Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κηδεία των δύο αδελφών που σκοτώθηκαν στη Λιβύη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κηδεία των δύο αδελφών που σκοτώθηκαν στη Λιβύη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη, ως γνωστόν, στην κηδεία της Άντζελας – Μόιρας και του Φιλίπ – Αντώνη Μανδαλιού. Είναι τα δύο αδέλφια διερμηνείς που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο τροχαίο των μελών της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσήλθε στο τελευταίο αντίο στην Άντζελα – Μόιρα και στον Φιλίπ – Αντώνη Μανδαλιό, οι οποίοι συμμετείχαν στην ελληνική ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη και έχασαν τη ζωή τους, μαζί με άλλα τρία μέλη της, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στο τροχαίο δυστύχημα.

Τα δύο παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης, Κανάκη Μανδαλιού, είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν την ελληνική αποστολή ως διερμηνείς.

Τραγικές φιγούρες στην κηδεία που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου, 23 Σεπτεμβρίου, στον ιερό ναό της Παναγίας της Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη, ήταν οι γονείς των δύο αδικοχαμένων νέων, καθώς και ο σύζυγος της Άντζελας.

Το ζευγάρι είχε ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας οχτώ ημέρες πριν από το πολύνεκρο τροχαίο και νωρίτερα ο σύντροφος συνόδεψε την 32χρονη στην τελευταία της κατοικία.

Βίντεο και φωτογραφίες του newsit.gr:

Στον ύστατο αποχαιρετισμό των δύο νεαρών διερμηνέων έδωσε το παρών και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σημειώνεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στα δύο αδέλφια θα απονεμηθεί, μετά θάνατον, ο Μεγαλόσταυρος του Φοίνικος.

Πρόκειται για παράσημο της Ελλάδας, το οποίο καθιερώθηκε στις 13 Μαΐου του 1926 από την κυβέρνηση της Β’ Ελληνικής Δημοκρατίας και αντικατέστησε το παλαιότερο Τάγμα του Γεωργίου Α’. Η απονομή του παρασήμου συνεχίστηκε και μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1935 (με τον Γεώργιο Β’), και συνεχίζει και μέχρι σήμερα.

Ο Μεγαλόσταυρος του Φοίνικος απονέμεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (σ.σ. ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου) σε Έλληνες πολίτες που υπερέχουν στις τέχνες και τη λογοτεχνία, την επιστήμη, τη δημόσια διαχείριση, τη ναυτιλία, το εμπόριο, και τη βιομηχανία.

Απονέμεται, επίσης, σε αλλοδαπούς για εξαίρετες πράξεις τους που αυξάνουν το διεθνές γόητρο της Ελλάδας. Ο μεγαλόσταυρος του Τάγματος απονέμεται συνήθως σε διατελέσαντες Υπουργούς, Αρχηγούς Γ.Ε.ΕΘ.Α., Πρέσβεις και άλλες προσωπικότητες.

Μεγαλόσταυρος του Φοίνικος: Περιγραφή

Το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα είναι διάδημα σε μορφή σταυρού από λευκό σμάλτο, και αργυρό ή χρυσό. Φέρει στο κέντρο του τον Φοίνικα, σύμβολο της αναγέννησης του Ελληνικού έθνους. Επάνω από τον σταυρό είναι ένα αστέρι με πέντε ακίδες. Ο αστέρας είναι αργυρός με οκτώ ευθείες ακτίνες. Η ταινία του τάγματος έχει χρώμα βαθύ κίτρινο με μαύρες στενές λωρίδες κατά μήκος των άκρων.

Τα πρώτα μετάλλια που κατασκευάστηκαν (1926 – 1935) είχαν σε κάθε βραχίονα του σταυρού την επιγραφή «E-T-T-A», τα αρχικά γράμματα του ρητού «Εκ Της Τέφρας Αναγεννώμαι» (σ.σ. αναγεννιέμαι από τη στάχτη μου). Κατά τη διάρκεια της μοναρχίας (1935 – 1974) οι επιγραφές αφαιρέθηκαν, ενώ προστέθηκε το βασιλικό στέμμα. Στην αντίστροφη πλευρά του μεταλλίου προστέθηκε το μονόγραμμα του εκάστοτε βασιλέως. Από το 1975 και μετά αφαιρέθηκε το στέμμα, ενώ η αντιστροφή πλευρά έχει το εθνόσημο της Ελλάδας που συνοδεύεται από τις λέξεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις