Πολιτική

Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη: Με επίκεντρο τη Λιβύη οι διπλωματικές επαφές του

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Αλγερινό ομόλογό του Ramtane Lamamra στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση, την οποία συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία της Διεθνούς Κοινότητας, για την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων και των παραστρατιωτικών ομάδων. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος. Επιπλέον, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να υπογραμμίζει την σημασία που πρέπει να αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή αυτή, καθώς επηρεάζει άμεσα και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η συνάντηση με τον Αλγερινό ΥΠΕΞ έγινε στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ο Νίκος Δένδιας με χώρες που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την σταθεροποίηση της Λιβύης εν όψει των επικείμενων εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του Δεκέμβρη. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε συναντηθεί πριν από δύο εβδομάδες στην Αθήνα με την Λίβυα ομόλογό του, ενώ την ακριβώς επομένη ημέρα είχε μεταβεί στην Τύνιδα.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, το θέμα της Λιβύης θα είναι στην ημερήσια διάταξη των τακτικών επαφών που θα συνεχίσει να έχει ο υπουργός στη Νέα Υόρκη με στρατηγικούς εταίρους της Ελλάδας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μάρτυρα στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Γιατί δεν ζητούν να έρθουν και οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί;» απαντά ο Παύλος Μαρινάκης
Μετά τις λίστες που κατέθεσαν αρχικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει και συμπληρωματικό κατάλογο μαρτύρων καθώς εντόπισε στην λίστα του παραλείψεις σημαντικών μαρτύρων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Σύγκρουση Φλωρίδη – Γιαννούλη στη Βουλή: «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε λατρεία προς δολοφόνους και εγκληματίες»
Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του Γιώργου Φλωρίδη ότι θα επιφέρει νομοτεχνική βελτίωση στην διάταξη, με βάση την οποία απαγορεύεται υπό όρους και προϋποθέσεις η πρόσβαση κατηγορούμενων στη ποινική δικογραφία
Ο Γιώργος Φλωρίδης 2
Άδωνις Γεωργιάδης: Έξαλλος με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που είπε ότι το 70% μισεί τη ΝΔ – «Το “σας μισώ” σημαίνει εμφύλιος, πολιτική καταστροφή»
«Ο κ. Μαργαρίτης είπε πως μπορεί η ΝΔ να παίρνει 30% στις δημοσκοπήσεις αλλά το υπόλοιπο 70% την μισεί! Όταν λες για κάποιον ότι τον μισείς, δεν είναι πολιτικός αντίπαλος, είναι εχθρός σου»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
12
Σε αυξημένη ετοιμότητα η Αθήνα λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Οι Navtex, τα 23 νησιά του Αιγαίου και το απαρχαιωμένο «Πίρι Ρέις»
Έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι «πάγια η τακτική» η Άγκυρα να κλιμακώνει την ένταση, είτε σε επίπεδο ρητορικής, είτε με προκλητικές αλλά προσεγμένες κινήσεις στο πεδίο, πριν από κρίσιμες επαφές
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν