Πολιτική

Οι 3 άξονες αντιμετώπισης της παραβατικότητας των ανηλίκων – 1.353 συλλήψεις μόνο τον Σεπτέμβρη

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (16.10.2023), στο υπουργείο, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ΕΛΑΣ στο πλαίσιο της δράσης της, προλαμβάνει και εξιχνιάζει τη συντριπτική πλειονότητα αυτών των υποθέσεων που έχουν να κάνουν με βία ανηλίκων, οι οποίες μάλιστα παρουσιάζουν αντικειμενική δυσκολία λόγω της φύσης και της ηλικίας των θυμάτων. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε 1.353 συλλήψεις ανηλίκων, για 1.201 υποθέσεις, τον Σεπτέμβριο.

Οι 3 άξονες δράσης

Κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκαν τρεις άξονες που πρέπει να κινηθεί η ΕΛΑΣ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα παραβατικότητας στους ανήλικους:

– καταγραφή, με επικαιροποιημένα στοιχεία, των σημείων στα οποία η βία των ανηλίκων εκδηλώνεται πιο έντονα.

– εισήγηση για εντονότερη και πιο εμφανή αστυνόμευση -στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και αναπροσανατολισμού των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.- η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά και αποτρεπτικά.

– εντατικοποίηση επαφών, αρχής γενομένης από αρχές Νοεμβρίου, με κατά περιοχές Αστυνομικά Τμήματα, με σαφή εστίαση και στόχευση στην Αττική, με στόχο την αποτύπωση του προβλήματος σε πραγματική διάσταση, με παράλληλη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσία ειδικών επιστημόνων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε:

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι από τα κρισιμότερα και πιο δύσκολα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με παιδιά.

Με εντονότερη και πιο συστηματική αστυνόμευση επιχειρούμε να περιορίσουμε αρχικά το εύρος των επιθέσεων. Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την παρουσία μας και φυσικά να συνεχίσουμε, με αυξανόμενους ρυθμούς επιτυχίας, σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση. Η παρουσία μας να είναι συστηματική παντού, η επικοινωνία σε κάθε γειτονιά και δήμο, με τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις οικογένειες, την τοπική κοινωνία να είναι συστηματική. Ξεκινάμε μια τέτοιου είδους προσπάθεια. Η ελληνική κυβέρνηση θα ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει ευρεία κοινωνική διάσταση.

Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά πανευρωπαϊκό. Οφείλουμε έγκαιρα, με ό,τι εργαλείο έχει η συντεταγμένη Πολιτεία, σε όλους τους χώρους που κινούνται οι νέοι άνθρωποι και θα έλεγα ολιστικά -όχι μόνο αστυνομικά, αλλά κοινωνικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά, με ψυχολόγους- να δούμε όσο πιο βαθιά γίνεται, στη ρίζα του, το φαινόμενο αυτό και να το αντιμετωπίσουμε.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι τρεις άξονες που θέσαμε, ώστε να αντιμετωπιστεί σε κάθε διάστασή της η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας, ο προϊστάμενος Κλάδου Ασφαλείας Αρχηγείου, ταξίαρχος Μαρίνος Σταγάκης, ο διευθυντής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, ο διευθυντής Άμεσης Δράσης Αττικής, ταξίαρχος Διονύσιος Κωστής, οι διευθυντές Διευθύνσεων Αστυνομίας ΓΑΔΑ και η προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Αττικής, αστυνομική υποδιευθύντρια, Γεωργία Πατρωνούδη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η γκρίνια στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα «αγκάθια» στον δρόμο για το συνέδριο και οι «παιδικές αρρώστιες της αριστεράς»
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαφωνίες. 
Ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Παππάς
Δημοσκόπηση Interview: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Στην τέταρτη θέση έπεσε η Πλεύση Ελευθερίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο «κανένας»
Κάλπη με ψηφοδέλτια στις εκλογές 3
Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με την Ιταλία για τα τρένα και ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η Ελλάδα – Το παρασκήνιο της υπογραφής της
Στις «ράγες» του ελληνικού σιδηρόδρομου επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ από τη Hellenic Train - Μέχρι το 2027 η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα νέα τρένα
Κυριάκος Μητσοτάκης / Τζόρτζια Μελόνι
Μητσοτάκης για το νέο αεροσκάφος του ΕΚΑΒ: Μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς και γρήγορες αεροδιακομιδές σε μεγάλα νοσοκομεία
«Και σε μία χώρα με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της πατρίδας μας, με τη νησιωτικότητα, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη είναι η σημασία αυτών των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παράδοση - παραλαβή του αεροσκάφους, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ 1