Πολιτική

Ντάλαρα: υπάρχουν σκοτεινά σημεία στην απόφαση του Eurogroup

Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο της Ελλάδας δηλώνει ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, που όμως δεν έκρυψε ότι ορισμένα σημεία της απόφασης του Eurogroup, όπως η επαναγορά χρέους, δεν είναι ακόμα ευκρινείς.

«Ένα σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός», χαρακτηρίζει ο Τσαρλς Νταλάρα την απόφαση του Eurogroup για τη δανειοδότηση της Ελλάδος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης.

Ο επικεφαλής του IIF είπε-μεταξύ άλλων-ότι «ήταν ένα σπουδαίο βήμα προς τα μπρος, επειδή δεσμεύθηκαν τώρα να χρηματοδοτήσουν την επόμενη φάση αυτού του προγράμματος». Τόνισε δε, πως κατά την άποψή του, «το πιο σπουδαίο μέρος είναι η διάθεση του ουσιαστικού ποσού χρημάτων να ανακεφαλαιωθούν οι τράπεζες, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στη συνέχιση των πιστώσεων και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Οικονομίας».

Ο κ. Νταλάρα υπογράμμισε, ωστόσο, πως κάποιες απόψεις αυτής της συμφωνίας δεν είναι ακόμα ευκρινείς, συμπεριλαμβανομένης και της επαναγοράς του χρέους. Ωστόσο, όπως είπε, παραμένει προβληματισμένος πως «αυτό δεν συνιστά επαρκή πορεία για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά λίγο ως πολύ είναι ένα σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός».

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα αποφύγει, τελικά, μία άτακτη στάση πληρωμών, ο κ. Νταλάρα εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά και ότι δεν θα εκπέσει σε αυτή την κατάσταση, η οποία πρέπει να αποφευχθεί, όπως τόνισε, με οποιοδήποτε κόστος.

«Νομίζω, ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να παλινδρομήσει την παγκόσμια οικονομία σε επικίνδυνες ατραπούς, όπως έκανε η πτώση της «Lehman Brothers», πριν από τέσσερα χρόνια. Θα το τοποθετούσα στην ίδια διάσταση εμβέλειας, οπότε ας μην υποβαθμίζουμε τη διακινδύνευση που υπάρχει με μία ελληνική έξοδο από το ευρώ. Υπάρχει τεράστια διακινδύνευση και πρέπει να αποφευχθεί με οποιοδήποτε κόστος», είπε.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Τσάρλς Νταλάρα βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που κατέβαλλε και καταβάλλει η Ελλάδα για την ανασυγκρότηση και τις αλλαγές στον δημόσιο τομέα της.
Ερωτηθείς για το ποια συμβουλή θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή θα ήταν: Συνεχίσετε την εντυπωσιακή προσπάθεια.

«Επισκέφτηκα την Ελλάδα πριν από δύο εβδομάδες και είχα μία καλή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και έκτοτε βρισκόμαστε σε επικοινωνία», είπε ο κ. Νταλάρα, και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος με την πρόοδο που σημειώνεται υπό την ηγεσία του».

Όσο για το μέλλον της Ευρώπης; «Φαίνεται πως σχεδόν έχουν παγιδευτεί μέσα σ’ ένα κύκλο λιτότητας και πρέπει να απελευθερωθούν από αυτό. Έως ότου οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορείς να επιλύσεις όλα αυτά τα προβλήματα μόνο με μέτρα λιτότητας, φοβάμαι ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπούλιας σε Σαμαρά: Να ανακουφιστούν όσοι σαν αχθοφόροι σηκώνουν τα βάρη

Τσαρλς Νταλάρα: Μειώστε τα επιτόκια για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας

Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο Τσαρλς Νταλάρα στην Αθήνα

Νταλάρα: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα – Υπερβολικά σκληροί οι όροι που της επιβάλλατε!

Πόσο θα κοστίσει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σύμφωνα με τον Τ.Νταλάρα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ 5
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331