Πολιτική

Οι Γάλλοι θα ψηφίσουν τη συμφωνία… πριν από τους Έλληνες!

Αν γίνει και αυτό, θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία! Οι Γάλλοι ενδέχεται να ψηφίσουν τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, νωρίτερα από τους Έλληνες!

Παρ’ ότι σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, αρκούσε η υπογραφή του Γάλλου προέδρου για να επικυρωθεί από τη Γαλλία η συμφωνία, ο Φ. Ολάντ αποφάσισε να την υποβάλλει το απόγευμα για επικύρωση στη γαλλική Βουλή με βάση το άρθρο 50 του Συντάγματος που δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Οι βουλευτές των έξι κοινοβουλευτικών ομάδων του γαλλικού κοινοβουλίου, φάνηκαν τελικά περισσότερο διηρημένοι από το αναμενόμενο.

Παίρνοντας το λόγο πριν την ψηφοφορία ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υπερασπίσθηκε με ιδιαίτερη ένταση την πρόταση υπερψήφισης της συμφωνίας και δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έζησε τελευταία δύσκολες στιγμές και σίγουρα ιστορικές στιγμές. Η Ευρώπη όμως ξεπέρασε μια κρίση που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία». Απαρίθμησε δε, τις συμφορές που θα είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους για την Ευρώπη.

«Χωρίς μια συμφωνία, θα δίναμε και μια ανησυχητική εικόνα για μας τους ίδιους στον υπόλοιπο κόσμο» πρόσθεσε.

«Το αποτέλεσμα της συμφωνίας, είναι ότι η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη, πράγμα που ήταν το βασικό ζητούμενο και η θέση που υπερασπίστηκε με τον πλέον πεισματικό τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει Grexit ούτε προσωρινό Grexit» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, και απευθυνόμενος στους βουλευτές που τοποθετούνται κατά της συμφωνίας δήλωσε :

«Χαιρετίζω το κουράγιο του Αλέξη Τσίπρα που έβαλε το συμφέρον της χώρας πάνω απ’ όλα. Όταν θέλουμε να υποστηρίξουμε τον Α.Τσίπρα, δεν μπορούμε να παίξουμε το παιγνίδι αυτών που θέλουν την έξοδο της Ελλάδας. Και σας το λέω, ότι αυτοί που για λόγους τακτικής ή ιδεολογίας δραστηριοποιούνται σήμερα κατά της συμφωνίας, είναι ως να συμφωνούν με την δυστυχία των Ελλήνων. (…) Το να εγκαταλείψουμε τους Έλληνες, είναι σαν να εγκαταλείπουμε τους εαυτούς μας» είπε ο κ. Βαλς, υπογραμμίζοντας ότι μια χώρα (σαν τη Γαλλία) θα πρέπει να έχει συνέπεια στις αποφάσεις της.

Μιλώντας στη συνέχεια για το γαλλο-γερμανικό δίδυμο, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι στην Ευρώπη «τίποτα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς τη Γαλλία και τη Γερμανία ενωμένες».

«Με πλήρη συνείδηση και υπευθυνότητα, ο Πρόεδρος εργάσθηκε για τη διατήρηση των Γάλλο-γερμανικών σχέσεων, τη διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ και την προστασία των συμφερόντων των Γάλλων φορολογούμενων» κατέληξε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους βουλευτές να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για εξόρμηση πόρτα – πόρτα: Σε εγρήγορση ακόμα και τις γιορτές
Την ίδια ώρα, αναμένεται να ανασκουμπωθούν και τα συνεδριακά όργανα, καθώς σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, το Συνέδριο του κόμματος θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο
Τα κάλαντα στον Νίκο Ανδρουλάκη
Έρχεται πρωτοχρονιά με μπλόκα: Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και το «blame game» με τους αγρότες για το χάος στους δρόμους
Στο παρασκήνιο είναι διαρκείς οι επαφές κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων με αγρότες ανά την Ελλάδα, με στόχο να υπάρξει συνεννόηση το συντομότερο δυνατόν
Αγρότες με τρακτέρ