Πολιτική

“Φρένο” Ντιμιτρόφ στις ελληνικές θέσεις: “Δεν θέλουμε ενωμένο όνομα που να μην μεταφράζεται”

- Προκαλεί ο Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη που έδωσε σε σκοπιανό κανάλι σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό - Ο ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι τα Σκόπια δεν θέλουν ενωμένο όνομα που να είναι αμετάφραστο ενώ φρόντισε να υπενθυμίσει ότι "είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε την μακεδονική γλώσσα" - Βασικό στοιχείο των ελληνικών προτάσεων είναι η σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη. - Ο ίδιος τόνισε ότι και η Ελλάδα θέλει λύση και πως σημειώθηκε πρόοδος κατά την επαφή του με τον Νίκο Κοτζιά

Αντίθετος σε ένα ενδεχόμενο ενωμένο όνομα, αμετάφραστο, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, κληθείς να σχολιάσει αν η χώρα θα μπορούσε να αποδεχτεί μία πρόταση για ένα ενωμένο όνομα αμετάφραστο, π.χ. “GornaMakedonija”, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε, ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός που θα μπορούσε να αποδεχτεί η ΠΓΔΜ στην ονομασία της «δεν μπορεί να είναι αναξιοπρεπής».

«Πρακτικά, το όνομά μας δεν υπάρχει σε ένα ενωμένο όνομα. Ούτε, πάλι, το ενωμένο είναι σύνθετο όνομα», πρόσθεσε. Κάπου εδώ ενώ να σημειωθεί ότι βασικό στοιχείο των ελληνικών προτάσεων είναι η σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη.

“Οι “Μακεδόνες” πρέπει να είναι “Μακεδόνες” που μιλούν την “μακεδονική” γλώσσα”

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τα Σκόπια.

«Νομίζω ότι η ουσία του συμβιβασμού, εφόσον είναι εφικτός, είναι σε δύο πυλώνες. Ο ένας πυλώνας είναι ότι οι “Μακεδόνες” πρέπει να είναι “Μακεδόνες” που μιλούν την “μακεδονική” γλώσσα, γιατί ο φόβος (μας) από τη συγκεκριμενοποίηση του ονόματος “Μακεδονία” με έναν προσδιορισμό θα είναι αδύνατον να καλυφθεί. Αυτός ο φόβος θα πρέπει να καλυφθεί καταλλήλως, ώστε εμείς γενικά να μπορέσουμε να ανοιχτούμε σε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό» πρόσθεσε.

“Έπρεπε να μετονομαστεί το αεροδρόμιο και ο δρόμος ακόμα και αν δεν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις”

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ότι η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της χώρας συνιστούν υποχώρηση προς την Ελλάδα, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι κινήσεις αυτές θα έπρεπε να γίνουν ακόμα και αν δεν υπήρχε το θέμα του ονόματος.

«Για το παρελθόν θα συζητάμε; Με αυτό θα μείνουμε; Με τους μύθους για το ποιος έχει τις πιο ένδοξες ήττες; Ή θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα για να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον; Ιδιαίτερα από τη στιγμή που την υπεράσπιση της ταυτότητας την φέραμε σε ένα πεδίο που η άλλη πλευρά προηγείται με 99-1, από την άποψη της δυτικής σκέψης, της φιλοσοφίας. Ανοίξτε καμιά εγκυκλοπαίδεια. Δεν υπήρχαν έθνη εκεί. Αυτός ο κόσμος είχε τέτοια κουλτούρα, αυτή ήταν η γλώσσα αυτού του πολιτισμού, τα αρχαία ελληνικά» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ντιμιτρόφ:  Η γλώσσα είναι “μακεδονική” και εμείς “Μακεδόνες”

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα σχετικά με τον τρόπο που θα κατονομάζεται η γλώσσα και η υπηκοότητα περιπλέχθηκε και επιβαρύνθηκε από την πολιτική “εξαρχαϊσμού” της προηγούμενης κυβέρνησης της ΠΓΔΜ (σ.σ. του Νίκολα Γκρούεφσκι).

«Η δική μας γλώσσα είναι αναμφίβολα σλαβική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάγεται στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών. Εμείς, μέσω της πολιτικής του εξαρχαϊσμού, επιχειρήσαμε να ενισχύσουμε τη ρίζα, για ποιους λόγους η γλώσσα είναι “μακεδονική” και εμείς “Μακεδόνες”, γεγονός που μας έφερε σε ένα ευάλωτο πεδίο, επειδή αυτός είναι ο κόσμος του ελληνικού πολιτισμού. Ο κόσμος των εθνών, της δημιουργίας των εθνών κλπ είναι πολύ πιο πρόσφατος – τον 18ο, 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα. Έτσι, όταν με το άγαλμα του Αλέξανδρου προσπαθείτε να υπερασπιστείτε την ταυτότητα, δημιουργείτε πολύ μεγαλύτερη αντίσταση εκεί όπου θα έπρεπε να δώσουμε τα χέρια» είπε ο Ντιμιτρόφ.

Και η Ελλάδα θέλει λύση

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται πραγματικά για την λύση του προβλήματος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι και η Ελλάδα έχει τη βούληση για την εξεύρεση λύσης. Σημείωσε, ακόμα, ότι και οι δύο πλευρές πληρώνουν ήδη το πολιτικό κόστος από το άνοιγμα αυτού του προβλήματος και έχουν επενδύσει πολιτικά στην επίλυσή του, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό συμφέρον να είναι η ΠΓΔΜ στενός σύμμαχός της, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, γιατί «γείτονες είμαστε και γείτονες θα μείνουμε».

«Αν δεν υπάρξει μία κατάληξη που θα καλύπτει και τις δικές μας βασικές ανησυχίες, και τις δικές τους ανησυχίες, τότε δεν θα υπάρξει όφελος και θα μείνουμε μόνο με το πολιτικό κόστος. Άρα, νομίζω ότι και εκεί (σ.σ. στην Ελλάδα) υπάρχει ενδιαφέρον για λύση» πρόσθεσε ο Ντιμιτρόφ.

Το Σύνταγμα δεν θα αλλάξει

Σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική θέση για αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι αυτή ενδεχομένως οφείλεται στην εμπειρία της ελληνικής πλευράς από τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία, η οποία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο στα Τίρανα.

Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, το Σύνταγμα ορίζει ότι η κύρωση των διεθνών συμφωνιών που υπογράφει η χώρα γίνεται από την Βουλή, το δε Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να υπεισέλθει και να κρίνει το περιεχόμενο των διεθνών συμφωνιών που έχουν κυρωθεί, αλλά μόνο θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία (αν υπήρχε εξουσιοδότηση για την υπογραφή της συμφωνίας, αν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την κύρωσή της κλπ). «Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι μία διεθνής συμφωνία που θα κυρωθεί από το κοινοβούλιο είναι η πιο σοβαρή εγγύηση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι κατά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, την περασμένη εβδομάδα, «σημειώθηκε πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθεί στις 30 Μαρτίου, στην Βιέννη, οι δύο χώρες «θα μπορούσαν να προχωρήσουν μπροστά».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δούκας κατά Ανδρουλάκη για «αποκλεισμούς στελεχών» εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – «Άνοιγμα» σε Τσίπρα
Ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ακόμη ότι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και να μη σβηστούν τα ονόματα των νεκρών των Τεμπών έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας
Μητσοτάκης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα: «Οι χειρισμοί δεν ασκούνται σε καφενεία και πάνελ – Η πατρίδα στέκεται πλέον όρθια»
Ο πρωθυπουργός πρόβαλε τα πεπραγμένα της εξωτερικής πολιτικής την τελευταία εξαετία, και ανέδειξε την ισχυροποίηση της Ελλάδας στα διεθνή συμμαχικά forα, για να αποκρούσει τα πυρά της αντιπολίτευσης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα εθνικά θέματα
19
Κυριάκος Μητσοτάκης για μειωμένο κόστος πετρελαίου θέρμανσης: «Είναι μία μικρή νίκη στη μάχη κατά της ακρίβειας»
«Η κυβέρνηση δίνει 200.000 ευρώ τον χρόνο επίδομα θέρμανσης για να στηρίξει όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου, και που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη κρατικής ενίσχυσης» λέει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
1
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θα πιάνατε τον Τραμπ από το πέτο και θα του λέγατε «go back» – Κάνω ισχυρή την Ελλάδα, όχι ρεντίκολο της Ευρώπης
«Η ειρήνη που πετύχαμε, μπορεί ο τρόπος του κυρίου Τραμπ να ξενίζει αλλά είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ και είναι στρατηγικός ετέρος της πατρίδας μας» ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
28
Έντονο φραστικό επεισόδιο Βελόπουλου – Καιρίδη στη Βουλή: «Ρε καημένο παιδί, υπουργός δεν θα γίνεις ξανά»
«Τα λεφτά είναι φορολογημένα στην Ελλάδα είναι της συζύγου μου που μένει εκεί χρόνια εγώ δεν ανακατεύομαι στα οικογενειακά σου. Μη το συνεχίζεις. Εσύ που έλεγες ότι οι Πόντιοι είναι Τούρκοι, δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς»
Ο Κυριάκος Βελόπουλος 5
Ο Κώστας Τσιάρας διαψεύδει ότι υπέβαλλε την παραίτησή του – «Δεν λιγοψύχησα ποτέ στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις»
«Η αξιοπιστία αυτών των σεναρίων που διακινούνται χαρακτηρίζουν αποκλειστικά τους εμπνευστές τους και όσους πρόθυμα τα υπηρετούν», τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Κώστας Τσιάρας 37