Πολιτική

Να πως θα αποφύγουμε προσωρινά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας

Δείτε live τη ''μάχη'' στη Βουλή για τον Προυπολογισμό.Διαβάστε πως θα γίνει η κάλυψη των άμεσων ταμειακών αναγκών μέχρι να πάρουμε την δόση μαμούθ.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Από τη δημοπρασία και τη διάθεση εντόκων γραμματίων, 4 και 13 εβδομάδων, σε βασικούς διαπραγματευτές και φυσικά πρόσωπα θα καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων ολοένα και επανέρχεται. Είναι αλήθεια ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι οριακά διότι δεν έχουμε πάρει την 2η και την 3η δόση του προγράμματος, είπε ο κ. Σταϊκούρας. Προσέθεσε, όμως, ότι ήδη οι πιεστικές και άμεσες ανάγκες καλύφθηκαν ή θα καλυφθούν μέσα από τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων.

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε στη Βουλή τα προσωρινά αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο το 2012, τα οποία θα δοθούν αναλυτικά στη δημοσιότητα την προσεχή Δευτέρα, λέγοντας ότι η εικόνα είναι ενθαρρυντική για την επίτευξη του στόχου δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2013, αλλά δεν επιτρέπει θριαμβολογίες.

Όπως ειδικότερα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός, το πρωτογενές έλλειμμα έχει σημειώσει μείωση 80%, αφού από 5,9 δισ. που ήταν πέρυσι μειώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ.

Το μήνα Οκτώβριο επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12,3 δισ. ευρώ από 21,1 δισ. το ίδιο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας μείωση 41,7%.

Τον μήνα Οκτώβριο επιτεύχθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού 425 εκατομμυρίων ευρώ. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 8,5% το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, τον Οκτώβριο οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν διπλάσιες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011.

«Η εικόνα είναι ενθαρρυντική, όμως δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες και πάντως είναι ένα βήμα μπροστά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα το 2013», είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι χρειάζεται επιμονή και υπομονή.

Διαβάστε επίσης :

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν χαρίζει τη δυναμική που καταγράφει – Τι ισχύει για τη συνεργασία με Κασσελάκη
Τα στελέχη του Κινήματος Δημοκρατίας σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για εκλογική συνεργασία, ευελπιστούν ωστόσο ότι μέσα από αυτή την κίνηση θα προκύψει η δημιουργία ενός «αλλού πόλου»
Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Τo αίτημα Μητσοτάκη στη Μελόνι για σύγχρονα τρένα από τη Hellenic Train και το «καμπανάκι» για την αμυντική συνεργασία της με τον Ερντογάν
Στη Ρώμη σήμερα ο Μητσοτάκης - Η ατζέντα της συνάντησης με την Ιταλίδα ομόλογό του - Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τη σύσταση Προανακριτικής
Κυριάκος Μητσοτάκης με Τζόρτζια Μελόνι 1
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1