Πολιτική

Γιατί χαίρονται και… χαμογελούν στη ΝΔ με όσα είπε ο Μάνφρεντ Βέμπερ – Βλέπουν οριστικά εκλογές το Μάιο

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του να δηλώνουν πεπεισμένοι πλέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το αργότερο έως τις 26 Μαΐου, όταν θα διεξαχθούν ταυτόχρονα και οι ευρωεκλογές, η νέα παρουσία του Μάνφρεντ Βέμπερ στην Αθήνα και όσα είπε στη σύνοδο του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έφεραν χαμόγελα στην οδό Πειραιώς.

Ο βασικός λόγος γι’ αυτό ήταν η αναφορά του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν στο ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα κάτω των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Γενικότερα, εξάλλου, ο κ. Βέμπερ τόνισε την ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη θέση του κ. Μητσοτάκη, ενώ η σιωπή του για τη συμφωνία των Πρεσπών ερμηνεύτηκε από πολλούς ως αντίθετη στην επιχειρηματολογία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εταίροι του κ. Μητσοτάκη στο ΕΛΚ του «τράβηξαν το αυτί» για την απόφασή του να καταψηφίσει τις Πρέσπες.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η εκτίμηση Βέμπερ ότι η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων μπορεί να γίνει «εάν θα υπάρξει μια κυβέρνηση που θα ανοίγει νέα πεδία ανάπτυξης» δικαιώνει ουσιαστικά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι γνωστό ότι έχει στηρίξει το οικονομικό του σχέδιο με τους χαμηλότερους στόχους για τα πλεονάσματα στις επενδύσεις και την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη μείωση φόρων και εισφορών.
Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις στην οδό Πειραιώς για το χρόνο των εκλογών συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πάει πέρα από το Μάιο. Κυρίως διότι μια βαριά ήττα στις ευρωεκλογές θα δημιουργήσει συνθήκες για μια ακόμη χειρότερη εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο. Μολαταύτα, η ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών και των βουλευτικών εκλογών δημιουργεί σοβαρά ζητήματα για τους ετεροδημότες, οι οποίοι σ’ αυτή την περίπτωση θα ψηφίσουν αναγκαστικά σε μία από τις δύο κάλπες, αναλόγως εάν θα επιλέξουν να μετακινηθούν ή όχι. Στη ΝΔ έχουν εντοπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα και μάλιστα έγινε σχετική συζήτηση στη σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος στις αρχές της εβδομάδας.
Το ζήτημα των εκλογών, αλλά και των αποτελεσμάτων της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία αναμένεται να τεθούν στις σημερινές παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη και των υπολοίπων αρχηγών στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ. Ακολουθώντας τη γραμμή του «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ θα πει «όχι» και στο πρωτόκολλο, όπως ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο εισηγητής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης: «Προσφεύγω άμεσα στην δικαιοσύνη» – Διάψευση για εμπλοκή του σε υπόθεση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης
«Δεν θα επιτρέψω κανένας να παίξει ξανά με την Τιμή και την Υπόληψή μου. Αρκετά υπέφερα από την λάσπη και τις συκοφαντίες στο παρελθόν. Ως εδώ!»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
«Μου έβαλε το "μαχαίρι στο λαιμό" για τα χρήματα που έπρεπε να δώσω», λέει η Ζέττα Μακρή για τον δημοσιογράφο που φέρεται να την εκβίαζε
«Πάλεψα με τη συνείδησή μου όχι για το αν θα πληρώσω, αλλά για το αν πρέπει να τον καταγγείλω αμέσως ή να του δώσω ένα περιθώριο ενδεχομένως να διορθώσει»
Η Ζέττα Μακρή
ΠΑΣΟΚ σε Τσίπρα: Έπαιξες την χώρα στα ζάρια – Η ιστορία δεν γράφεται με όρους μάρκετινγκ, αλλά από το βίωμα του ελληνικού λαού
Αντί για κατάργηση των μνημονίων, έφερε το τρίτο, αχρείαστο και επαχθέστερο μνημόνιο, το υπερταμείο και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 έτη
Αλέξης Τσίπρας 3
«Ολική επαναφορά» του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ο Φάμελλος με Στέργιο Καλπάκη και νέα πρόσωπα στην Πολιτική Γραμματεία
Στα όργανα μετέχουν νέα ηλικιακά και κομματικά στελέχη ενώ και οι παλαιότεροι που βρίσκονται στην ηγετική ομάδα δεν έχουν απασχολήσει την δημοσιότητα αρνητικά
Ο Σωκράτης Φάμελλος με τον Στέργιο Καλπάκη 3