Πολιτική

Παρέμβαση Τραμπ στην Άγκυρα για την Ελλάδα

Διπλή η παρέμβαση των Αμερικανών, με στόχο να πέσουν οι τόνοι και να επέλθει ηρεμία στην περιοχή. Το πρώτο μέρος της παρέμβασης αφορά στο στρατιωτικό σκέλος και στο ΝΑΤΟ ενώ το δεύτερο, ίσως πιο πιεστικό για την Άγκυρα αφορά στην οικονομία και ειδικότερα στην ενέργεια.

Η πρώτη παρέμβαση έγινε σε διπλωματικό επίπεδο. Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στη Βαλκανική και έχουν ανοιχτά τα μέτωπα στη Μέση Ανατολή αλλά και στο Ιράν δεν θέλουν σε καμία περίπτωση αποσταθεροποίηση, έστω και την παραμικρή στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το αεροπλανοφόρο Μπους έκανε τη δεύτερη στάση του στη Σούδα μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, ούτε το ότι η Θεσσαλονίκη έγινε πύλη μεταφοράς στρατιωτικού υλικού των Αμερικανών. Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και έτσι η νέα ηγεσία έστειλε μήνυμα ηρεμίας.
Την ίδια ώρα η Αμερικανίδα υφυπουργός αρμόδια για την ενεργειακή πολιτική επισκέπτεται κατά σειρά το Μπακού, την Αθήνα και τη Λευκωσία, επιβεβαιώνοντας ότι δεν αλλάζει η πολιτική της Ουάσινγκτον. Τα ίδια μηνύματα παίρνει και η Άγκυρα.
Από το έδαφος τόσο της Τουρκίας, όσο και της Ελλάδας περνούν αγωγοί με μεγάλο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ. Παράγοντας οικονομικός με πολλά οφέλη για τις δύο χώρες που έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα αυτό, ειδικά σε μια περίοδο που αμερικανικών συμφερόντων εταιρίες ετοιμάζονται να ενισχύσουν την παροχή ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω νέων οδών (αγωγών) ώστε να υπάρχουν μειωθεί, όπως και η Ευρώπη το επιθυμεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Προστασία ανηλίκων από αλκοόλ και καπνό: Ψηφιακή επαλήθευση ηλικίας – Τι θα ισχύει για πάρτι και σημεία πώλησης
Στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σύσκεψη όπου παρουσιάστηκαν τρία νέα ψηφιακά εργαλεία που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για την απαγόρευση αλκοόλ και καπνού σε ανηλίκους
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την προστασία των ανηλίκων από το κάπνισμα και το αλκοόλ
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στο μουσείο της Ακρόπολης» – «Είναι σαν να κόβεις στη μέση τη Μόνα Λίζα» 
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη φιλοδοξία του να καταστήσει την Ελλάδα κορυφαίο ποιοτικό τουριστικό προορισμό παγκοσμίως
Συζήτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Victoria Hislop στο πλαίσιο του συνεδρίου «Reimagine Tourism 2025» που διοργάνωσε η «Καθημερινή» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Αλέκος Φλαμπουράρης: Ο «δεύτερος πατέρας» του Αλέξη Τσίπρα και ο αγαπητός «παππούς του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο «Νέστορας» της Αριστεράς και «μέντορας» του Αλέξη Τσίπρα έπαιξε κομβικό ρόλο ιδιαιτέρως κατά το «καυτό» διάστημα του 2015, τη διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα και τελικά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017 12