Πολιτική

ΠΑΣΟΚ για «θαλάσσια πάρκα» Τουρκίας: Η εθνική κυριαρχία και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας, δεν είναι διαπραγματεύσιμα

«Η κυβέρνηση να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., της UNESCO και του ΟΗΕ», αναφέρουν Μάντζος - Χριστοδουλάκης

Ανακοίνωση για τον χάρτη που δημοσιοποίησε η Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και τη στάση της Κυβέρνησης εξέδωσαν ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών και Μανώλης Χριστοδουλάκης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

«Η εθνική κυριαρχία και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα και δεν τελούν υπό καθεστώς φοβικού αυτοπεριορισµού στο όνομα της “αποφυγής εντάσεων”», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την υπόθεση με τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας.

«Η σηµερινή (σ.σ. 02.08.2025) καταδικαστέα απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο µέσω της εξαγγελίας δήθεν «θαλάσσιων πάρκων» αμφισβητώντας τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής αναθεωρητικής στρατηγικής και αποτύπωση αυτής «επί χάρτου».

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα οφείλει να μην υποχωρήσει και να μην ανεχτεί τις νέες παράνομες τουρκικές πρωτοβουλίες, που αυτονοήτως δεν έχουν καμία νομική ισχύ και δεν παράγουν καμία νομική συνέπεια. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να µην περιοριστεί σε ανακοινώσεις, αλλά να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., της UNESCO και του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν επιτρέπεται να λειτουργεί ως προπέτασμα παραβίασης του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Ζητάµε, εκ νέου, την επιτάχυνση της υλοποίησης των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων της Ελλάδας, και σε υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου, µε πλήρη επιστηµονική και θεσµική τεκµηρίωση. Η εθνική κυριαρχία και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα και δεν μπορούν να τελούν υπό καθεστώς φοβικού αυτοπεριορισµού στο όνοµα της ”αποφυγής εντάσεων”», καταλήγει η ανακοίνωση των Δημήτρη Μάντζου και Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΥΠΕΞ για τις επιθέσεις στο Ιράν: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ενεργοποιήσαμε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων»
«Κοινός τόπος ότι ο έλεγχος του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος, ώστε να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικό όπλο, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή»
Υπουργείο Εξωτερικών 6
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ έγινε δεκτή από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον ενημέρωσε για την πρόοδο στις σχέσεις με την Ελλάδα
Η πρέσβης των ΗΠΑ συναντήθηκε ακόμη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, τον υπουργό Πολέμου, Πιτ Χέγκσεθ και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο
Κίμπερλι Γκιλφόιλ 9
Συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Ρήγας, στην Ουάσιγκτον
Η συνάντηση εντάσσεται στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ - Στο επίκεντρο, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή
Γεραπετρίτης και Ρήγας