Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

ΚΙΝΑΛ: Η Φώφη… βάζει φωτιές! “Φλερτ” στον Κυριάκο, άκυρο από Βενιζέλο!

ΚΙΝΑΛ
Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Η Φώφη Γεννηματά “έβγαλε”… πολλές ειδήσεις στην χθεσινοβραδυνή της συνέντευξη, με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ να… τρέχουν.

Δεν πέρασαν απαρατήρητα όσα είπε στη συνέντευξή της στον Σκάι η Φώφη Γεννηματά. Τουναντίον, δύο σημεία είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον: Η συναίνεση που, όπως είπε, θα δώσει το Κίνημα Αλλαγής στην κατάργηση της απλής αναλογικής και η τοποθέτησή της ότι ως υπεύθυνη αντιπολίτευση το ΚΙΝΑΛ δεν θ’ αφήσει τη χώρα να μπει σε περιπέτειες.

Το ΚΙΝΑΛ που… φλερτάρει (;) ΝΔ

Και τα δύο σημεία μοιάζουν σαν να «κλείνει το μάτι» πλέον στη ΝΔ, συνιστώντας μια αξιοπρόσεκτη αλλαγή στάσης ύστερα από τα γεγονότα που ακολούθησαν τις ευρωεκλογές κι ερμηνεύτηκαν ως στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως, όπως λένε κάποιοι, διότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν διαρροή ψηφοφόρων προς τη ΝΔ το τελευταίο διάστημα αντί της προσέλκυσης ψηφοφόρων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήλπιζαν – και ελπίζουν ακόμη βάσιμα – στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η πρώτη περίπτωση, αυτή του εκλογικού νόμου, είναι δεδομένη χείρα βοηθείας προς την πλευρά της ΝΔ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως η κατάργηση της απλής αναλογικής θα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα επιδιώξει η κυβέρνησή του. Αναζητεί, όμως, ψήφους από 200 βουλευτές για να γίνει αυτό άμεσα, διαφορετικά οι όποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα ισχύσουν από τις μεθεπόμενες εκλογές. Έτσι, ακόμη κι αν το ΚΙΝΑΛ πει «ναι» στην κατάργηση της απλής αναλογικής, είναι εξαιρετικά πιθανό έως βέβαιο ότι θα χρειαστούν κι άλλα «κουκιά» στη Βουλή ή διπλή εκλογική αναμέτρηση προκειμένου να καταργηθεί η απλή αναλογική.

ΚΙΝΑΛ: Δεύτερο και… κυριότερο και στο βάθος Βενιζέλος

Το δεύτερο σημείο είναι, ίσως, το πιο ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά αφήνει παράθυρο να στηρίξει το ΚΙΝΑΛ τη ΝΔ, εάν αυτή δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις 7 Ιουλίου. Στήριξη θα μπορούσε να δοθεί και εμμέσως: Με τη λεγόμενη «ψήφο ανοχής», η οποία σημαίνει στην πράξη πως η ΝΔ θα συγκροτήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας και η ψήφος του ΚΙΝΑΛ στα διάφορα νομοσχέδια θα δίνεται κατά περίπτωση ή θα αποχωρεί από τη διαδικασία, ούτως ώστε η κυβέρνηση να περνά τα νομοσχέδια με πλειοψηφία μικρότερη των 151 βουλευτών.

Κατά πληροφορίες, το θέμα έχει συζητηθεί στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ και υπάρχουν στελέχη που υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Επισήμως, η Φώφη Γεννηματά έχει παραπέμψει τις τελικές αποφάσεις στον κατάλληλο χρόνο, δηλαδή στη συζήτηση που θα γίνει μετά τις εκλογές.

Ενδιαφέρον είχε, όμως, και η τοποθέτηση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ σε ό,τι αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως είπε χαρακτηριστικά «έχω καταλάβει ότι ο κ. Βενιζέλος εξακολουθεί να βρίσκεται στην παράταξή μας και χαίρομαι γι’ αυτό», διευκρινίζοντας πως η ίδια θέλει από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει ενεργά. Η δήλωση αυτή δείχνει ενδεχομένως για πρώτη φορά μετά τη ρήξη που προκλήθηκε με αφορμή το ψηφοδέλτιο Επικρατείας μια διάθεση για συμβιβασμό.

Τι λέει, όμως, η άλλη πλευρά για την ρήξη κορυφής στο ΚΙΝΑΛ; Φαίνεται πως εμμένει στην αρχική της θέση: Ότι τον Ευάγγελο Βενιζέλο έδιωξε ουσιαστικά η Φώφη Γεννηματά με τη στάση της, διότι τον ήθελε εκτός Βουλής. «Εν όψει της αλλαγής πολιτικών συσχετισμών, προφανώς είμαι ικανοποιημένος, αλλά δεν είμαι ούτε επαναπαυμένος ούτε εφησυχασμένος. Ποτέ δεν ήμουν τόσο μόνος, και ποτέ δεν ήμουν τόσο συλλογικός», είπε σήμερα ο ίδιος από το βήμα του συνεδρίου που διοργανώνει ο «Κύκλος Ιδεών» με θέμα την ανασύσταση της μεσαίας τάξης. Άρα, τα περιθώρια συμβιβασμού – εάν πράγματι ερμηνεύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η δήλωση Γεννηματά – μοιάζουν από μηδαμινά έως ελάχιστα…

Δείτε όσα είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ

*Αιμίλιος Περδικάρης

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις