Πολιτική

Το σχέδιο Τσίπρα για να περάσει η συμφωνία – Τι θα θυμίσει στους βουλευτές του!

-  Τι προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τους βουλευτές που διαφωνούν με την κομματική γραμμή
- Τι θα γίνει σε πρίπτωση που κάποιος καταψηφίσει την συμφωνία με τους δανειστές
- Οι επτά "ύποπτοι" βουλευτές και οι αναποφάσιστοι

Τον Κώδικα Δεοντολογίας στον οποίο είχαν βάλει την υπογραφή τους όσοι κατέβαιναν υποψήφιοι στις πρόσφατες εκλογές έχει βγάλει από το συρτάρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας – αν αυτή επιτευχθεί – από την Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου λέει σε όλους τους τόνους ότι όποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί να ψηφίσει την συμφωνία, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του.

Αυτό μετά τις χθεσινές δηλώσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ότι αν είναι αυτή η συμφωνία δεν θα την υπερψηφίσουν.

Ήδη, επτά βουλευτές, περιλαμβανομένου του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Στρατούλη , πήραν σαφείς αποστάσεις, ενώ ορισμένοι, όπως οι κ.κ. Αλέξης Μητρόπουλος, Κώστας Λαπαβίτσας, Ελένη Σωτηρίου και Δημήτρης Κοδέλας, άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου λέει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί να περάσει η συμφωνία με την στήριξη άλλων κομμάτων εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού γιατί αυτό θα σημαίνει ότι χάνει την δεδηλωμένη.

Τι προβλέπει ο Κώδικας δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ

α) Όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες.

β) Όλοι/ες οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι/ες να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.

γ) Όλοι/ες οι βουλευτές δεσμεύονται από τον Κανονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 10 του Κανονισμού, σύμφωνα με το οποίο «όλα τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (είτε είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι) δεσμεύονται από τον παρόντα κανονισμό».

δ) Η παραίτηση όλων των βουλευτών είναι στη διάθεση του κόμματος. Το κόμμα μπορεί να ζητήσει την παραίτηση βουλευτή, με απόφαση των κεντρικών καθοδηγητικών του οργάνων (Κεντρική Επιτροπή, Διαρκές/Έκτακτο/Τακτικό Συνέδριο), στις εξής περιπτώσεις:

i. Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.

ii. Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως περιγράφονται στο άρθρο 3, παρ. 3 του Κανονισμού της Κ.Ο.

iii. Όταν κατηγορείται για σοβαρό ποινικό ή οικονομικό αδίκημα ή για πράξη μεγάλης κοινωνικής απαξίας που αντιβαίνει τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, και οι εξηγήσεις του/της κρίνονται ανεπαρκείς από τα όργανα του κόμματος.

iv. Όταν έχει δημόσια συμπεριφορά που τα όργανα του κόμματος κρίνουν ότι πλήττει το κύρος του κόμματος και την αξιοπρέπεια των μελών και των ψηφοφόρων του.

Προφανώς, η ελεύθερη διατύπωση προσωπικής γνώμης είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση, όπως προβλέπεται και από το καταστατικό του κόμματος.

Για να ζητηθεί η παραίτηση βουλευτή πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50%+1 του συνόλου των μελών του οργάνου στο οποίο συζητείται.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παρέμβαση Σαμαρά για το κλείσιμο 204 υποκαταστημάτων του ΕΛΤΑ - «Αποδυναμώνει την παρουσία του κράτους, η απόφαση να επανεξεταστεί»
«Να καταλάβουν λοιπόν οι υπεύθυνοι, ότι μια τέτοια απόφαση αποδυναμώνει σε όλη τη χώρα την αίσθηση της αναγκαίας παρουσίας του κράτους, πολύ περισσότερο ανάμεσα στους πιο αδύναμους»
Ο Αντώνης Σαμαράς 8
Το κλείσιμο 204 καταστημάτων των ΕΛΤΑ έφερε και γαλάζιες αντιδράσεις – Η διαβεβαίωση για κατ’ οίκον εξυπηρέτηση
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο ετήσιος τζίρος των Ελληνικών Ταχυδρομείων είναι 15 εκατ. ευρώ, κι ενώ το ετήσιο κόστος λειτουργίας είναι πολλαπλάσιο και αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ
ΕΛΤΑ 20
Στην Αθήνα σήμερα η νέα πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ - Η πρώτη της επίσημη υποχρέωση και το πάρτι προς τιμήν της
Η πρώτη επίσημη υποχρέωση Κίμπερλι Γκίλφοϊλ είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη όταν θα υποβάλει τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ 17
Δόμνα Μιχαηλίδου και Χάρης Δούκας στα «κάγκελα» για τα πατίνια στην Αθήνα: «Η πόλη ανήκει σε όλους» – «Είναι θέμα υπουργείου»
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας καλεί τον Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα σε ρύθμιση με στόχο την προστασία πεζών και ΑμεΑ
Δόμνα Μιχαηλίδου και Χάρης Δούκας 11
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός της Μονής Σινά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου
«Η Ελληνική Κυβέρνηση θα στέκεται πάντα δίπλα στο Ιερό Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, θα το στηρίζει, έτσι ώστε να διαφυλάξει στην αιωνιότητα αυτό το ιδιαίτερο και ξεχωριστό καθεστώς το οποίο μας κληροδοτήθηκε από τους προγόνους μας»
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός της Μονής Σινά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου