Τετάρτη, 28 Φεβ.
18oC Αθήνα

Μάκης Βορίδης για Γλυπτά του Παρθενώνα: Συνεχίζεται ο διάλογος με το Βρετανικό Μουσείο – Ζημιώθηκε ο Σούνακ

Μάκης Βορίδης για Γλυπτά του Παρθενώνα: Συνεχίζεται ο διάλογος με το Βρετανικό Μουσείο – Ζημιώθηκε ο Σούνακ

Ο διάλογος με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα συνεχίζεται, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, η κίνηση του Ρίσι Σούνακ να μη δεχτεί να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να συζητήσει – μεταξύ άλλων – το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ζημίωσε τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό.

«Καταλαβαίνω τα εσωτερικά ζητήματα της βρετανικής πολιτικής, καταλαβαίνω ότι προφανώς ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε μια ατζέντα στην οποία ήθελε να διαφοροποιηθεί ενδεχομένως και από άλλες πολιτικές δυνάμεις στη Μεγάλη Βρετανία. Πήγε εξαιρετικά άσχημα για τη δική του υπόθεση» είπε ο κ. Βορίδης μιλώντας στο Action24.

«Η κίνηση αυτή, η οποία πράγματι ενόχλησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, έδωσε τρομερή δημοσιότητα στην υπόθεση, φώτισε την υπόθεση και ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχθηκε σκληρή κριτική εξ οικείων», είπε.

Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ωστόσο πως «η Μεγάλη Βρετανία παραμένει μια σύμμαχος χώρα και ο διάλογος συνεχίζεται με το Βρετανικό Μουσείο σε θεσμικό επίπεδο». Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε επίσης ότι «η θέση της Ελλάδος είναι γνωστή, δεν την ακούει πρώτη φορά η Μεγάλη Βρετανία για να πέσει από τα σύννεφα και να δημιουργήσει τέτοια ένταση».

Κληθείς να σχολιάσει το βρετανικό ισχυρισμό ότι είχε συμφωνηθεί να μην συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών, ξεκαθάρισε ότι «για να το θέτει ο πρωθυπουργός, είναι σίγουρο ότι δεν έχει παραβιάσει κάποια συμφωνία, το γεγονός ότι μίλησε με τον τρόπο που μίλησε, σημαίνει ότι δεν υπήρχε τέτοια συμφωνία».

«Κατάφορες παραβιάσεις κατά του Φρέντη Μπελέρη»

Σε ένα άλλο θέμα, αυτό της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας σε συσχέτιση με τη συνεχιζόμενη προφυλάκιση Μπελέρη, εξήγησε εν πρώτοις ότι «για να υπάρχει πρόοδος στην ενταξιακή πορεία μιας χώρας είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίζεται ένα από τα κεντρικά ζητήματα, που είναι οι λεγόμενες εγγυήσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα θέματα του κράτους δικαίου».

Εν προκειμένω, «έχουμε έναν εκλεγμένο δήμαρχο στον οποίον δεν επιτρέπεται να ορκισθεί. Είναι σε προσωρινή κράτηση για 5-6 μήνες για ένα πλημμέλημα. Μήπως είναι ύποπτος φυγής ο εκλεγμένος δήμαρχος;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Δεν του επιτρέπεται να πάρει μια ολιγόωρη άδεια για να πάει να ορκισθεί. Αυτά είναι κατάφωρες δικαιικές παραβιάσεις». Πόσο μάλλον που οι αποδιδόμενες, στον Φρέντη Μπελέρη, κατηγορίες προέρχονται από μάρτυρα ο οποίος «έχει αμειφθεί από την αλβανική διοίκηση».

«Ανοιχτό το ενδεχόμενο βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ»

Ο υπουργός Επικρατείας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «μας στενοχωρεί όλους αυτή η εξέλιξη, γιατί οι σχέσεις με την Αλβανία το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν καλές και είχαμε προχωρήσει αρκετά». Ενώ στο ερώτημα αν η Αθήνα μπορεί να φθάσει μέχρι το βέτο στην ενταξιακή προοπτική των Τιράνων, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Αν δεν έχουν ρυθμισθεί αυτά».

Εν όψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Τούρκου Προέδρου και σχολιάζοντας την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου των Ερντογάν και Σολτς, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως «δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιες συμπεριφορές αλλά δεν εξαρτάται από εμάς. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι προετοιμασμένος για τα πάντα».

«Ο Σαμαράς διατύπωσε πάγιες θέσεις»

Ενώ για τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην «Καθημερινή», σχολίασε: «Ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε πάγιες θέσεις του». Γενικά για το διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας σημείωσε πως «εδώ υλοποιούμε κάτι γενικά σωστό, ένα πλαίσιο επανεκκίνησης των συνομιλιών και αποκλιμάκωσης της έντασης, όπως συμφωνήθηκε στρατηγικά στο Βίλνιους, εξειδικεύθηκε από τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών και διαμορφώθηκε ένας οδικός χάρτης. Αυτός έχει μια σειρά από συναντήσεις που αναδεικνύουν τα θέματα της λεγόμενης soft agenta, τουρισμός, εμπόριο, διασυνοριακοί έλεγχοι, μετανάστευση».

Σχολιάζοντας ξανά το αν ο Αντώνης Σαμαράς βάζει θέμα για αυτήν καθ’ αυτήν την επίσκεψη, απάντησε: «Είναι η άποψη του κ. Σαμαρά. Μπορεί η Τουρκία να είναι αρκετά απρόβλεπτη, έχουμε ζήσει ακραία σκαμπανεβάσματα στις διμερείς σχέσεις, ωστόσο με αυτήν την επίγνωση – που την έχει η ελληνική εξωτερική πολιτική – η αποκλιμάκωση γενικώς καλό κάνει». Εγώ σέβομαι πολύ αυτά που είπε ο πρώην πρωθυπουργός, θεωρώ ότι προχωράμε στην υλοποίηση του σχεδίου, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τον οδικό χάρτη».

Για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι «μετά τις διορθώσεις του, έχει καταλήξει να έχει ένα τεκμαρτό, το οποίο είναι εθελοντικό. Όποιος δεν θέλει, πηγαίνει στον έλεγχο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης υπερασπίσθηκε τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για δημιουργία του επιτελικού κράτους. «Από κάτω αυτός ο πρωθυπουργός μέχρι πρότινος δεν είχε τίποτε. Ο πρωθυπουργός είχε πάρα πολλές εξουσίες και κανένα μηχανισμό για να μπορέσει να διοικήσει για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει μια εικόνα για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα σε διάφορα υπουργεία, όχι ότι αναιρείται η ευθύνη του ενός εκάστου (υπουργού)», σημείωσε.

Σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη απάντησε στη μομφή ότι προκατέλαβε αποφάσεις με την τοποθέτησή για τη μη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Και είπε: «Όταν μιλώ ως εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, εκφράζω τη θέση της -και αυτό είναι δουλειά μου να το κάνω».

Για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, επανέλαβε, τέλος, ότι «ο χρόνος και το ακριβές περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά και ό,τι συνέχεται με αυτό, θα το καθορίσει ο πρωθυπουργός».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις