Πολιτική

Ντάισελμπλουμ για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις: “Ο κόσμος εκνευρίζεται εύκολα”

"Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ" δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Stampa», ενώ σε ερώτηση για πιθανό Grexit απαντά: "Πρέπει να είμαστε σοβαροί".

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς από την ιταλική εφημερίδα σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Στο Εκοφίν του Άμστερνταμ επιτελέσαμε σημαντική πρόοδο. Υπάρχει μια συμφωνία αρχής σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».

Παράλληλα, σε ερώτηση σχετικά με κάποιες νέες αναφορές για την πιθανότητα Grexit ήταν κατηγορηματικός:«Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και ο κόσμος εκνευρίζεται εύκολα. Η ερώτησή μου είναι: “το να ανησυχούμε βοηθά; Πρέπει να είμαστε σοβαροί”. Υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα, με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό έχω να πω».

Σε ερώτηση της La Stampa αν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ακυρώθηκε το προγραμματισμένο για χθες Γιουρογκορούπ, ο επικεφαλής του απαντά ότι «είναι θέμα χρόνου» και πως «χρειάζεται εναλλακτική προσέγγιση».

Σχετικά με την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι «πριν από ένα χρόνο ήταν μηδενική, αλλά στη συνέχεια έγιναν μεγάλα βήματα προόδου». «Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση», εξηγεί ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το αίτημα για σύγκληση έκτατης Ευρωπαϊκής Συνόδου, εκτιμά ότι «δεν θα βοηθούσε» από τη στιγμή που «το Γιουρογκρούπ πρέπει και μπορεί να λύσει το θέμα». «Θα ειδωθούμε και πάλι στις 9 Μαΐου στις Βρυξέλλες», τονίζει, τέλος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κικίλιας: Καμία αύξηση στα ακτοπλοϊκά το καλοκαίρι – Δείτε παραδείγματα με τιμές μετά τη μείωση των λιμενικών τελών
«Στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια, για τη δυνατότητα που δεν είναι πολυτέλεια» γράφει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε ανάρτησή του
Στιγμιότυπο από το λιμάνι του Πειραιά 2
Χρυσοχοΐδης για τα επεισόδια στη Νομική Σχολή: Η σύλληψη αξίζει στους κουκουλοφόρους – Τα Πανεπιστήμια δεν εφαρμόζουν τον νόμο του 2021
«Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει σε μια σχολή χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος είναι», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Επεισόδια στη Νομική Σχολή
Γιατί «έσπασε τη σιωπή του» τώρα, ο Κώστας Καραμανλής – Πλημμέλημα «βλέπει» η κυβέρνηση
Μετά από μακρά σιωπή, κι ενώ από χτες τα κόμματα ξεκίνησαν ήδη να μελετούν την ογκωδέστατη δικογραφία των 59.000 εγγράφων, και τα βίντεο, ο Κώστας Καραμανλής προέβη σε δημόσια δήλωση
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής 1