Πολιτική

Παυλόπουλος: Το Κειμηλιοφυλάκιο του Μητροπολιτικού Ναού είναι μια πηγή διαρκούς έμπνευσης

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου έγινε η τελετή εγκαινίων του κειμηλιοφυλακίου του καθεδρικού Ιερού ναού Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

«Το Κειμηλιοφυλάκιο του Ιερού Καθεδρικού και Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, με τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα που διαθέτει αλλά και θ’ αποκτήσει στο μέλλον, συνιστά ένα εμβληματικό Πνευματικό Μουσείο. Ένα Μουσείο με δύο όψεις, οι οποίες όμως συνδέονται αρρήκτως μεταξύ τους», τόνισε απευθύνοντας χαιρετισμό κατά τα εγκαίνια του θησαυροφυλακίου του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η πρώτη όψη του Μουσείου τούτου το αναδεικνύει σε στιβαρό Μουσείο της Πίστης μας. Της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης μας. Αυτό συνάγεται αναντιρρήτως από το ότι κάθε αντικείμενό του, από το πιο απλό ως το πιο προβεβλημένο, είναι μια σημαντική μαρτυρία για το περιεχόμενο και, ιδίως, για τον ανεξάντλητο πνευματικό πλούτο της Πίστης μας», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η δε δεύτερη όψη του ως άνω Μουσείου το αναδεικνύει σε άκρως αντιπροσωπευτικό Μουσείο αυτού τούτου του Πολιτισμού μας. Και αναφέρομαι τόσο στον δικό μας, τον Ελληνικό Πολιτισμό όσο και στον κοινό μας Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Πραγματικά, ουδείς μπορεί ν’ αμφισβητήσει ότι το Κειμηλιοφυλάκιο του Ιερού Καθεδρικού και Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών έρχεται ν’ αναδείξει το γεγονός ότι η Χριστιανική Διδασκαλία -κατ’ εξοχήν δε υπό την Ορθόδοξη εκδοχή της- όπως την διαμόρφωσε και την διέσωσε ο Βυζαντινός Πολιτισμός, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δικού μας, του Ελληνικού Πολιτισμού αλλά και τον τρίτο πυλώνα του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε.

mitropoli

«Υπό τα δεδομένα αυτά το Κειμηλιοφυλάκιο του Ιερού Καθεδρικού και Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών είναι μια πηγή διαρκούς έμπνευσης για τον κάθε επισκέπτη του, ιδίως δε για εκείνον, ο οποίος προσέρχεται ως συνειδητοποιημένος προσκυνητής».

Όπως διευκρίνισε, με τη σειρά του ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, «δεν είναι απλώς ένας χώρος θησαυροφυλακείου. Είναι ένας χώρος που περικλείει μνήμες και προσευχές».

mitropoli

Στην ανάγκη δημιουργίας του κειμηλιοφυλακείου και στην προστασία των ιερών σκευών, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος του ναού π. Θωμάς Συνοδινός, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε τη διαφορά μεταξύ μουσείων, εκκλησιαστικών κειμηλιοφυλακείων και σκευοφυλακείων. Επιπλέον, έκανε λόγο για τα εκθέματα που υπάρχουν στον χώρο, «σημαντικά ιερά σκεύη, πολύτιμα βιβλία και χειρόγραφα, ακόμη και οι θρόνοι όπου κάθονταν οι βασιλείς όταν εκκλησιάζονταν», όπως τόνισε.

mitripoli

Τέλος, ο π. Θωμάς ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια και κυρίως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ανέλαβε όλη την οικονομική δαπάνη.

mitropoli

Ακολούθως, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μίλησε για την αξία των εκθεμάτων, ενώ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημείωσε ότι με τα εγκαίνια τέτοιων έργων όλοι γινόμαστε κοινωνοί της ιστορίας μας και του παρελθόντος και, αν δεν γίνουμε κοινωνοί, δεν μπορούμε να πορευθούμε στο μέλλον. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η έκθεση των κειμηλίων στο κοινό θα τα καταστήσει κτήμα όλων μας.

mitropoli

Στην τελετή των εγκαινίων του κειμηλιοφυλακείου το «παρών» έδωσαν αρχιερείς, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υπουργοί, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κληρικοί και πλήθος πιστών, οι οποίοι τελικά κατευθύνθηκαν στον υπόγειο χώρο του ναού, όπου ξεναγήθηκαν στο κειμηλιοφυλάκειο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνειδητή επιλογή συγκάλυψης η μη άμεση κλήτευση Ξυλούρη και Σεμερτζίδου
«Η άμεση κατάθεσή τους είναι απαραίτητη τόσο για την αποκάλυψη της αλήθειας όσο και για τη διασφάλιση ότι η επιτροπή δεν θα στερηθεί κρίσιμα στοιχεία που θα φωτίσουν το σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ»
Συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Παύλος Μαρινάκης: Όχι τσιγαράκι και κιθάρα στον Άγνωστο Στρατιώτη, κάποιοι επένδυσαν στην προβοκάτσια και στο μπάχαλο
«Ο κόσμος κατάλαβε πως η επαναστατική γυμναστική των προηγούμενων χρόνων πήγε την Ελλάδα πίσω» ανέφερε προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις Μητσοτάκη - Δένδια βρίσκονται στο καλύτερο σημείο»
Παύλος Μαρινάκης
Το «χάος» υπερισχύει του Μητσοτάκη, «κάλπες ξανά» αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία - Τι δείχνει δημοσκόπηση της Interview
Το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα προτιμούσε να διεξαχθούν νέες εκλογές, έναντι του 22% που επιλέγει τη συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, σενάριο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποδοχή
Δημοσκόπηση Interview: Το «χάος» υπερισχύει του Μητσοτάκη, «κάλπες ξανά» αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία 48
Υπουργικό Συμβούλιο με ατζέντα τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν και οι καθυστερημένες πληρωμές προς τους αγρότες
Από τη μία η Κομισιόν και τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει και τα οποία πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα, και από την άλλη οι τίμιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης