Πολιτική

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αποχωρεί από την πολιτική – «Θα συνεχίσω μακριά από αιρετά αξιώματα»

Την απόφαση να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική, ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης στα social media, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, 20 χρόνια αφότου πήγε για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες.

Η ανακοίνωση έγινε το πρωί της Δευτέρας (01.07.2024) μέσα από τον λογαριασμό του στο X.

«Μετά από δέκα συνεχόμενα χρόνια ως εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου με μεγάλες πλειοψηφίες μόνος Έλληνας και μόνος από την Αριστερά και τρεις θητείες ως ευρωβουλευτής (2004-2009, 2014-2019, 2019-2024), αποχωρώ από την ενεργό πολιτική.

Θα συνεχίσω, μακριά από αιρετά αξιώματα, να υπηρετώ τις ίδιες αξίες ως ενεργός πολίτης», έγραψε στον λογαριασμό του στο X (πρώην Twitter).

Στις ευρωεκλογές του 2014, ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξελέγη ευρωβουλευτής με 200.611 σταυρούς προτίμησης. Μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, εκλέχθηκε ομόφωνα επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Ιούλιο του 2014 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ποσοστό 42,1%. Τον Ιανουάριο του 2017, επανεκλέχθηκε αντιπρόεδρος, με ποσοστό 73,5%.

Σε έκθεση απολογισμού για την κοινοβουλευτική θητεία 2014-2019, ο Παπαδημούλης αξιολογήθηκε ως ο Έλληνας ευρωβουλευτής με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής Πολιτικής. 

Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 επανεξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ (272.835 ψήφοι) και ανέλαβε εκ νέου επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τον Ιούλιο του 2019 επανεξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ποσοστό 60,5%.

Στις 23 Νοεμβρίου 2023 αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος “πολιτικούς και όχι προσωπικούς λόγους”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Απάντηση Βορίδη στον Βάρρα: Αν ήταν ειλικρινής, θα ανέφερε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ζήτησα την παραίτησή του
«Ο Γρηγόρης Βάρρας ισχυρίστηκε ότι απεπέμφθη, προκειμένου να μη «αποκαλύψει παρανομίες» και αναρωτιέται «ποιες παρανομίες; Την τεχνική λύση που ο ίδιος εφάρμοσε;» Τους ελέγχους για τους οποίους κατέθεσε ότι δεν με είχε ενημερώσει; Ή την προκήρυξη του τεχνικού συμβούλου που διενεργήθηκε επί Θεοφάνη Παππά, προσβλήθηκε από τη Neuropublic και τελικώς κρίθηκε νόμιμη από τη Δικαιοσύνη; Αυτές είναι, άραγε, οι «αποκαλύψεις» στις οποίες αναφέρεται;».
Ο Μάκης Βορίδης 15
Ο γιος του Ευάγγελου Αποστολάκη ανάμεσα στους 27 Έλληνες που συνελήφθησαν από το Ισραήλ: «Ο αλήτης υπουργός Ασφαλείας τους έκανε bullying»
Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι κυβερνήσεις γενικότερα, θα έπρεπε να στηρίζουν και να αναδεικνύουν τέτοιες πρωτοβουλίες
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης
4