Πολιτική

Στην Αθήνα ο τρίτος γύρος των συνομιλιών Ελλάδας και Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με βασικό πλαίσιο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Ιουλίου, στις 11:00, ο τρίτος γύρος των τεχνικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Λιβύη βρίσκονται η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με βασικό πλαίσιο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την πλήρη επήρεια των ελληνικών νησιών και τη θέση ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι νομικά ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Ο πρώτος γύρος των επαφών είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ενώ ο δεύτερος στις 10 Ιουνίου 2026 στην Τρίπολη, με επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες είχαν βρεθεί κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και το 2010, χωρίς ωστόσο οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε οριστική διευθέτηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κώστας Τσουκαλάς: «Αποδεικνύει την προχειρότητα και ασυνέπεια της κυβέρνησης»
Επιπλέον σημειώνει ότι «πριν δυο εβδομάδες ανακοίνωσε μειώσεις χωρίς να εξηγεί τη μέθοδο εφαρμογής – αποδείχτηκε τελικά ότι τα διυλιστήρια θα προσέφεραν εταιρική κοινωνική ευθύνη αδιευκρίνιστης αξίας και χωρίς πραγματικό αποτύπωμα στην αντλία»
Κώστας Τσουκαλάς, ΠΑΣΟΚ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιπλέον μείωση στο πετρέλαιο κίνησης για τον Αύγουστο με ακόμη 10 λεπτά ανά λίτρο – Στα 15 λεπτά η συνολική έκπτωση
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για τη στήριξη της κοινωνίας
Μητσοτάκης 97