Πολιτική

ΝΔ: Κόντρα στην κυβέρνηση για Πρέσπες – Θάνου

Πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και η μπάλα για τη συμφωνία των Πρεσπών περάσει σε ελληνικό γήπεδο άρχισε η σύγκρουση κυβέρνησης-ΝΔ. Αφορμή αποτέλεσε μια διαρροή από το Μαξίμου για τις τροπολογίες που κατέθεσαν Αλβανόφωνοι βουλευτές στη γειτονική χώρα και οι οποίες διαχωρίζουν τη «μακεδονική» εθνότητα από την ιθαγένεια.

Στην κυβερνητική διαρροή πως «καταρρέει το αφήγημα Μητσοτάκη-Γεννηματά», από τη ΝΔ απάντησαν ανεβάζοντας τους τόνους. «Στέρεψαν από ιδέες και καταφεύγουν ακόμη και στην αλβανική μειονότητα των Σκοπίων για να εξωραΐσουν τη συμφωνία των Πρεσπών», ήταν το σχόλιο από την οδό Πειραιώς, εκτιμώντας παράλληλα ότι η συμφωνία ήδη έχει παράξει τετελεσμένα κι έχει δώσει το δικαίωμα στην πλευρά της πΓΔΜ να πανηγυρίζει για τη «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα. «Για όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η συμφωνία των Πρεσπών υποδαυλίζει τον σκοπιανό αλυτρωτισμό, ας ρίξουν μια ματιά στο προοίμιο του σκοπιανού Συντάγματος και στο άρθρο 36, το οποίο αναφέρεται ακόμη και σε “μακεδονικό” κράτος», ανέφερε καταλήγοντας η ανακοίνωση της ΝΔ.
Ακολούθησε απάντηση από την πλευρά του Μαξίμου, η οποία ταύτισε – για μία ακόμη φορά – τη ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή. Εκτίμηση που ασφαλώς όχι μόνο δεν συμμερίζονται στη ΝΔ, αλλ’ επιπλέον υπενθυμίζουν με νόημα πως η Χρυσή Αυγή συντάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην επίμαχη χθεσινή ψηφοφορία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το διορισμό της Βασιλικής Θάνου στη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Με ανακοίνωσή της, μάλιστα, για το ζήτημα, η ΝΔ αφήνει να εννοηθεί πως όταν έλθει στην εξουσία, θα επανεξετάσει την παραμονή της κυρίας Θάνου σ’ αυτή τη θέση: «Η κυβέρνηση της ΝΔ θα αποκαταστήσει την αμερόληπτη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετατρέψει σε τσιφλίκι του». Το γεγονός, μάλιστα, πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν συμπεριλαμβάνεται στις συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές δίνει στη ΝΔ το δικαίωμα να προχωρήσει, ως κυβέρνηση, σε παρεμβάσεις που αφορούν στη λειτουργία της και φυσικά στην παραμονή της κυρίας Θάνου στο «τιμόνι» της.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι για το ζήτημα ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή προς την αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ΝΔ με την επιλογή της κυβέρνησης. Ο λόγος, μάλιστα, δεν είναι απλώς οι διευθετήσεις τις οποίες εκτιμούν στην οδό Πειραιώς πως επιχειρεί η κυβέρνηση εν όψει των εκλογών – οι οποίες ενδέχεται να έρθουν έτσι πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Είναι πως με την τοποθέτηση ανθρώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του Μαξίμου σε θέσεις-κλειδιά, όπως με την κυρία Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί για μία ακόμη φορά να ναρκοθετήσει το έδαφος για την επόμενη κυβέρνηση και να ελέγξει νευραλγικά πόστα.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η γκρίνια στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα «αγκάθια» στον δρόμο για το συνέδριο και οι «παιδικές αρρώστιες της αριστεράς»
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαφωνίες. 
Ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Παππάς
Δημοσκόπηση Interview: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Στην τέταρτη θέση έπεσε η Πλεύση Ελευθερίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο «κανένας»
Κάλπη με ψηφοδέλτια στις εκλογές 4
Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με την Ιταλία για τα τρένα και ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η Ελλάδα – Το παρασκήνιο της υπογραφής της
Στις «ράγες» του ελληνικού σιδηρόδρομου επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ από τη Hellenic Train - Μέχρι το 2027 η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα νέα τρένα
Κυριάκος Μητσοτάκης / Τζόρτζια Μελόνι
Μητσοτάκης για το νέο αεροσκάφος του ΕΚΑΒ: Μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς και γρήγορες αεροδιακομιδές σε μεγάλα νοσοκομεία
«Και σε μία χώρα με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της πατρίδας μας, με τη νησιωτικότητα, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη είναι η σημασία αυτών των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παράδοση - παραλαβή του αεροσκάφους, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ 1