Πολιτική

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ: Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ μόνη λύση κατά της αισχροκέρδειας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το ένα μετά το άλλο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στην εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια στην ενέργεια.

Παράλληλα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν και συγκεκριμένα παραδείγματα για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, λέγοντας ότι πολλές χώρες εθνικοποιούν τις επιχειρήσεις ενέργειας, όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για τη ΔΕΗ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος αναφερόμενος στο θέμα σχολίασε χαρακτηριστικά: «Είναι φυσιολογικό να δίνουμε 2 δισ. το Σεπτέμβρη για να συγκρατήσουμε τις τιμές –χρήματα που βγαίνουν από τους φόρους των πολιτών και πηγαίνουν στην αισχροκέρδεια- και δεν είναι φυσιολογικό με 400 εκ. να επανακτήσουμε το δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ ώστε να συγκρατήσουμε έτσι τις τιμές;».

Από την πλευρά της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε στη ΔΕΘ έναν συνδυασμό παρεμβάσεων για τη μείωση του κόστους ενέργειας, με πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική τιμή, με αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο, με κρατική ΔΕΗ, με πλαφόν στο ποσοστό κέρδους, δηλαδή κόστος παραγωγής συν 5%».

«Ο δημόσιος έλεγχος στην επιχείρηση ενέργειας είναι κομβικός για να μπορέσει να οδηγήσει τις τιμές προς τα κάτω. Ήδη αρκετές χώρες στην Ευρώπη όπως η Γαλλία και η Γερμανία εθνικοποιούν τις αντίστοιχες επιχειρήσεις. Συνειδητοποιούν οι κυβερνήσεις τη σημασία της δημόσιας παρέμβασης, όπως έγινε και την περίοδο της πανδημίας. Άρα, αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όχι απλώς δεν αντιβαίνει, αλλά εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή τάση».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ακόμα τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησε η ΝΔ, τονίζοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία που βγήκαν τον Αύγουστο από τη Eurostat, η Ελλάδα έχει ετήσια αύξηση 200% στο φυσικό αέριο με το μέσο ευρωπαϊκό όρο να είναι στο 60%. «Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος» λένε χαρακτηριστικά.

Οι ίδιοι άνθρωποι ανέφεραν ακόμα ότι «η ΔΕΗ το 2015 είχε χρέος που ξεπερνούσε τα 4 δισ., μέσα σε 4,5 χρόνια μειώσαμε το χρέος πάνω από 1 δισ., έγιναν 2,5 δισ. επενδύσεις και το ρεύμα στους καταναλωτές δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ».

Σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου σημείωναν ότι «αυτό ήδη υλοποιείται εδώ και μήνες από την Ισπανία και την Πορτογαλία, γι’ αυτό και έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές στη χονδρική απ’ ό,τι η Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδίκησε κάτι τέτοιο με ένα σοβαρό σχέδιο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το πόθεν έσχες του Αλέξη Τσίπρα: Τα δύο νέα ακίνητα στον Διόνυσο με γονική παροχή και το οικόπεδο στην Άρτα
Στα λοιπά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνεται μοτοσυκλέτα 650 κυβικών εκατοστών, η οποία εξακολουθεί να δηλώνεται από προηγούμενα έτη ενώ διατηρεί το 90% των μετοχών του Ινστιτούτου
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του βιβλίου του, «Ιθάκη» στο Ηράκλειο
Άγρια κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για τις υποκλοπές με φόντο τις εκλογές: Οι πρακτικές της κυβέρνησης θυμίζουν «πρακτικές συμμορίας»
Με το όπλο παρά πόδα είναι στο ΠΑΣΟΚ, και με αφορμή τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας, για να ανεβάσει το όριο της ψήφισης για σύσταση εξεταστικής σε 151 ψήφους
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ
Αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο της ΝΔ με άρωμα κάλπης – Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές
Μεγάλη σημασία έχουν και οι παρεμβάσεις των κορυφαίων στελεχών, ειδικά μετά τον διαχωρισμό που υπήρξε στην ΚΟ, ανάμεσα σε αυτούς που «ιδρώνουν τη φανέλα» και σε όσους αποφεύγουν να βγαίνουν μπροστά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης