Πολιτική

Γλέζος στον “Οbserver”: Πώς παραλίγο να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ

Εβδομήντα χρόνια από τα Χριστούγεννα του 1944, όταν ο Μανώλης Γλέζος παραλίγο να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ, ο Observer θυμήθηκε το περιστατικό και μίλησε στον ευρωβουλευτή, στον οποίο αναφέρεται ως ο ήρωας της ελληνικής αντίστασης.

«Θα σας πω κάτι που δεν έχω πει σε κανέναν», είπε ο Γλέζος στη βρετανική εφημερίδα από τις Βρυξέλλες. «Εγώ ο ίδιος κρατούσα το σύρμα με το φιτίλι και έπρεπε να το ξετυλίξω», προσθέτει, διηγούμενος πώς πέρασε αρκετές ώρες έρποντας στο αποχετευτικό δίκτυο προκειμένου να τοποθετήσει το δυναμίτη μέσα στη νύχτα. «Είμασταν περίπου 30 άτομα. Δουλεύαμε σε σήραγγες. Φοβόμασταν τόσο ότι θα μας ακούσουν», θυμάται ο ευρωβουλευτής. Οταν η αποστολή ολοκληρώθηκε, με όλους τους να είναι γεμάτοι νερά και περιττώματα, κάτω από το κτίριο υπήρχαν αρκετά εκρηκτικά για να το «τινάξει μέχρι τον ουρανό», όπως λέει.

Ομως, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, όταν τα μέλη του ΕΑΜ έμαθαν ότι ο Τσόρτσιλ είχε έρθει στην Ελλάδα και έκανε απρόσμενη επίσκεψη στο ξενοδοχείο. «Πήγα σε αυτούς με τον πυροκροτητή και περιμέναμε, περιμέναμε για το σινιάλο, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Τίποτα. Δεν έγινε καμία έκρηξη. Τότε το ανακάλυψα. Την τελευταία στιγμή ο ΕΑΜ ανακάλυψε ότι ο Τσόρτσιλ ήταν στο κτίριο και έδωσε εντολή να ματαιωθεί η επίθεση», λέει ο κ. Γλέζος, που εξηγεί ότι τα πλάνα τους δεν χάλασαν επειδή ανακάλυψε κάποιος το δυναμίτη, αλλά ήταν συνειδητή απόφαση.

«Ο ΕΑΜ ήθελε να ανατινάξει τη βρετανική διοίκηση, αλλά δεν θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τη δολοφονία ενός εκ των Τριών Μεγάλων. Θέλαμε να ανατινάξουμε το Μεγάλη Βρεταννία γιατί ήταν το αρχηγείο του Σκόμπι», αναφέρει ο ευρωβουλευτής και προσθέτει «Από εκεί κατηύθυνε τη μάχη και για αυτό θέλαμε να το ανατινάξουμε».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΥΠΕΞ για τις επιθέσεις στο Ιράν: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ενεργοποιήσαμε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων»
«Κοινός τόπος ότι ο έλεγχος του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος, ώστε να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικό όπλο, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή»
Υπουργείο Εξωτερικών 6
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ έγινε δεκτή από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον ενημέρωσε για την πρόοδο στις σχέσεις με την Ελλάδα
Η πρέσβης των ΗΠΑ συναντήθηκε ακόμη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, τον υπουργό Πολέμου, Πιτ Χέγκσεθ και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο
Κίμπερλι Γκιλφόιλ 9
Συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Ρήγας, στην Ουάσιγκτον
Η συνάντηση εντάσσεται στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ - Στο επίκεντρο, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή
Γεραπετρίτης και Ρήγας