Πολιτική

Πέθανε ο Στέφανος Μανίκας

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Στέφανου Μανίκα, ιδρυτή του ΟΚΑΝΑ και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1952, ο Στέφανος Μανίκας καταγόταν από το Βασιλικό Κορινθίας.

Σπούδασε οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στα φοιτητικά του χρόνια γνωρίστηκε με τον Κώστα Λαλιώτη και τον Δημήτρη Ρέππα. Είχε ενεργό συμμετοχή στο φοιτητικό κίνημα κατά της δικτατορίας. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας εκλέχθηκε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής.

Διαδέχτηκε τον Στέφανο Τζουμάκα στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ από το 1978 έως το 1984 και ήταν ο μακροβιότερος γραμματέας στην ιστορία της οργάνωσης.

Από το 1985 ως το 1986 ήταν γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ υπήρξε και γραμματέας Οργανωτικής Πολιτικής το 1989 και γραμματέας Επιστημόνων του Κινήματος από το 1990 ως το 1994.

Το 1994 ίδρυσε τον ΟΚΑΝΑ, του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος, μέχρι το 1996.

Εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 1996 και βουλευτής Α’ Αθηνών το 2000. Διετέλεσε υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη από το 2001 ως το 2003.

Στις ευρωεκλογές του 2014 συμπαρατάχθηκε με τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη.

ΔΗΜΑΡ: Αντίο σύντροφε

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε για το θάνατο του Στέφανου Μανίκα:
Η ΔΗΜΑΡ αποχαιρετά με οδύνη σήμερα τον σύντροφο Στέφανο Μανίκα. Πάλεψε με γενναιότητα, κουράγιο και αξιοπρέπεια την περιπέτεια στην υγεία του. Ο Στέφανος Μανίκας ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε σταθερή και πολύτιμη συνεργασία με το κόμμα μας αποτελεί μια εμβληματική φυσιογνωμία της σοσιαλδημοκρατίας. Η μακρά διαδρομή του στο ΠΑΣΟΚ, η συνεργασία του με τη ΔΗΜΑΡ ήταν ενταγμένη στην μεγάλη ιδέα της σύγκλισης των δυνάμεων του ευρύτερου σοσιαλιστικού χώρου, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Οι ιδέες του, οι ανησυχίες του και οι αγώνες του αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη στον προοδευτικό κόσμο“.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων – «Φόρος τιμής σε όσους θυσιάστηκαν»
«Με την από κοινού κατάθεση στεφάνων, αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους όσους υπηρέτησαν και θυσιάστηκαν» έγραψε σε ανάρτησή της η Αμερικανίδα πρεσβευτής
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ
«Μπρα ντε φερ» αγροτών και κυβέρνησης στην Αθήνα μετά το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αγώνας δρόμου» για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα πληρωμών
«Οι πραγματικοί δικαιούχοι θα λάβουν τις επιδοτήσεις τους. Η καθυστέρηση των πληρωμών οφείλεται αποκλειστικά στην υποχρέωση να γίνουν οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι, όπως ζητά με δύο επιστολές της η Ευρωπαϊκή Ένωση»
EUROKINISSI
Δημοσκόπηση Interview: Οι 4 χαμένες περιφέρειες της ΝΔ, 6 στους 10 δεν προτιμούν τα ΕΛΤΑ – Πώς βλέπουν την επιστροφή Τσίπρα
Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα της δημοσκόπης το «πρασίνισμα» του χάρτη στις συγκεκριμένες περιφέρειες προκύπτει κυρίως λόγω της μείωσης της δύναμης της ΝΔ και όχι λόγω της αύξησης των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ
Κάλπη 332