Πολιτική

“Καθαρή” έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο; “Είναι εξαιρετικά απίθανη”

Μήνυμα στην Αθήνα να μην... ελπίζει σε έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης έστειλε αξιωματούχος της ευρωζώνης, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο "καθαρής" εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο είναι "εξαιρετικά απίθανη". Οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται μετά το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Όλα αυτά ενώ την Πέμπτη στο Eurogroup ξεκινά επί της ουσίας η επίσημη συζήτηση για την… έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Την ίδια που ο αξιωματούχος της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες χαρακτήρισε “εξαιρετικά απίθανη” με βάσει τα δεδομένα των αγορών.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι με βάση τις υπάρχουσες διαβουλεύσεις, η «μεταμνημόνιος εποχή» των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα διέπεται από κάποιου είδους «δομική σύμβαση».

Όπως είπε, αυτή η «νέα σύμβαση-σχέση» μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών, θα είναι «δομημένη, επίσημη, προβλέψιμη, ενδεχομένως με ρευστό και με μια νομική μορφή, κάνοντας χρήση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF και ESM)».

Υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο υπάρχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου και εκτίμησε ότι οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Όπως είπε, η όποια νέα σύμβαση για την Ελλάδα, θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, τα οποία συνήθως διακόπτουν τις εργασίες τους, λόγω Χριστουγέννων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στη νέα σύμβαση για την Ελλάδα, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι ορισμένες κυβερνήσεις θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι τμήμα αυτών των διευθετήσεων.

Οι σχετικές συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες, είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ δεν είναι το μείζον. Εξάλλου, τόνισε ότι το ποσό του ΕΤΧΣ που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πιστοληπτική γραμμή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νέα επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης για το πόρισμα Καρώνη: Ο Μαρινάκης έχει καταντήσει ο «ψευταράκος» του Μαξίμου
Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μέσα από αυτή την ιστορία με το πόρισμα Καρώνη η κυβέρνηση επιχειρεί να στοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη
O Νίκος Ανδρουλάκης 1
Συνάντηση Φάμελλου και Χαρίτση για κοινές πρωτοβουλίες σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών
Η κοινή ερώτηση που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά αναζωπύρωσε τα σενάρια για κατάθεση κοινής πρότασης για προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή και τις ευθύνες του στο θέμα των Τεμπών
Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης 1
«Βολές» κυβέρνησης κατά ΠΑΣΟΚ με «όπλο» το πόρισμα του Πολυτεχνείου για τα Τέμπη
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η εκτίμηση ότι μετά και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Πολυτεχνείου, η κοινή γνώμη θα σταθμίσει καλύτερα την κατάσταση και τους χειρισμούς της αντιπολίτευσης
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη