Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Μητσοτάκης για την Αμαλία Μεγαπάνου: Τυχερός που τη γνώρισα, την αποχαιρετώ με συγκίνηση

Μητσοτάκης για την Αμαλία Μεγαπάνου: Τυχερός που τη γνώρισα, την αποχαιρετώ με συγκίνηση

Η Αμαλία Μεγαπάνου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών και ο θάνατός της βύθισε στο πένθος και τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του την αποχαιρετά σε πιο προσωπικό τόνο.

«Η Αμαλία Μεγαπάνου διέτρεξε με ευθύνη και σεμνότητα τη ζωή της, μιλώντας λίγο και πράττοντας πολλά», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Click4more Πέθανε η Αμαλία Μεγαπάνου η μόνη γυναίκα που αγάπησε βαθιά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Η Αμαλία Μεγαπάνου βρισκόταν επίσης στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. «Τη θυμάμαι να κάνει παρέα με τους γονείς μου», συνεχίζει, ενθυμούμενος πως τη γνωστή συγγραφέα χαρακτήριζαν «ευγένεια, διακριτικότητα και κομψότητα».

«Πώς γίνεται μία προσωπικότητα να πρωταγωνιστεί, επιλέγοντας ταυτόχρονα να μην βρίσκεται στο προσκήνιο. Την αποχαιρετώ με συγκίνηση όπως, νομίζω, όλοι οι Έλληνες», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όλη η δήλωση του πρωθυπουργού για την Αμαλία Μεγαπάνου

Μία άξια Ελληνίδα που επί χρόνια υπηρέτησε τα γράμματα και μελέτησε τον λαϊκό μας πολιτισμό δεν είναι, πια, κοντά μας. Η Αμαλία Μεγαπάνου διέτρεξε με ευθύνη και σεμνότητα τη ζωή της, μιλώντας λίγο και πράττοντας πολλά.

Αισθάνομαι τυχερός που την γνώρισα από μικρός. Την θυμάμαι να κάνει στενή παρέα με τους γονείς μου, στο Παρίσι, στη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και, έπειτα, στην Αθήνα. Εκπέμποντας πάντα ευγένεια, διακριτικότητα και κομψότητα.

Διαβάζοντας, αργότερα, τα βιβλία της, ταξίδεψα στη γνώση και στην ευαισθησία της. Και διδάχτηκα την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό. Πώς γίνεται μία προσωπικότητα να πρωταγωνιστεί, επιλέγοντας ταυτόχρονα να μην βρίσκεται στο προσκήνιο. Την αποχαιρετώ με συγκίνηση όπως, νομίζω, όλοι οι Έλληνες.

Ποια ήταν η Αμαλία Μεγαπάνου

Η Αμαλία Μεγαπάνου γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Το 1951 παντρεύτηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και η σχέση τους κράτησε μέχρι το 1972, όταν και πήραν διαζύγιο.

Ύστερα από αυτό τον γάμο παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο στις 17 Μαΐου 1973, του οποίου το όνομα πήρε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις