Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ο Ερντογάν στην Αθήνα έξι χρόνια μετά την επεισοδιακή επίσκεψη του

Ο Ερντογάν στην Αθήνα έξι χρόνια μετά την επεισοδιακή επίσκεψη του
Φωτογραφία: Eurokinissi

Έξι χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2017. Μία επίσκεψη που πολύ σύντομα πήρε απρόσμενη τροπή και χαρακτηρίστηκε… επεισοδιακή. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δείξει τις προθέσεις του από νωρίς, όταν τον υποδέχτηκε ο -τότε- Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί, ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε προκλητικά για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απορρίπτει το συγκεκριμένο σενάριο.

 Ωστόσο, οι τόνοι παρέμειναν σε ευγενικό και διπλωματικό επίπεδο, κάτι που δεν συνέβη στις κοινές δηλώσεις του με τον -τότε- πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ερντογάν ήταν σε αρκετά σημεία προκλητικότατος απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος από την πλευρά του δεν άφηνε τίποτα να… πέσει κάτω. Αρκεί να τονιστεί πως ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Τσίπρα “νέο και άπειρο” σε μια άκρως υποτιμητική στιγμή, με το κλίμα να παίρνει φωτιά.

“Άκουσα την τοποθέτησή του για Αιγαίο και Κυπριακό. Στο Κυπριακό είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το θέμα μένει ανοικτό. Υπάρχει πάντα συζήτηση για το ποιος φταίει. Αγαπητέ μου φίλε πρόεδρε είναι ανοιχτό γιατί υπήρξε μια παράνομη εισβολή. Η ελληνική Δημοκρατία στο σύνολό της είναι ένα κράτος Δικαίου και ελευθερίας”, τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: “Εμείς δεν σκεφτήκαμε ποτέ σε τζαμί να κάνουμε θρησκευτική, ορθόδοξη λειτουργία. Όπως λανθασμένα γίνεται στην Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει βούληση για ελευθερία”.

Ο Ερντογάν “πάτησε” στην ατάκα του Έλληνα πρωθυπουργού για την ηλικία του και είπε προκλητικά: “Στη δυτική Θράκη, το ζήτημα του αρχιμουφτή, για το αν είναι εκλεγμένος ή διορισμένος, συνιστά μια σοβαρή πληγή. Πιστεύω ότι ο αξιότιμος πρωθυπουργός θα μεριμνήσει για το ζήτημα. Για το ζήτημα των θρησκειών, μπορεί αν επιλυθεί σε συνεργασία των υπουργείων.

Τα βήματα που θα καταβάλλουμε ειδικά στο Κυπριακό, θα είναι προς την κατεύθυνση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Ο κύριος Τσίπρας, καταλαβαίνω ότι, λόγω του νεαρού της ηλικίας του και της απειρίας του, εξανίσταται για την συνέχιση του προβλήματος. Βλέπω ότι η πείρα που αποκόμισα από την διαδικασία είναι πολύτιμη. Αν είχε εφαρμοστεί η πρόταση Ανάν, δεν θα είχαμε τα προβλήματα με τα στρατεύματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα και φτάσαμε εδώ”.

Δείτε την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις