Πολιτική

FAZ: Έρχεται το πολιτικό τέλος του Σαμαρά

Σε άκρως δραματικό τόνο, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung «βλέπει» το πολιτικό τέλος του Έλληνα πρωθυπουργού με αφορμή τις εξελίξεις λίγο πριν από την ψήφιση των μέτρων.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Στην πραγματικότητα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και ο τέταρτος από τον Οκτώβριο του 2009 Έλληνας πρωθυπουργός ενδέχεται να οδεύει προς το πολιτικό του τέλος. Εάν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, τότε τουλάχιστον η ΔΗΜΑΡ (…) αναμένεται να καταψηφίσει ή να απόσχει. Αυτό και μόνο του δεν θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο και εντός του ΠΑΣΟΚ εντείνεται η δυσαρέσκεια», γράφει το άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει νέα δραματικές περικοπές. Υπάρχει πλειοψηφία για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις;», διερωτάται η Tagesspiegel.

Ο αρθρογράφος Γκερντ Χέλερ κάνει λόγο για μια «μοιραία εβδομάδα» στην Ελλάδα καθώς η ψήφιση των μέτρων «δεν είναι μόνον προϋπόθεση για την εκταμίευση της τόσο αναγκαίας επόμενης δόσης», καθώς κρίνεται «και η συνοχή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».
Όπως παρατηρεί, εκτός από τη ΔΗΜΑΡ που ενδέχεται να καταψηφίσει, «αντιστάσεις υπάρχουν και εντός του ΠΑΣΟΚ. Παρατηρητές αναμένουν μια οριακή πλειοψηφία για το πακέτο. Ωστόσο και η απόρριψή του δεν μπορεί να αποκλειστεί».

(…) Οι διεργασίες στη Βουλή συνοδεύονται από το μαζικότερο κύμα διαμαρτυρίας από την απαρχή της κρίσης. (…) Εάν δεν περάσει το πρόγραμμα περικοπών από το κοινοβούλιο, αυτό θα σήμαινε πιθανότατα την πτώση της κυβέρνησης που σχηματίστηκε τον περασμένο Ιούνιο. Οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να μεταβάλουν ριζικά το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.
Ισχυρότερο κόμμα, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός του οποίου Αλέξης Τσίπρας θέλει να διαγράψει μονομερώς το χρέος και να κρατικοποιήσει μεγάλο τμήμα της οικονομίας. Αυτό θα σηματοδοτούσε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την ΕΕ».

«Δύσκολες μέρες για την Ελλάδα πριν από την ψηφοφορία για το πρόγραμμα περικοπών», είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του Focus, το οποίο σημειώνει: «Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα δοκιμασία: την ώρα που το κοινοβούλιο στην Αθήνα αποφασίζει για το νέο πρόγραμμα περικοπών, οι πολέμιοι της πολιτικής λιτότητας θέλουν να παραλύσουν τη χώρα με απεργίες».

Τέλος, η αυστριακή Die Presse γράφει: «Και οι δημόσιοι πιστωτές δεν πρόκειται να ξαναδούν τα χρήματά τους. Οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης όμως δεν θέλουν να το παραδεχτούν. Προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να αποτρέψουν ένα νέο κούρεμα. Γιατί;

Διότι έτσι θα γινόταν εμφανές ό,τι διαβλέπουν ήδη όλοι: ότι η στρατηγική τους να βοηθήσουν τη χρεοκοπημένη Ελλάδα με συνεχή δάνεια έχει αποτύχει παταγωδώς. Είναι σίγουρα δύσκολο να το παραδεχτεί κανείς αυτό. Πόσο μάλλον που ο λογαριασμός της αποτυχίας αυτής δεν θα πληρώνονταν από κάποια hedgefonds, αλλά από τους φορολογούμενες των πιστωτριών χωρών. Αυτό όμως δεν αλλάζει κάτι στη διάγνωση. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρνείται να υπογράψει τα μέτρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης!

Αστυνομικοί καταδιώκουν Στουρνάρα-Σταϊκούρα για το μισθολόγιο!

Σήμερα τα μέτρα στη Βουλή – 152 ως 155 “ναι” μετράνε στην κυβέρνηση – Στενό “μαρκάρισμα” των δύο στον Κουβέλη

Εκβιασμός των δανειστών με 36,5 δισ. ευρώ – Χρήματα μόνο για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα 16 Νοεμβρίου

Ποιος βουλευτής της ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα;

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκη Κεραμέως για κατάργηση περικοπών συντάξεων χηρείας: Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία
Από τον Αύγουστο επανέρχεται το 70% για χιλιάδες δικαιούχους - Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή, με το ΠΑΣΟΚ να καταλογίζει καθυστέρηση και το ΚΚΕ να υπενθυμίζει τις παλαιότερες μειώσεις
Νίκη Κεραμέως
ΠΑΣΟΚ: Δέσμευση για μείωση του κόστους ρεύματος κατά 20% έως το 2027 – «Αποτυχία της κυβέρνησης στην ενέργεια»
Με αιχμές για την αγορά, την Πτολεμαΐδα 5 και τη διασύνδεση με την Κύπρο, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι «οι λίγοι κερδίζουν και η πραγματική οικονομία χάνει»
ΣΤ ΠΑΣΟΚ για ενέργεια
6
Κουτσούμπας απαντά στον Μητσοτάκη μέσω ChatGPT για την Τεχνητή Νοημοσύνη: «Το AI βρήκε σε 5 δευτερόλεπτα αυτά που δεν άκουσε»
Ο γγ του ΚΚΕ αντέδρασε στην αναφορά του πρωθυπουργού ότι η αντιπολίτευση δεν μιλά για το AI, θέτοντας το ερώτημα αν η τεχνολογία θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες ή «τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων»
Κουτσούμπας, ΚΚΕ
5