Πολιτική

Μητσοτάκης: Επιδιώκω ήρεμα νερά με την Τουρκία αλλά από θέση ισχύος δίχως εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα – Πρέπει να φύγει το casus belli

«Όσο υπάρχει το τουρκικό casus belli η Ελλάδα θα μπλοκάρει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα SAFE» είπε χαρακτηριστικά
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για θέματα που αφορούν την Τουρκία, όπως η επιθετική της εξωτερική πολιτική, το casus belli αλλά και η διείσδυση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή αγορά αμυντικών τεχνολογιών και στρατιωτικών εξοπλισμών.

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική είναι δυναμική και προσαρμόζεται στις καταστάσεις που αλλάζουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Επιδιώκω τα ήρεμα νερά, αλλά από μια θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης χωρίς ποτέ να κάνω εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας».

Έπειτα πρόσθεσε πως: «Πιστεύω ότι σε σχέση με το πού βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο, πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά στο πεδίο».

Έπειτα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η Ελλάδα έχει κάνει κινήσεις που μπορεί να προκαλούν αντιδράσεις αλλά ο σχεδιασμός της Ελλάδας δεν υπόκειται στην έγκριση της Τουρκίας και απέδειξε ότι ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με τρόπο διαφορετικό, όπως τα θαλάσσια πάρκα, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης».

Σε ερώτηση για την σχέση που έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Θα εξακολουθώ να συνομιλώ με τον κύριο Ερντογάν να έχω ανοιχτούς διαύλους, να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί του ως προς τα ζητήματα τα οποία μας απασχολούν».

Για την άρση του casus belli που έχει ζητήσει από την Άγκυρα, ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά: «Υπάρχει 30 χρόνια – από το 1995 – και αν θέλουμε μια άλλη σχέση με την Τουρκία και να μπούμε στον πυρήνα της».

 

Στο σημείο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να φύγει το casus belli από το τραπέζι και όσο αυτό υπάρχει, η Ελλάδα θα μπλοκάρει την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αφροδίτη Λατινοπούλου: «Χυδαία όσα είπε ο Παϊτέρης για μένα και τη μητέρα μου – Έχω κινηθεί ήδη νομικά»
«ήταν μια χυδαία προσβολή της προσωπικότητάς μου, της αξιοπρέπειάς μου, και δη της μητέρας μου και είναι ότι ιερότερο έχω και δεν σηκώνω κουβέντα γι' αυτό» είπε η πρόεδρος της Φωνής Λογικής
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου
Η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το ένταλμα σύλληψης για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο - «Κανένας πολίτης δεν τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης»
«Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης διαβιβάστηκε εντός 24 ωρών στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για περαιτέρω ενέργειες, ενώ η ΕΛ.ΑΣ ενήργησε όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση για την εφαρμογή ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης» τονίζουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ / ΕUROKINISSI 13
Κώστας Μπακογιάννης για το μποτιλιάρισμα λόγω αγώνα δρόμου: Η Αθήνα έπαθε έμφραγμα – Οι δρόμοι δεν πρέπει να κλείνουν εργάσιμες ημέρες
«Ασφαλώς όλες οι διοργανώσεις είναι ευπρόσδεκτες. Η ταλαιπωρία των Αθηναίων όμως δεν είναι» γράφει σε ανάρτησή του ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας
Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης
Φυλλορροεί η «Ελπίδα» της Μαρίας Καρυστιανού: Βασίλης Κοκοτσάκης και ο Πτέραρχος Αθανάσιος Παπανικολάου αποχώρησαν με αιχμές – Μαζική φυγή και στη Βόρεια Ελλάδα
Συγγνώμη από όσους τον εμπιστεύθηκαν ζητεί ο Κοκοτσάκης, για περίκλειστη παρέα καθοδηγητών της ΝΙΚΗΣ, ο Παπανικολάου
Ο Βασίλης Κοκοτσάκης 79