Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: Οι τράπεζες κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών

Οι τράπεζες κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι με τις κινήσεις τους «διαβρώνεται η αξία και των αποταμιεύσεων».

«Με τον πληθωρισμό να κινείται στη χώρα μας στο 10% και την αγοραστική δύναμη των πολιτών να συρρικνώνεται δραματικά, οι τράπεζες επιλέγουν να διατηρούν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα -της τάξης του 0,11%- το επιτόκιο για τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις ενός έτους, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται η αξία και των αποταμιεύσεων», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Προσέθεσε ότι αυξήθηκε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 60 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,60%.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα αντλούν τεράστια επιτοκιακά κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και από τη φτηνή ρευστότητα άνω των 50 δισεκατομμυρίων, που άντλησαν από την ΕΚΤ την προηγούμενη τριετία με αρνητικά επιτόκια χωρίς να τονώνουν επαρκώς την αγορά.

Σημείωσε ότι ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία, ψήφισαν την επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 4,8% στα κέρδη από τη διαφορά του επιτοκίου και τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες, επικρίνοντας την ελληνική κυβέρνηση ότι επιτρέπει τη δημιουργία υπερκερδών στις συστημικές τράπεζες, τα επιδοτεί στις μεγάλες εταιρείες ενέργειας και κερδοσκοπεί μέσω των ανατιμήσεων και του ΦΠΑ εις βάρος των πιο ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταλήγει υποστηρίζοντας πώς «μόνο με δίκαιες και τολμηρές πολιτικές μπορούμε να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα της παραγωγικής βάσης της πατρίδας μας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Alco: Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Πιερρακάκης οι πιο επιτυχημένοι Υπουργοί της Κυβέρνησης
Στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε για Πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης (28%) διατηρεί μεγάλο προβάδισμα από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο με μεγάλη διαφορά προηγείται ο... κανένας (35%)
Ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν καταγράφουμε απλώς το πρόβλημα της στέγασης, το αντιμετωπίζουμε με στοχευμένα μέτρα
«Η Κυβέρνηση αναπτύσσει συνολικά 40 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6,5 δισ. ευρώ για τη στεγαστική κρίση», σημειώνει ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του στο ηλεκτρονικό Onside της ΟΝΝΕΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 1
Σωκράτης Φάμελλος για τη μήνυση από την Ομάδα Αλήθειας: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί νοικοκύρης»
«Η μήνυση εναντίον μου, που προανήγγειλε η Ομάδας Αλήθειας, ο μηχανισμός προπαγάνδας του κ. Μητσοτάκη, αποτελεί ευθεία επίθεση κατά της Δημοκρατίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Αυτό είναι το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των υπηρεσιών του Δημοσίου – Θα πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο
Η αξιολόγηση θα γίνεται την περίοδο Απριλίου - Μαΐου και την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου και θα αφορά υπηρεσίες του κεντρικού κράτου, ψηφιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης υπηρεσιών του Δημοσίου 12