Πολιτική

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup! Πότε παίρνουμε την δόση

Η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε οριστικά στο αποψινό Eurogroup, το οποίο έδωσε το "πράσινο φως" για να εκταμιευθεί η δόση. Το χρονοδιάγραμμα και η υπόθεση του χρέους.

Το Eurogroup τελείωσε και μαζί του αποτελεί παρελθόν η τρίτη αξιολόγηση. Οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως η δόση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Συγκεκριμένα μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως η απόφαση θα πρέπει να “περάσει” από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια πριν καταβληθεί το ποσό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το κλίμα ήταν καλό για την Ελλάδα γενικά, αλλά και… ειδικά για το χρέος. Αυτό βέβαια μένει να φανεί και τις επόμενες ημέρες, αφού το ζήτημα του χρέους αποτελεί διαχρονικά ίσως το μεγαλύτερο “αγκάθι” στις σχέσεις Ελλάδας – πιστωτών.

Το Eurogroup και η δόση

Την ίδια ώρα και όπως μεταδίδει το capital.gr, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες.

“Περιμένουμε την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και στη συνέχεια το Δ.Σ. θα λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης πριν το τέλος του μήνα. Η δόση είναι στα 6,7 δισ. ευρώ. Τα 5,7 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτούν πριν το τέλος του μήνα και 1 δισ. στη συνέχεια με την προϋπόθεση να προχωρούν η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων και οι πλειστηριασμοί“, ανέφερε ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Eurogroup δόση

Όσον αφορά την πορεία των εργασιών για τον μηχανισμό στο χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν ότι σημειώνεται πρόοδος και “η εργασία για τον μηχανισμό στο χρέος πάει καλά”.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος που – όπως υπενθύμισε – αποτελεί προϋπόθεση για τα επόμενα μέτρα στο χρέος.

Μοσκοβισί: 100 ημέρες για να φτάσουμε σε μια λύση – πακέτο

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε πως “απέχουμε 100 μέρες από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που θα πρέπει να συγκλίνουν οι συζητήσεις για την Ελλάδα και να έχουμε μια απόφαση – πακέτο επιτρέποντας τη θετική ολοκλήρωση του προγράμματος αυτό το καλοκαίρι. Έτσι, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο: Η δουλειά για την τελευταία αξιολόγηση έχει ξεκινήσει καλά και πρέπει να επιταχυνθεί“.

euro

“Στόχος είναι στις 21 Ιουνίου να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις” τόνισε, ενώ και ο Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι “το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, οι προθεσμίες είναι σφικτές και ο στόχος μας είναι όλα να έχουν τελείωσε έως τις 21 Ιουνίου”.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρινάκης για την έκθεση Καρώνη για τα Τέμπη: «Σήμερα το αφήγημα της συγκάλυψης σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατέρρευσε με κρότο»
«Σήμερα ως προς την πραγματογνωμοσύνη μπαίνει ένα επίσημο με στοιχεία με τεκμηρίωση και επιστημονικά δεδομένα τέλος στην πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7
Η γκρίνια στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα «αγκάθια» στον δρόμο για το συνέδριο και οι «παιδικές αρρώστιες της αριστεράς»
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαφωνίες. 
Ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Παππάς
Δημοσκόπηση Interview: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Στην τέταρτη θέση έπεσε η Πλεύση Ελευθερίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο «κανένας»
Κάλπη με ψηφοδέλτια στις εκλογές 6
Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με την Ιταλία για τα τρένα και ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η Ελλάδα – Το παρασκήνιο της υπογραφής της
Στις «ράγες» του ελληνικού σιδηρόδρομου επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ από τη Hellenic Train - Μέχρι το 2027 η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα νέα τρένα
Κυριάκος Μητσοτάκης / Τζόρτζια Μελόνι
Μητσοτάκης για το νέο αεροσκάφος του ΕΚΑΒ: Μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς και γρήγορες αεροδιακομιδές σε μεγάλα νοσοκομεία
«Και σε μία χώρα με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της πατρίδας μας, με τη νησιωτικότητα, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη είναι η σημασία αυτών των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παράδοση - παραλαβή του αεροσκάφους, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ 1