Πολιτική

Η πρόβλεψη του υπoυργού Σταθάκη για την πορεία των spreads

Με την πρόβλεψη ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα πέσουν στο 5,5% με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, έστειλε από την Βουλή το μήνυμα ότι με αυτό το τελευταίο νομοσχέδιο της πρώτης αξιολόγησης, σήμερα, κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει άλλη προοπτική για την ελληνική οικονομία.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα τα επιτόκια των δεκαετών ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε έντονη καθοδική πορεία, εξηγώντας πως πριν την αξιολόγηση έπεσαν στο 7,5% και η πρόβλεψη είναι, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, να πέσει στο 5,5%. «Η πρόσβαση στις αγορές γίνεται με επιτόκιο δεκαετών ομολόγων κοντά στο 4% με 4,5% όπως ισχύει για την Πορτογαλία», υπενθύμισε ο Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας πως «κλείνει λοιπόν αυτός ο κύκλος και κλείνει έχοντας η κυβέρνηση διατηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της σχετικώς με τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος».

Υπογράμμισε ότι υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις ότι δεν θα γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων, η διαδικασία διαχείρισης μεγάλων προβλημάτων (όπως τα κόκκινα δάνεια) θα διατηρήσει ισχυρότατη την πρώτη κατοικία, θα γίνει αντικατάσταση από νέο θεσμό, του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει ταυτιστεί και είναι απολύτως προσανατολισμένος στην ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων, που έχουν περάσει στην κατοχή του.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, ο νέος θεσμός δεν είναι δεσμευμένος να ιδιωτικοποιεί, έχει μακροχρόνιο ορίζοντα και στόχος του είναι η αξιοποίηση της περιουσίας, τονίζοντας ότι ακόμη κι αν κριθεί ότι είναι συμφέρουσα μια ιδιωτικοποίηση, αυτή μπορεί να προχωρήσει αποκλειστικά και μόνο με την δέσμευση του υπουργού. «Άρα η ιδέα ότι μπροστά μας έχουμε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων της μορφής του ΤΑΙΠΕΔ δεν ισχύει. Τώρα φτιάχνουμε ένα ταμείο στα γαλλικά πρότυπα, όπου διαχειρίζεται όλο το σύστημα αξιών που έχει το γαλλικό δημόσιο (εταιρείες, μετοχές, ακίνητα, συμμετοχές στις τράπεζες, κ.α)» ανέφερε.

Αναφερόμενος ειδικώς στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, ο Γιώργος Σταθάκης αφού σημείωσε ότι λύνεται ένα πρόβλημα που αφορά στην λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, υπογράμμισε ότι οι διατάξεις αυτές αφορούν σχεδόν το σύνολο των δανειοληπτών με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Εξήγησε ότι στο 93% των περιπτώσεων, τα συγκεκριμένα δάνεια δεν θα επιτρέπεται να πωληθούν σε μη τραπεζικά ιδρύματα μέχρι τις αρχές του 2018 και προσέθεσε ότι η εξαίρεση από την πώληση θα αφορά δάνεια, που συνδέονται με την πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ΝΔ έπαιζε τα ρέστα της με τον πειθαρχικό έλεγχο σε μέλος μας γιατί ερχόταν τσουνάμι για επιφανές «γαλάζιο» στέλεχος
Το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει εκ νέου τους τόνους για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνδέοντας τις πρόσφατες διαρροές και τα non paper της κυβέρνησης με...
ΟΠΕΚΕΠΕ
Κόντρα ΠΑΣΟΚ – Μαρινάκη: «Είμαστε στην όχθη της σοβαρότητας ενώ η κυβέρνηση δίπλα σε Τσίπρα και Καμμένο, στη “σκοτεινή” της καταπάτησης των θεσμών»
Η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε στις αιχμές του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «μετάλλαξης», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη» και «τοξικότητα»
ΠΑΣΟΚ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα επεισόδια έξω από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας: «Κινδύνευσε η σωματική μου ακεραιότητα – Η βία δεν είναι νόμιμο δικαίωμα»
Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έγινε μία σύλληψη από τις αρχές, όμως δεν κατέθεσε μήνυση κατά του γιατρού που του επιτέθηκε
Νικαια επεισόδια 203
Νίκος Ανδρουλάκης για ΟΠΕΚΑ: «Ποια η ευθύνη Μητσοτάκη και κυβέρνησης όταν στα μισά υπουργεία υπάρχουν δικογραφίες;»
Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέκρουσε τον συμψηφισμό, περιέγραψε τη γραμμή «αναστολή–έλεγχος–διαγραφή» για στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που συνδέονται με σκάνδαλα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανοχή στη διαφθορά
Νίκος Ανδρουλάκης
Μαρινάκης για κόντρα Γεωργιάδη και Κωνσταντοπούλου: Ο υπουργός Υγείας είχε δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε στους ελέγχους για τα «μαϊμού επιδόματα» του ΟΠΕΚΑ και στη στάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ έκανε αναφορές στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία και στις φωτογραφίες των 200 εκτελεσθέντων της Καισαριανής
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης
Ανανεώθηκε πριν 55 λεπτά