Πολιτική

Επίδομα 800 ευρώ: Πώς και πότε θα καταβληθεί

Τον τρόπο με τον οποίον θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού (επίδομα 800 ευρώ), προσδιόρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι το επίδομα 800 ευρώ θα το λάβουν 1.700.000 εργαζόμενοι-μισθωτοί. Όπως είπε, η αποζημίωση ειδικού σκοπού αφορά τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή και τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ), που έχουν προσδιοριστεί.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι τα χρήματα θα χορηγηθούν σε δύο διαφορετικές ταχύτητες. «Αρχικά, θα τα λάβουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή, μόλις ολοκληρώσουν την υποβολή του ηλεκτρονικού έντυπου με βάση το ΑΦΜ. Σε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 800 ευρώ. Στη συνέχεια, θα ικανοποιηθούν τμηματικά και σταδιακά όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει αίτηση και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.
Υπενθύμισε ότι έως τις 20 Απριλίου είναι το χρονικό περιθώριο υποβολής αιτήσεων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί βάσει του τζίρου τους και έως τις 10 Απριλίου είναι η προθεσμία για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα διευρύνει την περίμετρο των πληγεισών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι πλέον το 86% των επιχειρήσεων που αντιστοιχούν στους ΚΑΔ έχουν ενταχθεί σε αυτήν την περίμετρο και οι εργαζόμενοι αυτών καλύπτονται. «Η δεύτερη δέσμευση, που έχει δώσει η κυβέρνηση, την οποία θα ικανοποιήσουμε, είναι ότι, εάν και εφόσον σε αυτήν τη χρονική περίοδο δεν έχει τελειώσει η κρίση, θα επεκτείνουμε με τα ίδια εργαλεία και τη χρονική περίοδο κάλυψης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων» συμπλήρωσε.

Οι μακροχρόνια άνεργοι

Ερωτηθείς για τους μακροχρόνια ανέργους, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι, στην περίπτωση που επεκταθεί ο χρόνος της κρίσης, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καλύψει ευρύτερα τις κατηγορίες αυτές. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι έχει ήδη αποφασιστεί η δίμηνη παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε ή θα λήξει η επιδότηση εντός του πρώτου τριμήνου του 2020. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Παρακολουθούμε την κατάσταση και, αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε. Όλα είναι στο τραπέζι, για να επανεξετάσουμε τα θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το επιστημονικό δυναμικό, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ανακοινώθηκε ένα πολύ γενναίο και φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας. «Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους και, μέσα από ένα πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, θα λάβουν 600 ευρώ. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος τον Απρίλιο και, αν και εφόσον η κρίση συνεχιστεί, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας θα ενταχθεί στο περιβάλλον των 800 ευρώ, όπως και οι μισθωτοί, από τον Μάιο και εφεξής» σχολίασε, μεταξύ άλλων.

Για την προστασία των θέσεων εργασίας, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι μετά τις 20 Μαρτίου απαγορεύονται οι απολύσεις για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί και για όσες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή. «Έχουμε προνοήσει και για την επόμενη μέρα με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας διέψευσε τα σενάρια μείωσης μισθών και συντάξεων, λέγοντας ότι τέτοια σενάρια δεν υπάρχουν ούτε έχουν εξεταστεί.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλά για την ενδεχόμενη εφαρμογή των έκτακτων μέτρων κατά του κορονοϊού και τον μήνα Μάιο. Όπως δηλώνει, “πήραμε σειρά μέτρων για όσο χρειαστεί” και συμπληρώνει ότι “αν συνεχιστεί η κρίση θα επεκταθεί το επίδομα των 800 ευρώ”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γεωργιάδης σε Ακρίτα: Προετοιμαστείτε να έρθετε στο δικαστήριο για τις ανυπόστατες κατηγορίες που εκστομίζετε
«Η ανάρτηση σας θα μείνει στην νεότερη ελληνική Ιστορία ως μνημείο κυνισμού, αυταρχισμού και κυβερνητικής αυθαιρεσίας», απαντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Άδωνις Γεωργιάδης και Έλενα Ακρίτα 2
Ποινικές κι αστικές συνέπειες για τους δράστες επιθέσεων στα Πανεπιστήμια - Κυρώσεις και στα Ιδρύματα που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο
Μέσα στις επόμενες ημέρες οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια. «Οδηγός» τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα γήπεδα
Κυριάκος Μητσοτάκης 11
Μαρινάκης για την έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου: Διασπορά fake news από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Η Task Force για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων είναι ολοκληρωμένος θεσμός με μηχανισμό πολιτικής διαβούλευσης, συμμετοχή επαγγελματικών ενώσεων, αστυνομίας, δικαστικών λειτουργών και δημοσιογράφων»
Ο Παύλος Μαρινάκης
«Γαλάζιες» πιέσεις προς την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον σχεδιασμό για την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων
Ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας είναι ο 6ος από το κόμμα που πιέζει την κυβέρνηση για διορθωτικές παρεμβάσεις στο νέο πλαίσιο
O βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας