Πολιτική

Μακεδονικό: Αυστηρό μήνυμα Κοτζιά προς Ζάεφ! “Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μέσω συνεντεύξεων”

«Οι ηγέτες της πΓΔΜ πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής τους συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι εξήγησε στους ομολόγους του πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τη πΓΔΜ. Ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε τα εξής: «Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της πΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων. Πρέπει να επιδείξουν μια σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».

Κοτζιάς για Συρία: “Πρέπει να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια”

Εξάλλου, η κατάσταση στη Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «ο χημικός πόλεμος της Συρίας σημαίνει παραβίαση των κανόνων του πολέμου και του δικαίου του πολέμου». Τόνισε, μάλιστα, ότι «η καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων πρέπει να είναι ολοκληρωτική», προσθέτοντας ότι πέραν αυτού πρέπει επίσης να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια, όπως αυτή που συμβαίνει στο Αφρίν και να εξεταστεί πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε τον κουρδικό πληθυσμό. «Η Τουρκία, με την επίθεση στο Αφρίν παραβίασε το διεθνές δίκαιο γιατί καταπάτησε τη συμφωνία της Λωζάνης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να φτιάξει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, καταδικάζοντας οποιαδήποτε πρακτική εις βάρος του διεθνούς δικαίου, από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν ελληνικής παρέμβασης, υιοθετήθηκε λεκτικό στα Συμπεράσματα του σημερινού Συμβουλίου σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια στην υποστήριξη μιας ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση, υπογραμμίζοντας ότι απώτερος στόχος της Ένωσης είναι η μόνιμη ειρήνευση στη Συρία.

Τέλος, στη συζήτηση για τα ζητήματα της Ρωσίας, ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει δημοκρατική συζήτηση για κάθε θέμα και ταυτόχρονα οι αποφάσεις που λαμβάνονται να εφαρμόζονται. Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι πολλές χώρες πιέζουν να ληφθούν κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και ταυτόχρονα οι ίδιες αναπτύσσουν το εμπόριό τους με τη Ρωσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το κράτος δικαίου – Μαρινάκης: «Ακραία και τοξική ρητορική»
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί με όλο και μεγαλύτερη ένταση, ακραία και τοξική ρητορική»
Παύλος Μαρινάκης
Ανδρουλάκης για την προ ημερησίας συζήτηση: «Θέλουν να καταπατήσουν τον Κανονισμό της Βουλής – Εγώ την Παρασκευή θα είμαι εκεί»
«Βουτηγμένος στη διαφθορά και αμετανόητος, ο κ. Μητσοτάκης παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
Νίκος Ανδρουλάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη για την κατάσταση στην αγορά: Από αύριο η επιδότηση diesel, γίνονται εκατοντάδες έλεγχοι
Σε ισχύ θα τεθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες και το μέτρο του fuel pass στην βενζίνη. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται περισσότερες από 100 εταιρείες τροφίμων
Κυριάκος Μητσοτάκης