Πολιτική

Επίσκεψη Ομπάμα: Αναλυτές μιλούν για το κύκνειο ταξίδι του – Φοβάται την επίδραση του φαινομένου “TΡάμπο”

- Οι αναλυτές θεωρούν το ταξίδι του Ομπάμα στην Ευρώπη ως το κύκνειο διπλωματικό άσμα του Αμερικανού προέδρου
- Ο Euobserver θεωρεί πως δεν είναι τυχαία η συνέντευξη Ομπαμα στην Καθημερινή που μιλά για την άνοδο των λαϊκίστικων κινημάτων
- Θα στείλει μήνυμα και πάλι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
- Η ομιλία Ομπάμα στην Αθήνα θα έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές το διπλωματικό κύκνειο άσμα του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Ένα κύκνειο άσμα που μεταξύ άλλων θα στοχεύσει και στο καθησυχασμό της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, αλλά και των πολιτικών ηγεσιών της ΕΕ, αναφορικά με τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις της επικράτησης Τραμπ στις διατλαντικές σχέσεις.

Κατά τον Euobserver δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ομπάμα στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή, πριν από την έναρξη του ταξιδιού, διατύπωσε ανησυχίες για την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων και προβληματισμό σε σχέση με το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μετά και το Brexit, υπογραμμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής, με οφέλη για τα κράτη μέλη, τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο.

Δήλωσε επίσης, συνεχίζει το δημοσίευμα του Euobserver, ότι ο ίδιος υποστήριξε τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ως την καλύτερη ελπίδα για τη διαχείριση των αφίξεων στην Ευρώπη, με έναν τρόπο ομαλό και ανθρώπινο, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του και στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να παροτρύνει τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα απαραίτητα βήματα που θα διασφαλίσουν την επιστροφή της χώρας σε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, παρέχοντας μεταξύ άλλων μία σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ιστοσελίδα Euractiv η οποία σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ο Obama σε αποχαιρετιστήρια περιοδεία στην Ευρώπη, η οποία φοβάται την επίδραση του φαινομένου TΡάμπο», επισημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος, στο όνομα της ειρηνικής μετάβασης, να βάλει τα δυνατά του για να καθησυχάσει τους ευρωπαίους ομολόγους του σε σχέση με το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας υπό τον Tραμπ, παρ’ όλο που ο ίδιος είχε επανειλημμένα καταγγείλει τον Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο κατά την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία.

Όσον αφορά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Ομπάμα πρόκειται να συναντήσει τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα, τους οποίους αναμένεται να ευχαριστήσει για την αξιοσημείωτη γενναιοδωρία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ο λαός απέναντι στους χιλιάδες μετανάστες που έχουν εισρεύσει στη χώρα από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ την Τετάρτη θα επισκεφθεί τον Παρθενώνα και στην συνέχεια θα εκφωνήσει ομιλία, της οποία η απήχηση θα είναι σίγουρα μεγάλη, εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος, με θέμα τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Χατζηδάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δε θα γίνει ξέφραγο αμπέλι, ειδικότερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου
«Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα»
Ο Κωστής Χατζηδάκης 7
Ο Χάφταρ χαρακτήρισε ανεπιθύμητη την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία - Διπλωματική κρίση με τη Λιβύη και συνάντηση Μητσοτάκη με Πλεύρη στο Μαξίμου
Εκτιμάται ότι αυτή η πρωτοφανής κίνηση έγινε επειδή η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πήγε πρώτα στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ
Χαλίφα Χάφταρ 142
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ταχύτερη η απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο»
Σε σύσκεψη για το νομοσχέδιο για την πειθαρχική δικαιοσύνη στο Δημόσιο συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «Το νομοσχέδιο φέρνει επίσης αυστηροποίηση και εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 8