Πολιτική

Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η επίλυση του Κυπριακού – Δείπνο στην Λευκωσία [pics]

«Το γεγονός ότι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψή, υπό τη νέα μου ιδιότητα, πραγματοποιείται εδώ, καταδεικνύει ακριβώς, αγαπητέ μου Πρόεδρε, την προσήλωσή μου στον δρόμο της στενής συνεργασίας και συστράτευσης των δύο μας χωρών. Με πρώτο και αδιαπραγμάτευτο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Ενός ζητήματος που -δεν πρέπει να ξεχνάμε- αποτελεί ζήτημα εισβολής και κατοχής!», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αντιφώνησή του κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί εθνική προτεραιότητα και πως μένουμε προσηλωμένοι στον τερματισμό της κατοχής και στην εξεύρεση μιας συνολικής λύσης. «Δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής. Στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι δεν νοείται πρόοδος χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

“Θέλουμε επανενωμένη την Κύπρο”

«Επιθυμούμε, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, μία ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο. Της οποίας η νόμιμη κυβέρνηση θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά, δίκαια και προς όφελος του λαού και των κοινοτήτων της τα αγαθά του νησιού. Συμπεριλαμβανομένων, βεβαίως, και των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του. Μια Κύπρο σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους πολίτες της -από το ένα άκρο μέχρι το άλλο», συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενώ αποδοκίμασε τη στάση της Τουρκίας.

mitsotakis kipros

«Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα δεν σημειώνεται η αναμενόμενη πρόοδος για την επίτευξη οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού ζητήματος. Αντιθέτως, η Τουρκία -με τις πρόσφατες παράνομες ενέργειές της στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας- επιχειρεί και πάλι να αμφισβητήσει την κυριαρχία της και να παρεμποδίσει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και αναγνωρίζονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, με την ηχηρή εξαίρεση της Τουρκίας. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, το αυτονόητο: Ο μόνος σταθερός οδηγός για την ειρηνική συνύπαρξη είναι το διεθνές δίκαιο. Και αυτό η Τουρκία πρέπει να το εννοήσει εμπράκτως. Είναι προϋπόθεση για ουσιαστικές συνομιλίες και για βιώσιμη λύση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης σημείωσε ότι «οι μέχρι τώρα προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της παράνομης δράσης της Άγκυρας ήταν κοινές και οδήγησαν στη διεθνή αποδοκιμασία της», με σοβαρότερη έκφραση την ομόφωνη υιοθέτηση μέτρων σε βάρος της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι συντονισμένες αυτές ενέργειες θα συνεχιστούν όσο η Τουρκία θα επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή», ξεκαθάρισε.

“Θετική εξέλιξη η συνάντηση με τον Ακιντζί”

Επιπλέον χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επικείμενη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προσδοκώντας ότι «και η άλλη πλευρά προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση με εποικοδομητική διάθεση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να αντιληφθεί, εν τέλει, ότι είναι και προς το δικό της όφελος η ταχύτερη επανάληψη των διαπραγματεύσεων των δύο κοινοτήτων μαζί με την ουσιαστική πρόοδο των συνομιλιών.

«Η κλιμάκωση της προκλητικότητας, εξάλλου, έρχεται σε αντίφαση με κάθε δήλωση προθέσεων επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου», συμπλήρωσε ενώ είπε με νόημα ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την προσπάθεια.

mitsotakis kipros

«Τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας έχουν αναβαθμίσει ουσιαστικά τον ρόλο της Ελλάδος και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας. Έχουν αναδειχθεί σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτή η αυξανόμενη αστάθεια επιβάλλει την περαιτέρω εμβάθυνσή τους με συμμετοχή και άλλων -πολύ ισχυρών- συμμάχων», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα μιλώντας για τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και σε άλλους τομείς ο πρωθυπουργός είπε ότι της αποδίδει ιδιαίτερη σημασία για την ευημερία των δύο λαών.

«Οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις μπορούν να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο. Και η από κοινού συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην ΟΝΕ προσφέρει σημαντικές νέες ευκαιρίες», πρόσθεσε και σημείωσε: «Κύπρος και Ελλάδα βίωσαν, τα τελευταία χρόνια, την εμπειρία μιας σκληρής, μιας επώδυνης οικονομικής κρίσης αντλώντας χρήσιμα διδάγματα από αυτήν. Και οφείλω, εδώ, να συγχαρώ τον Πρόεδρο, την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τον κυπριακό λαό, γιατί -με τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές- δείξατε πώς μία χώρα μπορεί να επιστρέψει γρήγορα από την καθήλωση στην ανάπτυξη».

“Οι εκλογές στην Ελλάδα έκλεισε την πόρτα στον λαϊκισμό”

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τον δρόμο της ανάπτυξης επέλεξε και η Ελλάδα: «Οι πρόσφατες εκλογές έκλεισαν την πόρτα στον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και την οπισθοδρόμηση. Και έδωσαν μια ισχυρή εντολή για αυτοδύναμη πορεία προς την έξοδο από την κρίση. Ήδη η χώρα μας δανείζεται με όρους ευνοϊκότερους από ποτέ. Και με άμεσα νομοθετήματα, που θα ψηφιστούν αυτήν και την επόμενη εβδομάδα, η μεσαία τάξη ξεκινά να ελαφρύνεται από την βαριά φορολογία για να μπορέσει επιτέλους να αναγεννηθεί. Με γρήγορες κινήσεις, το κράτος εκσυγχρονίζεται. Και ανοίγεται σε νέες επενδύσεις, που θα φέρουν πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας ότι «χαράσσουμε μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν και, επιτέλους, μετά από 10 χρόνια κρίσης ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Για μια ισχυρή Ελλάδα. Και ισχυρή Ελλάδα σημαίνει, αγαπητέ μου Πρόεδρε, και ισχυρή Κύπρος, ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρός ελληνισμός παντού στον κόσμο!».

mitsotakis kipros mitsotakis kipros mitsotakis kipros mitsotakis kipros mitsotakis kipros

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας έριξαν σήμερα 8,5 τόνους τροφίμων στη Γάζα – Δείτε βίντεο
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση των ομήρων και την ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα»
Τα αεροπλάνα που πέταξαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
25
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μαχμούντ Αμπάς – Ανησυχία για τη Γάζα και στήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή από την Ελλάδα
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς – Στο επίκεντρο οι εξελίξεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς 1
Η ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατο της Λένας Σαμαρά - «Μεταφέρθηκε σε σταθερή κατάσταση στον Ευαγγελισμό»
«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
Λένα Σαμαρά 24
Γιατί η Λένα Σαμαρά διακομίστηκε από το Σισμανόγλειο στον Ευαγγελισμό - Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον πρόωρο θάνατό της
Αποτελεί ερώτημα εάν η άτυχη κοπέλα είχε ιστορικό επιληψίας ή καρδιακής βλάβης, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει μέχρι στιγμής με βεβαιότητα, ποια ήταν η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατό της κόρης του Αντώνη Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς και η κόρη του Λένα Σαμαρά στην πρεμιέρα της ταινίας «Ευτυχία» 41