ή και τα δύο; Σε κάθε περίπτωση, οι προσπάθειές του θα πέσουν στο κενό. Γιατί αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει στο ακέραιο την εντολή της. Αυτή είναι και η ευθύνη της απέναντι στο Σύνταγμα και το λαό. Και θα έπρεπε κάποιος να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα, ότι η συνταγματική διάταξη περί «δυσαρμονίας» που επικαλείται, έχει καταργηθεί εδώ και 28 χρόνια! Μόνο…
Το να την επικαλείται και μάλιστα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνει τουλάχιστον έλλειψη σοβαρότητας…»

Αλέξης Τσίπρας: Υπάρχει δυσαρμονία – Εκλογές το ταχύτερο δυνατό – Δεν πρέπει να ληφθεί καμία μεγάλη απόφαση χωρίς την συναίνεσή μας

Εκλογές το ταχύτερο δυνατό και προεδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην λήψη μεγάλων αποφάσεων αφού δεν έχει όπως είπε πλεον τη νομιμοποίηση του εκλογικού σώματος και υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας, ήταν μόνο μερικά από όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια.

Προειδοποιούμε τον πρωθυπουργό να μην διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στον διορισμό του επομενου Επιτρόπου στην ΕΕ χωρίς την συμφωνία του μεγαλύτερου κομματος στην χώρα

Ο κ. Τσίπρας είπε: «Είχα την ευκαιρία να εκθέσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις εκτιμήσεις μας για το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών. Το αποτέλσμα, δημιουργεί ένα εντελώς νέο πολιιτικο τοπίο. Έχουμε ιστορική ανατροπή και νέους συσχετισμούς δύναμης», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχισε: «Δεν είναι μόνο η καθαρή νικη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ότι τα δυο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν απώλεια 11 μονάδων από τα ποσοστά των εκλογών του 2012. Αν χθες είχαμε εθνικές εκλογές τα δυο κόμματα θα είχαν αθροιστικά 94 βουλευτές από 162 που εχουν σήμερα στη Βουλή».

Δε νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που να δεσμεύουν τη χωρα και τον λαό για τα επόμενα χρόνια με τα ποσοστά που πήρε χθες

Ο κ. Τσίπρας προεισδοποίησε ότι αυτό συνιστά «μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στην βούληση του λαικού σώματος και σε αυτά που υπάρχουν στην Βουλή. Όταν καταγράφεται έντονη δυσαρμονία, κανείς δε νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύσουν την χώρα. Δεν νομιμοποιείται η κυβέρνηση να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το Σύνταγμα ορίζει όταν υπάρχει έντονη δυσαρμονία της λαικης βούλησης τότε η λύση είναι η προσφυγή στην λαικη ετυμηγορία. Κατέθεσα την άποψη μας ότι πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο να υπαρξει προσφυγή σε εκλογές για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στον τόπο».

Εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Άκουσα χθες τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην πολιτικη όπως και στην ζωή καλο είναι να ξέρεις να κερδίζει αλλά και να χάνεις. Ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε σαν να κέρδισε εκείνος με 4 μονάδες διαφορά.
Τον καλώ να μην διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε στα συρτάρια του πριν τις ευρωεκλογές για ομαδικές απολύσεις, για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις για νεα φορολογικά μέτρα. Να μην ιδιωτικοποιήσει το νερό, να μην προχωρήσει σε εκποιήσεις της δημοσιας περιουσίας και των παραλιών μας. Όλα πρέπει να μείνουν στο δημόσιο. Προειδοποιούμε τον πρωθυπουργό να μην διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στον διορισμό του επομενου Επιτρόπου στην ΕΕ χωρίς την συμφωνία του μεγαλύτερου κομματος στην χώρα. Δε νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που να δεσμεύουν τη χωρα και τον λαό για τα επόμενα χρόνια με τα ποσοστά που πήρε χθες».

Ο διάλογος με τον Κάρολο Παπούλια

Τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ο κ. Παπούλιας τον δέχθηκε στη μία μετά το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Ήταν μια σημαντική καταγραφή, ιστορική για την Αριστερά και σημαντική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού» απάντησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρόσθεσε: «Είναι μια ωραία μέρα έξω. Καποιοι έλεγαν μέχρι το Σάββατο το βράδυ πως εάν η διαφορά ήταν 2-3 μονάδες θα είχαμε λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς. Κερδίσαμε με 4 και είναι μια πολύ ωραία μέρα. Ελπίζω να είναι και οι επόμενες διότι η έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας δίνει τη δυνατότητα, για μια ισχυρότερη θέση στην Ευρώπη».

Στην παρατήρηση του κ. Κ. Παπούλια ότι τον απασχολεί η έξαρση των ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθεί το μήνυμα ότι ο ευρωσκεπτικισμός έχει αιτίες που τον δημιουργούν και πρέπει να φτιαχτεί μια καλύτερη Ευρώπη για να τον αντιμετωπίσουμε. «Πρέπει» υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσίπρας σε Παπούλια: Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν – Σήμερα είναι μια πολύ καλή ημέρα

Πότε θα γίνει ο σαρωτικός ανασχηματισμός – Ποιά τα νεα πρόσωπα που συζητιούνται – Σε ποιούς προς τα “δεξιά” θα κάνει άνοιγμα ο Σαμαράς

Ευρωεκλογές 2014: Οι πρώτοι σε σταυρούς στην Ευρωβουλή

Αποτελέσματα εκλογών: Δείτε μια προς μια όλες της Περιφέρειες της…

Ευρωεκλογές 2014: Τα διεθνή ΜΜΕ για τα ελληνικά αποτελέσματα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση στο επίδομα θέρμανσης για όλες τις μορφές ενέργειας και επιδότηση diesel όλο τον Οκτώβριο
Ο πρωθυπουργός σχολιάζει τη διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους Moody’s και Scope, ενώ αναφέρεται και στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης
Κυριάκος Μητσοτάκης 68
Η ΕΛΑΣ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα – Η μάχη με το ΠΑΣΟΚ και οι αναποφάσιστοι
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της ΕΛ.Α.Σ. στον προοδευτικό χώρο - Η πίεση στο ΠΑΣΟΚ, το ισχυρό χαρτί Τσίπρα και το δύσκολο πέρασμα από την εκλογική επιρροή στην κυβερνητική αξιοπιστία
Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ 7
Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναβάθμιση από Moody’s και Scope Ratings: «Η Ελλάδα – νησίδα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας»
«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον παράδειγμα ανθεκτικότητας, ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Γιώργος Μαζωνάκης 5
Τα μαζεύει ο Φρέντι Μπελέρης μετά τις αντιδράσεις: Ανακαλώ τα όσα είπα για τον Κασιδιάρη, η αποστροφή μου ήταν άστοχη
«Αυτή είναι και η διαχρονική στάση μου: να στέκομαι απέναντι σε αντιλήψεις και πρακτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές αξίες και να δίνω μάχες ώστε οι συμπολίτες μας να μην παρασύρονται σε επικίνδυνα μονοπάτια»
O Φρεντι Μπελέρης 164
Στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Επενδύσεις και Κυπριακό στην ατζέντα – Με μηνύματα προς την Τουρκία η ομιλία στον ΟΗΕ
Ο Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή και φιλόξενη χώρα εγκατάστασης των περιφερειακών δραστηριοτήτων διεθνών εταιρειών, με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τα στελέχη τους
Κυριάκος Μητσοτάκης 5
ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ: Ο Μπελέρης εκθειάζει τον Κασιδιάρη και ο Μπεκίρης από το γραφείο Μητσοτάκη συναντήθηκε με συνομιλητή του
Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποδοκιμάσει δημοσίως τον ευρωβουλευτή της Φρέντι Μπελέρη
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντι Μπελέρης 6