Πολιτική

Γιούνκερ: Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν θα είναι εύκολη

"H διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν θα είναι εύκολη, αλλά μπορεί να γίνει με ένα τρόπο, που θα κερδίσουν όλες οι πλευρές, στην Κύπρο και στην Ευρώπη", εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επισκέπτεται τη Λευκωσία.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κ. Γιούνκερ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο μπορούν να επιλύσουν το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα φεισθεί προσπαθειών προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο κ. Γιούνκερ υπέδειξε πως όλα τα συστατικά στοιχεία για τη λύση είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και υποστήριξε πως “αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη πως μετά τη γενιά που αντιπροσωπεύουν οι Αναστασιάδης και Ακιντζί, η επόμενη γενιά δεν έχει τα ίδια βιώματα για να μπορεί να το επιλύσει”.

Επίσης, ανακοίνωσε τον επαναδιορισμό του Πέτερ Βαν Νούφελ, ως προσωπικού του αντιπρόσωπου στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ο κ. Γιούνκερ, δήλωσε ότι ο αντιπρόσωπός του θα είναι υπόλογος στον ίδιο και “θα διασφαλίσει ότι η λύση που θα εξευρεθεί θα είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο”. Ωστόσο, διπλωματικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι κατά την πρώτη θητεία του ο κ . Νούφελ δεν επέδειξε αξιόλογο έργο. Ο κ. Γιούνκερ υποσχέθηκε ότι η Επιτροπή θα εμπλακεί ενεργά στο θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών, που θα προκύψουν από την επανένωση στο τέλος όμως της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Σε ερώτηση, αν θα πρέπει η λύση του κυπριακού να αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, ο κ. Γιούνκερ απέφυγε να τοποθετηθεί, διευκρινίζοντας πως “το θέμα αυτό αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων”, ενώ επεσήμανε ότι “αυτό δεν θα είναι ένα εύκολο θέμα”. Εξάλλου, παρέπεμψε στο αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει ως εγγυητής της εφαρμογής της λύσης που θα συμφωνηθεί .

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια του γεύματος οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και κατά τρόπο που να συνάδει με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι με τον κ. Γιούνκερ μοιράζονται την ίδια άποψη, ότι μια συνολική λύση του Κυπριακού θα είναι επωφελής για όλους τους εμπλεκόμενους, την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της Τουρκίας στο θέμα της λύσης είναι ζωτικός και θα πρέπει να συμβάλει προς την κατεύθυνση της λύσης. Είπε, ακόμη, ότι συζήτησαν θέματα οικονομίας, σημειώνοντας την αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας και την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Πρόσθεσε, ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων είναι τεράστιας σημασίας για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τόνισε, ότι συζήτησαν, επίσης, θέματα Ενέργειας και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αφορούσε σε ενεργειακά έργα στην περιοχή και τις πιθανότητες χρηματοδότησης τους από ευρωπαϊκά ταμεία. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε πως συμφώνησαν και οι δυο πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να καταστεί καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη και τελικά στην ειρήνη και την ασφάλεια.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, υποστήριξε πως πρέπει “να υπάρξουν μερικές παρεκκλίσεις στο κοινοτικό κεκτημένο (στο πλαίσιο μιας λύσης), οι οποίες θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από ευρωπαϊκούς θεσμούς”.

Η τουρκοκυπριακή κοινότητα , δήλωσε ο κ. Ακιντζί, “είναι ίσως η μοναδική κοινότητα ανά το παγκόσμιο η οποία, ενώ έδωσε τη συγκατάθεσή της για ένταξη στην ΕΕ, έμεινε εκτός της ΕΕ και δεν κατάφερε να φθάσει σε λύση, λόγω του “Όχι” της άλλης πλευράς, στο δημοψήφισμα του 2004″.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γεωργία Ξανθοπούλου: «Σας ευχαριστώ που ακούσατε τη φωνή μου» – Η συγκλονιστική επιστολή της ασθενούς με λευχαιμία στον Μητσοτάκη
Έχοντας θεραπευτεί από τη λευχαιμία, η Γεωργία Ξανθοπούλου μίλησε στα εγκαίνια της νέας αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου», παρουσία του πρωθυπουργού
Γεωργία Ξανθοπούλου
Γιώργος Μυλωνάκης: «Μετά από μια δύσκολη δοκιμασία βρίσκομαι ξανά δίπλα στον πρωθυπουργό» – Η πρώτη ανάρτηση από τη Θεσσαλονίκη
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ θα παραστεί στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τη Δευτέρα θα επιστρέψει στο Μαξίμου και θα συμμετάσχει στον «πρωινό καφέ»
Ο Γιώργος Μυλωνάκης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Έρχεται ο Μάρκο Ρούμπιο – «Πολύ σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ η Ελλάδα»
Η επίσκεψη Ρούμπιο αναμένεται να προσδώσει νέα πολιτική δυναμική στη στρατηγική σχέση Αθήνας - Ουάσινγκτον, με την ενέργεια, τις υποδομές και την περιφερειακή ασφάλεια να βρίσκονται στον «πυρήνα» της ατζέντας
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ 9
Κυριάκος Μητσοτάκης από τα εγκαίνια στο «Παπανικολάου»: Η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα αποκτά το πιο σύγχρονο Αιματολογικό Κέντρο σε όλα τα Βαλκάνια
Τόνισε ότι είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που αναρωτιούνται που πήγαιναν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης - «Σε τέτοιες δημόσιες υποδομές υγείας πηγαίνουν, προκειμένου οι ασθενείς μας να βρίσκουν τις καλύτερες δυνατές θεραπείες»
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 6
«Μύλος» για το σχολικό βιβλίο με εικόνα «ομόφυλου ζευγαριού»: Το υπουργείο λέει ότι δεν επιλέγει το περιεχόμενο – «Είναι γυναίκα με κοντά μαλλιά» λέει ο εκδοτικός οίκος
Μάλιστα ο εκδοτικός οίκος αναφέρει ότι κινείται νομικά για το όλο ζήτημα, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει «σκόπιμη παραποίηση περιεχομένου»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 42