Πολιτική

Γεραπετρίτης για εργασιακά: Δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από το 8ωρο (vid)

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην αντιπολίτευση και στους κοινωνικούς φορείς, αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Σημείωσε μάλιστα ότι για να μιλήσουμε για τα εργασιακά θα πρέπει να δούμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας (14/6), ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «Έχουμε απλήρωτες υπερωρίες, υποδηλωμένη εργασία, εργοδοτικούς καταναγκασμούς. Έχουμε μεγάλες υπερβολές όσον αφορά στις συνδικαλιστικές καταχρήσεις. Εμείς ερχόμαστε και φέρνουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο στο 90% αποτελεί αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις υπέρ των εργαζομένων… Έχουμε εργοδοτικό έλεγχο». 

Και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δεν θα μπορεί πλέον ο εργοδότης να καταναγκάζει υποδηλωμένα τον εργαζόμενο να δουλεύει. Και βεβαίως ένας πάρα πολύ ενισχυμένος έλεγχος από τον ΣΕΠΕ, το οποίο αποκτά αυτοδυναμία έτσι ώστε να ασκεί τη δική του πολιτική. Δεύτερον, κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ποιος αλήθεια διαφωνεί στο να έχουμε άδεια πατρότητας; Προστασία από απόλυση του νέου πατέρα;». 

Όσον αφορά την προστασία του εργαζόμενου, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε «Ποιος αμφιβάλει στο να εξομοιώνονται οι εργατοτεχνίτες με τους κοινούς εργαζομένους ή επίσης, με τα παιδιά τα οποία δούλευαν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες; Ποιος αμφιβάλει ότι είναι ένα πολύ σπουδαίο δικαίωμα του εργαζόμενου, όταν δεν εργάζεται, να μπορεί να αποσυνδέεται από την εργασία του, που είναι το πιο σημαντικό στοιχείο αλλοτρίωσης. Για πρώτη φορά κατοχυρώνεται αυτό». 

«Έχουμε προστασία από τη βία και τη παρενόχληση. Εισάγεται η σύμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, η 187, η οποία προστατεύει από κάθε μορφή βίας. Αλήθεια υπάρχει κάποιος που διαφωνεί πάνω σε αυτό;», πρόσθεσε. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Για την εργοδοτική αυθαιρεσία

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την εργοδοτική αυθαιρεσία που υπάρχει στην αγορά εργασίας ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι γι’ αυτόν το λόγο προχωρά η Κυβέρνηση σε «απόλυτη ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο πλέον καθίσταται εντελώς ανεξάρτητο ώστε να χαράσσει την πολιτική των ελέγχων. Δεν λογοδοτεί στην Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κανενός τύπου πελατειακή συναλλαγή και με ηλεκτρονικά μέσα -για πρώτη φορά- ελέγχονται οι εργοδοτικές καταχρήσεις».

Απολύτως κατοχυρωμένες οι συνδικαλιστικές ελευθερίες

Σε ότι φορά τον συνδικαλισμό ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μεταξύ άλλων είπε: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει στον συνδικαλισμό. Υπάρχει συνήθως μια συνδικαλιστική μειοψηφία η οποία καθορίζει τις τύχες του συνόλου των εργαζομένων.
Διαφωνεί κανείς στο να υπάρχει Μητρώο Συνδικαλιστικών Φορέων για να μη λειτουργούν άναρχα; Δεύτερον, να δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έτσι ώστε να μη λαμβάνονται αποφάσεις από μια ελάχιστη μειοψηφία αλλά να υπάρχει ευρεία αντιπροσώπευση στις αποφάσεις;
Να μην υπάρχει η δυνατότητα επαναπροκήρυξης μιας απεργίας η οποία έχει κριθεί παράνομη.
Είναι απολύτως κατοχυρωμένες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίες από το Σύνταγμα και επομένως δεν θα μπορούσε να υπάρξει απομίωση. Εκείνο που θα πρέπει να δεχθούμε είναι ότι ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να απεργεί ή να μην απεργεί. Δεν μπορεί να υπάρχει κανένας καταναγκασμός επ’ αυτού.
Εισάγεται ένας όρος ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (το 1/3 των εργαζομένων) στις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος όπως είναι π.χ. οι μεταφορές. Θα πρέπει να διασφαλίζεται απολύτως η κοινωνική συνέχεια όταν δεν υπάρχει μεγάλης κλίμακας απεργία.
Σε ότι αφορά τη διευθέτηση, με πρωτοβουλία και μόνο με τη συναίνεσή του είναι δυνατόν να καθορίζεται ένα διαφορετικό πλαίσιο σε ότι αφορά στο ωράριο απασχόλησής του. Δεν είναι ο εργοδότης αυτός που το προτείνει. Δεν επηρεάζεται ούτε ο τρόπος της αμοιβής όπως εντελώς εσφαλμένα δίδεται προς τα έξω, ούτε επηρεάζεται ο συνολικός χρόνος εργασίας.
Δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε ούτε από το 8ωρο, ούτε από τις 40 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως.
Μιλάμε για ένα συνολικό πλέγμα προστασίας του εργαζόμενου. Ο ίδιος ο εργαζόμενος προτείνει, ο ίδιος αποδέχεται και το Κράτος αναλαμβάνει -δια των ανεξάρτητων οργάνων- τον πλήρη έλεγχο.
Σε ένα πράγματι άναρχο εργασιακό τοπίο εμείς ερχόμαστε επιτέλους να βάλουμε μια τάξη.
Πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες ισχύουν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό. Για σαράντα χρόνια βαδίζαμε με μια αδράνεια, η οποία καλλιεργούσε την εργοδοτική αυθαιρεσία».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Χρυσοχοΐδης σε Κωνσταντοπούλου: «Μας λέτε για “γνωστούς-άγνωστους”, χρόνια τώρα, καλλιεργώντας θεωρίες συνωμοσίας»
«Είναι πάρα πολύ παραβατικοί, και είναι πολύ δραστήριοι στο να προκαλούν ζημιές σε βάρος των πολιτών, είτε των περιουσιών τους, μέχρι το να ζημιώνουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι»
Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη: Ο καθαρισμός και η συντήρηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Αναλυτικά η τροπολογία
«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συντήρηση, τη φροντίδα και την ανάδειξη του Μνημείου και του χώρου είτε με ίδια μέσα, είτε μέσω ανάθεσης σχετικών συμβάσεων»
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη 11
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία τον καθαρισμό του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη – Τι προβλέπει η τροπολογία
Οι αρμοδιότητες της συντήρησης για το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη περνούν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και της φύλαξης στην Ελληνική Αστυνομία
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη
12
Συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στο Λουξεμβούργο: «Θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης»
Σχετική ανάρτηση έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών με μια φωτογραφία από τη συνάντηση - «Οι διχόνοιες μόνο καταστροφικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν» είπε νωρίτερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μελλοντικές απειλές μπορεί να μην έρθουν από την Ανατολή αλλά και από το Νότο» - Η συνέντευξη Τύπου των ηγετών της MED9 στη Σλοβενία
Η Ελλάδα προσδοκά να ξεκινήσει μία πρώτη συζήτηση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αλλά και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η συνδεσιμότητα, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το Μεταναστευτικό και η πολιτική προστασία
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μελλοντικές απειλές μπορεί να μην έρθουν από την Ανατολή αλλά και από το Νότο» – Η συνέντευξη Τύπου των ηγετών της MED9 στη Σλοβενία
8
Ασέβεια του Βρετανικού Μουσείου: Παρέθεσε δείπνο στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα – Μικ Τζάγκερ και Νάομι Κάμπελ ανάμεσα στους καλεσμένους
«Τέτοιες ενέργειες είναι προσβλητικές για τα πολιτιστικά αγαθά και θέτουν σε κίνδυνο τα ίδια τα εκθέματα» σχολιάζει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
Βρετανικό μουσείο 47