Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Έξαλλος ο Νίκος Βούτσης με τη “βροχή” περίεργων τροπολογιών στη Βουλή – Πώς σκοπεύει να σταματήσει τους υπουργούς

Έξαλλος ο Νίκος Βούτσης με τη “βροχή” περίεργων τροπολογιών στη Βουλή – Πώς σκοπεύει να σταματήσει τους υπουργούς

– O Νίκος Βούτσης αναμένεται να θέσει το σοβαρό θέμα και στην Ολομέλεια της Βουλής
– Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής συμμερίστηκε τις ενστάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης και δεσμεύτηκε να ληφθούν μέτρα
– Οι τροπολογίες αυτές δεν φέρουν αποτίμηση από το Γενικό Λογιστήριο και έτσι προκαλούν ερωτήματα για το κόστος
– Η δυσφορία του Νίκου Βούτση έχει φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες

Επιβεβαιώθηκε και στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η αγανάκτηση που έχει προκαλέσει και στον Πρόεδρος της Βουλής Νίκο Βούτση το νομοθετικό γαϊτανάκι της Κυβέρνησης μέσω εκπρόθεσμων υπουργικών ή μέσω «πάσας» από συμπολιτευόμενους βουλευτές «φωτογραφικών» τροπολογιών που έρχονται και ψηφίζονται ακόμα και σε άσχετα νομοσχέδια.

Πρακτική που το τελευταίο διάστημα αποτελεί κυβερνητικό «κανόνα» νομοθέτησης ακόμα και με τροπολογίες που έρχονται στο «παρά πέντε» και προσαρτίζονται σε άρθρα ακόμα και διεθνών Κυρώσεων!

Από το πρωί υπήρχε η πληροφορία από το περιβάλλον του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση υπήρχε η διαρροή πως για αυτή την κατάσταση που εκθέτει την κυβέρνηση, το προεδρείο της Βουλής, αλλά και την κοινοβουλευτική διαδικασία υπήρχε δυσφορία που εκπεμπόταν προς το Μαξίμου.

Θέμα, αυτό της «βροχής» τροπολογιών, που τέθηκε και στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής από τους βουλευτές του ΚΚΕ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού που μίλησαν για την «καταιγίδα» της τροπολογίας στην Βουλής που έχει ξεσπάσει με κάποιες μάλιστα από αυτές να εγείρουν υπόνοιες σκανδάλου, να λειτουργούν ως μοχλός χειραγώγησης της νομοθετικής εξουσίας από την εκτελεστική, ενώ επειδή οι τροπολογίες δεν συνοδεύονται από καμία οικονομική αποτίμηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό και για το κόστος τους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όχι μόνο έδειξε να συμμερίζεται πολλούς από τους προβληματισμούς των βουλευτών της Αντιπολίτευσης και να αποδέχεται ότι αυτός ο τρόπος νομοθέτησης δεν μπορεί να συνεχιστεί και είπε πως θα πρέπει να γίνουν και να εξεταστούν και σχετικές προτάσεις.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο κ. Νίκος Βούτσης φέρετε να είπε πως το θέμα με τις διεξόδους που μπορεί να αναζητηθούν με τις τροπολογίες θα πρέπει να συζητηθεί και στην σύσκεψη του προεδρείου της Βουλής και αύριο θα το θέσει και στην Ολομέλεια, ως θέμα για αναζήτηση προτάσεων, κατά την έναρξη της συνεδρίας της συζήτησης και ψήφισης της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Ο κ. Νίκος Βούτσης, ως σκέψη, είπε ότι θα μπορούσαμε να εξετάσουμε να συνθέτετε ένα νομοσχέδιο «σκούπα» υπό τον τίτλο «και άλλες διατάξεις» όπου θα μαζεύει όλες τις τροπολογίες μαζί και το οποίο θα αποστέλλεται στο ΓΛΚ προκειμένου να κοστολογείται και μετά να εισέρχεται στην Βουλή για την ψήφισή του. Πρωτόλεια πρόταση που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ακούστηκε από πολλούς βουλευτές ως ενδιαφέρουσα για μια αρχική συζήτηση. Βεβαίως, άλλοι βουλευτές σημείωναν πως εάν ο αρμόδιος υπουργός συμφωνεί με μια τροπολογία βουλευτική, γιατί δεν μπορεί να την φέρει ο ίδιος με δικό του νομοσχέδιο ή να συννενοηθεί με κάποιον άλλο συνάδελφό του που έχει προς κατάθεση νομοσχέδιο και να ενταχθεί και σε αυτό και η νέα ρύθμιση. Αλλωστε όλα τα νομοσχέδια εκτός του κύριου τίτλου φέρουν γι αυτό τον λόγο και το συνθετικό «και άλλες διατάξεις…».

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι, που άκουσαν την πρόταση αυτή, σημείωναν ότι και πάλι δεν λύνεται το πρόβλημα με τις εκπρόθεσμες τροπολογίες. Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως μια διάταξη έρχεται με την διαδικασία της τροπολογίας (γι αυτό και συνταγματικά θεσπίστηκαν) για να λύσει με νομοθετικό τρόπο ένα επείγον και απρόβλεπτο ζήτημα (παραδείγματός χάρη μια παράταση για την προστασία των κόκκινων δανείων, ή μια φορολογικής υποχρέωσης).

Ένα πάντως φαίνεται να είναι σίγουρο. Το θέμα τώρα ανοίγει και η συνεχεια αναμένεται να έχει ιδιαίτερο πολιτικό και θεσμικό ενδιαφέρον…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε