Πολιτική

Φάμελλος: Καταπατημένη δασική έκταση, το οικόπεδο με τους 26 νεκρούς στο Μάτι

«Στην έκταση στην οποία βρήκαν τραγικό θάνατο 26 συμπολίτες μας, διαπιστώθηκε ότι όλες οι κατασκευές ήταν αυθαίρετες, οι οποίες ποτέ δεν νομιμοποιήθηκαν. Η έκταση αυτή, είναι δημόσια, δασική, διακατεχόμενη, ενώ το δημόσιο έχει δικαιωθεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως προς τον δασικό χαρακτήρα» αποκάλυψε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε επίσης, πως η συγκεκριμένη έκταση στο Μάτι, όπως διαπιστώθηκε, εντάσσεται στο ΠΔ χρήσεων γης που επιτρέπει μόνο χρήση εξυπηρέτησης λουομένων και όχι οποιαδήποτε κατασκευή πρώτης και δεύτερης κατοικίας, και επίσης ότι οι περιφράξεις και τα περιτοιχίσματα είναι εντός της ζώνης της παραλίας αιγιαλού (τα οκτώ μέτρα που είναι δημόσιος χώρος), κατά παραβίαση του νόμου Τρίτση που απαγορεύει την περίφραξη και την περιτοίχιση σε συγκεκριμένη απόσταση από την παραλία και τον αιγιαλό.

«Αυτά είναι ζητήματα που έπρεπε να τα έχουν βρει οι υπηρεσίες. Δεν είναι υπηρεσίες του κράτους, είναι υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης. Κι όλα αυτά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως Εθνική Αντιπροσωπεία για να μην ξανασυμβούν» τόνισε ο κ. Φάμελλος. Ζήτησε δε, την στήριξη όλων, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο των δασικών χαρτών και να επιταχυνθεί η διαδικασία που θα επιλύει μια για πάντα το θέμα της αυθαιρεσίας.

Ο κ. Φάμελλος διερωτήθηκε επίσης, γιατί δεν αναρτήθηκαν (ενώ είχαν παραληφθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος το 2010) δασικοί χάρτες που αφορούν και την περιοχή όπου είχαμε και θύματα.

Εξήγησε επιπλέον, ότι οι δασικοί χάρτες στην Ανατολική Αττική ανατέθηκαν το 2008, παραλήφθηκαν το 2010, πληρώθηκαν από την τότε κυβέρνηση, αλλά δεν αναρτήθηκαν. «Γιατί; Ποια ήταν η πολιτική ευθύνη των πολιτικών που ανάθεσαν, είχαν το εργαλείο για τη δασική νομοθεσία και να καταταπολεμήσουν την δασική αυθαιρεσία και δεν ανήρτησαν, ούτε κύρωσαν δασικούς χάρτες;» αναρωτήθηκε. Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε πως μόνο πέντε δήμοι έστειλαν τότε στοιχεία (Πεντέλη, Ν. Πεντέλη, Μαραθώνας, Φυλή, Κηφισιά και Δροσιά) ενώ όλοι οι υπόλοιποι δεν ήταν σύννομοι με την συνταγματική επιταγή. «Οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί δεν έκαναν τίποτα για όλους τους άλλους. Ήρθε αυτή η κυβέρνηση και έχει ολοκληρώσει το θέμα των δασικών χαρτών, και δεν χρειάζεται πλέον δασικούς χάρτες στην Αττική, διότι μέσα στο 2018 θα έχουν αναρτηθεί όλοι, γιατί το 50% έχει αναρτηθεί από πέρσι. Αυτά είναι πρακτικά, συγκεκριμένα, και τα βλέπουν οι πολίτες» πρόσθεσε.

Ο κ. Φάμελλος κατέληξε τονίζοντας πως στην περιοχή που συνέβη η μεγάλη αυτή τραγωδία, υπάρχουν δήμοι που έχουν υποβάλει λανθασμένα οικιστικά όρια, και δεν έχουν υποβάλλει οικιστικές πυκνώσεις. «Θα πρέπει να επιταχύνουμε» είπε. «Διότι απ’ τον έλεγχο που έχουν κάνει οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και οι επιθεωρητές Δόμησης στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν και υπόβαθρα δασικής νομοθεσίας στα τεμάχια, στις εκτάσεις όπου έχασαν την ζωή τους πολλοί συνάνθρωποί μας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: Όχι τσιγαράκι και κιθάρα στον Άγνωστο Στρατιώτη, κάποιοι επένδυσαν στην προβοκάτσια και στο μπάχαλο
«Ο κόσμος κατάλαβε πως η επαναστατική γυμναστική των προηγούμενων χρόνων πήγε την Ελλάδα πίσω» ανέφερε προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις Μητσοτάκη - Δένδια βρίσκονται στο καλύτερο σημείο»
Παύλος Μαρινάκης
Το «χάος» υπερισχύει του Μητσοτάκη, «κάλπες ξανά» αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία - Τι δείχνει δημοσκόπηση της Interview
Το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα προτιμούσε να διεξαχθούν νέες εκλογές, έναντι του 22% που επιλέγει τη συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, σενάριο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποδοχή
Δημοσκόπηση Interview: Το «χάος» υπερισχύει του Μητσοτάκη, «κάλπες ξανά» αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία 38
Υπουργικό Συμβούλιο με ατζέντα τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν και οι καθυστερημένες πληρωμές προς τους αγρότες
Από τη μία η Κομισιόν και τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει και τα οποία πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα, και από την άλλη οι τίμιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Με 2 παρουσιάσεις και «αέρα» νέου κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας μας συστήνει την «Ιθάκη» του
Με δεδομένο ότι το περιεχόμενο του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα θα συζητηθεί ο πρώην πρωθυπουργός αυτό που επιθυμεί είναι να μιλήσει για τους λόγους που αναφέρεται σε συγκεκριμένα γεγονότα
Αλέξης Τσίπρας 12