Πολιτική

Μητσοτάκης στο Κολλέγιο Αθηνών: Οι τέσσερις προκλήσεις για το σχολείο του μέλλοντος

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σχολείου
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, και όχι μόνο στην ιστορική διαδρομή του Κολλεγίου Αθηνών, επέλεξε να εστιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας (04.05.2026) στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σχολείου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, ενώ, λόγω της μεγάλης προσέλευσης, τοποθετήθηκε γιγαντοοθόνη σε εξωτερικό χώρο, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και όσοι δεν μπόρεσαν να μπουν στην αίθουσα.

Απόφοιτος και ο ίδιος του Κολλεγίου Αθηνών, ο πρωθυπουργός μίλησε με προσωπικό τόνο για τα χρόνια της φοίτησής του, θυμούμενος τις πρώτες του εμπειρίες στο σχολείο. «Όπως πολλοί από εσάς, αναπολώ τις παιδικές μου αναμνήσεις. Από την τρίτη δημοτικού σε αυτό εδώ το campus έως την πέμπτη δημοτικού, όταν ανοίξαμε το σχολείο της Κάντζας. Από εδώ έκανα τις πρώτες μου ομιλίες στη μαθητική κοινότητα», ανέφερε.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να στρέψει το βλέμμα στο μέλλον. «Θα ζητούσα από όλους μας να μη μετατρέψουμε τη σημερινή γιορτή σε μια μέρα νοσταλγίας για το ένδοξο παρελθόν, αλλά σε μια μέρα νέων στόχων για τα επόμενα 100 χρόνια», υπογράμμισε, επικαλούμενος και τη φράση «αι καινοτομίαι» από ομιλία του Ελευθερίου Βενιζέλου για το Κολλέγιο Αθηνών.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του Κολλεγίου Αθηνών για την επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυσή του (Πηγή φωτογραφίας: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τέσσερις βασικές προκλήσεις για το σχολείο. Πρώτη, όπως είπε, είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η επίδρασή της στην εκπαίδευση. «Δεν νοείται το Κολλέγιο να μη βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτής της συζήτησης», σημείωσε.

Δεύτερη πρόκληση χαρακτήρισε τη σύνθεση του μαθητικού σώματος και το κατά πόσο το Κολλέγιο εξακολουθεί να προσφέρει ευκαιρίες σε παιδιά με βάση τις ικανότητές τους. Στο ίδιο πλαίσιο, έθεσε ως τρίτη προτεραιότητα την ενίσχυση των οικονομικών δυνατοτήτων του σχολείου, μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού καταπιστεύματος, ώστε μαθητές και μαθήτριες που εισάγονται αξιοκρατικά να μπορούν να καλύπτουν τα δίδακτρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Κολλεγίου Αθηνών για την επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυσή του (Πηγή φωτογραφίας: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ως τέταρτη πρόκληση ανέδειξε τη συμπερίληψη και την ψυχική υγεία των μαθητών. «Εμείς μπορεί να τα καταφέραμε σχετικά καλά στη ζωή μας και να έχουμε υπέροχες αναμνήσεις από το Κολλέγιο, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι αποφοίτησαν με δυσάρεστες αναμνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η ψυχική υγεία πρέπει να είναι προτεραιότητα για τα επόμενα 100 χρόνια, ή για τα επόμενα 10 χρόνια, μια και στα 200 χρόνια από την ίδρυση του Κολλεγίου δεν θα είμαστε εδώ», τόνισε. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το PosoKanei ήρθε για να μείνει και κάθε εβδομάδα θα γίνεται καλύτερο – Επιδότηση έως και 36.000 ευρώ για την «Ανακαίνιση Κατοικίας»
«Η ακρίβεια παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα νοικοκυριά και δεν υπάρχουν εύκολες ή μαγικές λύσεις. Υπάρχει μόνο συνεχής προσπάθεια, σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα» γράφει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο 40
Γιώργος Σιακαντάρης: Η βελόνα του ΠΑΣΟΚ έχει κολλήσει και όχι λόγω του Ανδρουλάκη – Δέχομαι προσωπικές επιθέσεις γι’ αυτά που λέω από το 2010
«Δέχομαι το 2026 προσωπικές επιθέσεις για απόψεις που έχω εκφράσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010» γράφει στην ανάρτησή του
Γιώργος Σιακαντάρης 8
Μαρία Καρυστιανού: Αν νομοθετηθεί ο όρος γυναικοκτονία θα είναι σαν να λέω ότι η γυναίκα ανήκει στις ευάλωτες ομάδες
«Ο όρος γυναικοκτονία τονίζει τη διάκριση μεταξύ των γυναικών και των ανδρών. Τοποθετεί τη γυναίκα στις ευάλωτες ομάδες, Δεν πιστεύω ότι η γυναίκα είναι αδύναμο φύλο», υποστήριξε η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Μαρία Καρυστιανού
30
Μπαράζ περιοδειών κορυφαίων υπουργών και στελεχών της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα – «Εξόρμηση» για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους
Τα «αναχώματα» στην Πελοπόννησο λόγω Σαμαρά, το τεστ του πρωθυπουργού για το ποιοι υπουργοί «ιδρώνουν τη φανέλα» και τα «γαλάζια» φροντιστήρια
Κυριάκος Μητσοτάκης 66