Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών

Μητσοτάκης

Άλλο ένα ηχηρό «όχι» στην εκλογολογία είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα σε τηλεδιάσκεψη που είχε με κομματικά στελέχη της ΝΔ. «Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές. Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να ανατάξουμε τη χώρα κι έχουμε μπροστά μας αρκετό πολιτικό χρόνο για να αξιοποιήσουμε το πολιτικό κεφάλαιο που γενναιόδωρα μάς έδωσε ο ελληνικός λαός. Δεν μας το έδωσε για να πάμε να κάνουμε εκλογές. Μας το έδωσε για να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση ως μια ευκαιρία ν’ αλλάξουμε την πατρίδα μας. Κι αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα και στόχο έχει την ενίσχυση της απασχόλησης. Όπως ανακοινώθηκε, μάλιστα, από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε να επιδοτηθούν έως τις 31 Ιουλίου και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων κατά 60% και για το χρόνο που δεν εργάζονται, όπως ακριβώς θα συμβεί με τις αποδοχές τους. Το υπόλοιπο 40% των ασφαλιστικών εισφορών θα καλύπτεται κανονικά από τον εργοδότη, όπως επίσης το σύνολο των εισφορών που αντιστοιχούν στο μέρος των αποδοχών που θα συνεχίσει να λαμβάνει ο εργαζόμενος.

Click4more Μητσοτάκης: Όχι σε πρόωρες εκλογές – Ακόμη 200 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα “Συν-Εργασία”

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει πως οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό κι έχουν μειωμένο τζίρο τουλάχιστον κατά 20% μπορούν έως τις 15 Οκτωβρίου – ή έως τις 31 Δεκεμβρίου, αν πρόκειται για τον κλάδο των αερομεταφορών – να ορίσουν πως το προσωπικό τους θα εργάζεται εκ περιτροπής έως και για δύο εβδομάδες το μήνα. Οι αποδοχές που θα λαμβάνουν από τον εργοδότη τους θα είναι ασφαλώς οι μισές για τον αντίστοιχο πραγματικό χρόνο εργασίας, αλλά το υπόλοιπο ποσό θα καλύπτεται στο 60% από το κράτος με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Ειδικά δε στην περίπτωση που οι συνολικές αποδοχές των εργαζομένων είναι στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, ήτοι 650 ευρώ μικτά, τότε θα αναπληρώνονται στο σύνολό τους από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν στο newsit.gr ότι η απόφαση για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ υπήρξε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, καθώς επιδιώκει με κάθε τρόπο να στείλει το μήνυμα ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Υπολογίζεται, άλλωστε, πως το συνολικό κονδύλι του προγράμματος, μαζί με τα πρόσθετα 190 εκατ. ευρώ για τις ασφαλιστικές εισφορές, θα ξεπεράσει έτσι το 1 δισ. ευρώ, ενώ, όπως είπε στα κομματικά στελέχη της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης, η επιδότηση των εισφορών είναι πιθανό να επεκταθεί και τον Αύγουστο, προκειμένου να στηριχθούν ειδικότερα οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως αύριο ο πρωθυπουργός θ’ απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού». Αναμένεται δε ν’ αναφερθεί αναλυτικά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και ν’ απαντήσει έτσι στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θεωρεί τα εργασιακά ως προνομιακό πεδίο αντιπολίτευσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις