Πολιτική

Παρακολουθήσεις: Δεν κάνει πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ – «Βλέπει» αίτημα Μητσοτάκη για ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές

Πανικό και αμηχανία στην κυβέρνηση διακρίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» για τις παρακολουθήσεις. Όπως είναι γνωστό, στο δημοσίευμα υπήρχαν 33 ονόματα – μέλη της κυβέρνησης και της ΝΔ και οι σύζυγοι τους, πολιτικοί αντίπαλοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι- τα οποία είχαν τεθεί στο στόχαστρο του συστήματος παρακολούθησης Predator.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή επεσήμαναν τον ρόλο που θα πρέπει να παίξει η δικαιοσύνη, προκειμένου να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση με τις παρακολουθήσεις, ενώ παρότρυναν και τα άλλα κόμματα να κινητοποιηθούν καθώς, όπως λένε, «κινδυνεύει η Δημοκρατία».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μελετούν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν για να αναδείξουν όλες οι πτυχές της υπόθεσης, ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι δεν πρόκειται για κανένα λόγο να καταθέσουν πρόταση μομφής στη Βουλή.

Δεν αποκλείουν ωστόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κόμμα του, προκειμένου να εμφανιστεί πολιτικά ισχυρός.

Σε αυτή την περίπτωση το μεγάλο ερώτημα, λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρο, είναι πώς τα κυβερνητικά πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στον κατάλογο που παρακολουθούνταν, θα υπερψηφίσουν την πρόταση που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός. «Εάν γίνει κάτι τέτοιο θα μιλάμε για την πλήρη απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών», λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναβρασμός» στη ΝΔ για τις παρακολουθήσεις – Τι απαντά η κυβέρνηση για τα 33 ονόματα που καταγγέλλεται ότι παρακολουθούνταν με το Predator

Ακόμα χαρακτηρίζουν σαθρή την προσπάθεια του Μαξίμου να αποδώσει την χρήση του κακόβουλου λογισμικού σε ιδιώτες ή σε σκοτεινά κέντρα εκτός κι εντός της χώρας.

«Και δεν έκαναν τίποτα για να ελέγξουν όσους εμπλέκονται στην εμπορία του predator, – απέρριψαν το αίτημα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή οι Λαβράνος (Krikel) και Μπίτζιος (Intellexa) καθώς και του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, ο οποίος σχετίζεται με τα πρόσωπα αυτά- και σήμερα εμφανίζονται να τερατολογούν» λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος αναφερόμενος μάλιστα σε αυτή την πτυχή του θέματος τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, η γραμμή άμυνας του Μαξίμου ήταν ότι χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολουθήσεων κάνουν μόνο ιδιώτες. Έκανε η κυβέρνηση κάποιον ουσιαστικό έλεγχο π.χ. στην Intellexa, η οποία αποδεδειγμένα εμπορεύεται το Predator; Η απάντηση είναι όχι. Το καθεστώς Μητσοτάκη όχι απλά ανέχεται αλλά συντονίζει αυτές τις πρακτικές και για αυτό κρύβεται πίσω από το «απόρρητο». Για αυτό κρύβουν τους Λαβράνο, Μπίτζιο και Δημητριάδη».

Η εκτίμηση που υπάρχει πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι παρά τη σιωπή των εμπλεκόμενων στελεχών της κυβέρνησης σε αυτή την υπόθεση, στο εσωτερικό της ΝΔ έχει δημιουργηθεί σοβαρό ρήγμα το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να επουλωθεί.

Γι’ αυτό μάλιστα εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται τελικά να πάει πολύ νωρίτερα από την άνοιξη του 2023 σε εκλογές καθώς, όπως λένε, κάθε μέρα που περνάει μετράει αρνητικά για την κυβέρνηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης εναντίον Διεθνούς Αμνηστίας και Χάγης: «Αντιδυτικά και αριστεροκρατούμενα όργανα»
«Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα διεθνή δικαστήρια έρχονται σε σύγκρουση με τη βούληση των ευρωπαϊκών λαών και των κυβερνήσεων που εκλέγονται δημοκρατικά», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης 18
Κόντρα ανάμεσα σε Αλεξάνδρα Σδούκου και ΠΑΣΟΚ: «Η πιο αδίστακτη κυβέρνηση» – «Ψάχνετε κάτι για να αντιπαρατεθείτε στην κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο της διαμάχης Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη είναι τα αγροτικά μπλόκα αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών αγροτοσυνδικαλιστών
Αλεξάνδρα Σδούκου 20
Καυγάς Γιαννούλη – Βούλτεψη on air: «Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι προπαγάνδα» – Πέταξε το μικρόφωνο και έφυγε
Η κόντρα μεταξύ της Σοφίας Βούλτεψη και του Χρήστου Γιαννούλη ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για τις τετραήμερες χειμερινές διακοπές του πρωθυπουργού με την βουλευτή της ΝΔ να απαντά
Καυγάς Βούλτεψη - Γιαννούλη on air 32
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση κατά την έξοδο των εκδρομέων προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες αγανάκτησης ενάντια στους αγρότες
Σε κάθε περίπτωση, στην Χαριλάου Τρικούπη ζητούν λύση στο αγροτικό, που θα καλύψει τόσο τον βραχύ ορίζοντα, όσο και τον μακροπρόθεσμο, κάτι που απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό
Το σήμα του ΠΑΣΟΚ