Πολιτική

Παππάς: Δικαιωμένος από την απόφαση του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες

«Δικαιωμένος» από την απόφαση του ΕΣΡ, η οποία ορίζει την τιμή εκκίνησης της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στα 245 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, αφενός διότι αυτό ήταν και το ποσό που εξασφάλισε ο περσινός διαγωνισμός, αφετέρου διότι δόθηκε η δυνατότητα στην Πολιτεία να ρυθμίσει το ασύδοτο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην αρμόδια Επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, ο κ. ανέφερε τόνισε ότι η απόφαση και η συνεπακόλουθη υπουργική απόφαση, συγκροτούν μία τομή στα τηλεοπτικά πράγματα και μία τομή στην προσπάθεια της Πολιτείας να ρυθμίσει τα ζητήματα της ραδιοτηλεόρασης «τα οποία σκοπίμως έμεναν αρρύθμιστα». Κάλεσε, μάλιστα, τις πολιτικές δυνάμεις να την αγκαλιάσουν και να στηρίξουν ανοιχτά και χωρίς αστερίσκους την απόφαση του ΕΣΡ, «να το ενισχύσουμε και να το ενθαρρύνουμε να ολοκληρώσει πάρα πολύ γρήγορα αυτήν την διαδικασία» ώστε να περάσουμε στην επόμενη μέρα. «Οφείλω να πω ότι σε λίγους μήνες έκανε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Είμαστε ενώπιον νέας αρχής κι αν υπάρξει και η σύνεση από τις πολιτικές πτέρυγες, αυτός ο κύκλος θα έχει ολοκληρωθεί» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και πρόσθεσε: «Ορισμένοι από μας -που υποστήκαμε ανηλεή πόλεμο από τα ΜΜΕ- θα αντιδράσουμε με ένα μειδιάμα, θα έχουμε όμως και ένα ειλικρινές αίσθημα δικαίωσης για την επιμονή μας και για τη δυνατότητα που δίδεται πλέον στην Πολιτεία να ρυθμίσει αυτό το ασύδοτο τοπίο».

Ο αρμόδιος υπουργός χαρακτήρισε «σημαντικό» το γεγονός ότι η απόφαση του ΕΣΡ ήταν ομόφωνη και τόνισε ότι αναγνωρίστηκε η μία και μόνη προσπάθεια αποτίμησης του αγαθού που λέγεται τηλεοπτική άδεια και αναγνωρίστηκε η αποτίμηση η οποία είχε γίνει με τον περσινό διαγωνισμό «τον οποίο ατυχώς κατά την γνώμη μας το ΣτΕ ακύρωσε». «Το ΕΣΡ έκρινε ότι πρέπει να εισπραχθούν τουλάχιστον 245 εκατ. για τη δεκαετία, που ήταν ακριβώς το ποσό που εξασφαλίσαμε με τον περσινό διαγωνισμό. Το ΕΣΡ έλαβε υπόψη του και τα στοιχεία για την τεκμαρτή δαπάνη ανά κατηγορία μέσου και τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και υπογραμμίστηκε ότι η χορηγούμενες άδειες παρέχουν δικαίωμα χρήσης ενός δημόσιου πόρου του φάσματος, ο οποίος κατά τη σημερινή τεχνολογία δεν είναι απεριόριστος» συμπλήρωσε.

Οι αλλαγές

Ο κ. Παππάς προέβη σε αλλαγές στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις οποίες καθίσταται υποχρεωτική η καταγραφή όλων των συναλλαγών που αφορούν στη διάθεση του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου και υφίσταται η δυνατότητα δημοπράτησης για όσους το επιθυμούν μέσω του συστήματος. Όπως εξήγησε ο υπουργός, δεν θα είναι υποχρεωτική η δημοπράτηση, αλλά προαιρετική, όμως, η καταγραφή και η εκκαθάριση των συναλλαγών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει υποχρεωτική. «Αν δεν επιμέναμε σε αυτό, θα υπονομεύαμε το έργο από την πρώτη στιγμή» ξεκαθάρισε.

Όπως επισήμανε, το σύστημα θα αναπτυχθεί από ιδιωτική εταιρεία, στην οποία, προφανώς, είναι δυνατόν να συμμετέχουν και οι φορείς της αγοράς, όμως ρυθμιστής και επόπτης του συστήματος παραμένει το ΕΣΡ. Και βεβαίως -προσέθεσε- παραμένει και η διασύνδεση της πλατφόρμας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Εξήγησε πως βασικό ενδιαφέρον του υπουργείου είναι να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στις συναλλαγές και να υπάρχει η σχετική και η προβλεπόμενη από τον νόμο φορολόγηση και βεβαίως να μπει ένα τέλος στο σύστημα, το οποίο δυσκολεύει τα οικονομικά των καναλιών. «Και θα το πω εγώ αυτό, που γνωρίζετε ότι δεν υπολογίζουμε ως κυβέρνηση οποιονδήποτε επικοινωνιακό ορυμαγδό μπορεί να εκτοξευθεί εναντίον μας» είπε.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι στους τηλεοπτικούς σταθμούς δίδεται η δυνατότητα δημιουργίας απασχόλησης και ανέφερε πως πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε αυτές οι μονάδες να είναι βιώσιμες και να μπορούν και την απασχόληση να διασφαλίζουν και να στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή με τέτοιο τρόπο, που και η απασχόληση των συναφών επαγγελμάτων να ενισχύεται. Εξάλλου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, αφού τόνισε ότι ο διάλογος συνεχίζεται και δεν σταματούν εδώ οι ρυθμίσεις, προανήγγειλε αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των καναλιών, αναγνωρίζοντας πως υφίστανται βαριά φορολόγηση.

«Θα επανεξετασθεί και το πλαίσιο της φορολόγησης των αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών. Να δούμε τι μέτρα μπορούν να ληφθούν, διότι η φορολογία είναι βαριά στους τηλεοπτικούς σταθμούς και με τον ΦΠΑ και με τον φόρο διαφήμισης και με μία σειρά από άλλες επιβαρύνσεις οι οποίες -στο πλαίσιο της συμπιεσμένης αγοράς- δυσκολεύουν τα πράγματα» σημείωσε. Συμπλήρωσε, δε, ότι θα εξετασθεί το θέμα ώστε «να δούμε τι μπορεί να γίνει μέχρι την Ολομέλεια» (σ.σ. το νομοσχέδιο εισάγεται την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Ιουλίου, προς ψήφιση).

«Είμαστε σε θέση να τα συζητήσουμε και ελπίζω όλες οι πτέρυγες να στηρίξουν την εγγύηση απασχόλησης, η οποία προβλέπεται από τον νόμο και αυτό θα είναι ένα καλό βήμα ώστε να αναζωογονηθεί ο χώρος και να πάμε σε μία κατάσταση, η οποία θα είναι και βιώσιμη, και η αγορά θα είναι ρυθμισμένη και οι σχέσεις με το πολιτικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα θα είναι καθαρές και όχι διά μέσου του τριγώνου της διαπλοκής», επισήμανε ο κ. Παππάς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Ανδρουλάκης ρίχνει το βάρος στο Κέντρο και θέλει να βάλει φρένο στην εσωστρέφεια
Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν η πρώτη επιλογή των κεντρώων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές εκτιμούν στην Χαριλάου Τρικούπη ότι αποτελεί σταθερό παράγοντα για τη δημιουργία γραμμών άμυνας απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης
«Καρφί» Μητσοτάκη για Σαμαρά και Καραμανλή με τους «ψευτοπατριώτες του καναπέ» και πυρά στην αντιπολίτευση
Το «μέτωπο» των δύο πρώην πρωθυπουργών είναι σταθερά στο «ραντάρ» του Μαξίμου, ενώ παραμένουν «ζωντανά» τα σενάρια για δημιουργία νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά
Κυριάκος Μητσοτάκης 1
Δούκας κατά Ανδρουλάκη για «αποκλεισμούς στελεχών» εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – «Άνοιγμα» σε Τσίπρα
Ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ακόμη ότι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και να μη σβηστούν τα ονόματα των νεκρών των Τεμπών έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας
4
Μητσοτάκης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα: «Οι χειρισμοί δεν ασκούνται σε καφενεία και πάνελ – Η πατρίδα στέκεται πλέον όρθια»
Ο πρωθυπουργός πρόβαλε τα πεπραγμένα της εξωτερικής πολιτικής την τελευταία εξαετία, και ανέδειξε την ισχυροποίηση της Ελλάδας στα διεθνή συμμαχικά forα, για να αποκρούσει τα πυρά της αντιπολίτευσης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα εθνικά θέματα
20
Κυριάκος Μητσοτάκης για μειωμένο κόστος πετρελαίου θέρμανσης: «Είναι μία μικρή νίκη στη μάχη κατά της ακρίβειας»
«Η κυβέρνηση δίνει 200.000 ευρώ τον χρόνο επίδομα θέρμανσης για να στηρίξει όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου, και που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη κρατικής ενίσχυσης» λέει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
1
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θα πιάνατε τον Τραμπ από το πέτο και θα του λέγατε «go back» – Κάνω ισχυρή την Ελλάδα, όχι ρεντίκολο της Ευρώπης
«Η ειρήνη που πετύχαμε, μπορεί ο τρόπος του κυρίου Τραμπ να ξενίζει αλλά είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ και είναι στρατηγικός ετέρος της πατρίδας μας» ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
28