Πολιτική

Πέτσας: Ζητήσαμε να συμμετάσχουμε στην Σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη

Διευκρινίσεις για την προστασία της α' κατοικίας, για το νέο εκλογικό σύστημα, το χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, την υλοποίηση του σχεδιασμού για το μεταναστευτικό αλλά και τη Διάσκεψη του Βερολίνου κλήθηκε να δώσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως υπάρχει διαστρέβλωση όσον αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δεν είπε -σε καμία περίπτωση- ότι κάποιοι θα χάσουν τα σπίτια τους αλλά κάλεσε τους πολίτες να κάνουν χρήση του πλαισίου που ισχύει μέχρι το τέλος Απριλίου και να σπεύσουν να το εκμεταλλευτούν για να σώσουν τα σπίτια τους.

Σχετικά με το νέο εκλογικό σύστημα και το κατά πόσον «δεν ευνοεί τις συνεργασίες», είπε πως είναι κοντά στο προηγούμενο, το οποίο δεν απέτρεψε τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας ακόμη και περισσότερων των δύο κομμάτων, όπως στην περίπτωση της κυβέρνησης Σαμαρά. «Αυτό που θέλουμε είναι όταν ένα κόμμα συγκεντρώνει μεγάλη αποδοχή να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Σε ερώτηση κατά πόσο έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση του προσώπου που θα προτείνει η κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας απάντησε ότι η συνταγματική προθεσμία λήγει στις 13 Φεβρουαρίου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει ανακοίνωση όποτε κριθεί σκόπιμο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, επίσης, ότι το μεταναστευτικό είναι βαθιά κοινωνικό ζήτημα, που έχει να κάνει με το σύνολο της κοινωνίας και πρέπει να δούμε τις όποιες αντιδράσεις σε δύο επίπεδα: Σε εκείνες που αφορούν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και στις αντιδράσεις που καταγράφονται στην ενδοχώρα. Επισήμανε την ανάγκη για αποσυμφόρηση των νησιών καθώς και για να σταλεί το μήνυμα ότι στα νησιά θα λειτουργήσουν κλειστές δομές και θα κλείσουν οι υφιστάμενες. «Προχωρούμε αυτόν τον σχεδιασμό και δεν θα σταματήσει», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι σύντομα θα είναι ορατά απτά αποτελέσματα στο πλαίσιο εφαρμογής ενός συνολικού σχεδίου για βελτίωση της κατάστασης.

Σε ερώτηση σχετικά με «απουσία της Ελλάδας από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη Λιβύη», απάντησε πως «κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Θέλουμε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο επίπεδο αναζήτησης πολιτικής λύσης». Ακόμη, ανέφερε ότι η χώρα μας έχει διατυπώσει αίτημα συμμετοχής της στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Διευκρινιστικά, για ζητήματα που συζητήθηκαν κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι συνολικά η χώρα μας βλέπει μία διαδικασία αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας και γίνονται κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση και συμπλήρωσε ότι υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, στη χώρα μας μέσα στον Μάιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Υπόθεση Παναγόπουλου: Στα «κάγκελα» τα κόμματα μετά την έρευνα εις βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ για υπεξαίρεση κονδυλίων
Οι κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος προκαλούν σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις – Παραίτηση ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «συνδικαλιστική μαφία» καταγγέλλει το ΚΚΕ – Τι λένε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Νίκη
Γιάννης Παναγόπουλος 6
Πώς η «Διαφάνεια» του Αλέξη Τσίπρα θα «παρακολουθεί» τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος - Επτά παραδείγματα
Σκοπός της πλατφόρμας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού, είναι να οργανώσει, να ενοποιήσει και να καταστήσει πραγματικά αξιοποιήσιμη την ήδη διαθέσιμη πληροφορία
Αλέξης Τσίπρας
Μαρινάκης στο 12ο briefing για τους πολίτες: Τέσσερις μεγάλες αλλαγές στην προσεχή Συνταγματική Αναθεώρηση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των εργαζομένων, την ανεργία, την ψήφο των αποδήμων, αλλά και σε πιο εξειδικευμένα θέματα
Παύλος Μαρινάκης
«Φαγωμάρα» δίχως τέλος στο ΠΑΣΟΚ: Αντιπαράθεση Καββαθά και Χρηστίδη στη Βουλή για τις συλλογικές συμβάσεις - «Μειώνετε τους μικρομεσαίους με όσα λέτε»
«Όποτε μας συναντάτε λέτε πως μας στηρίζετε και εδώ να λέτε πως εκπροσωπούμε τα συμφέροντα της κυβέρνησης» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
Γιώργος Καββαθάς
Οργισμένη (πάλι) η Κωνσταντοπούλου: Η Νέα Δημοκρατία να μετονομαστεί σε Νέα Δικογραφία, ο Γεωργιάδης είναι υπόλειμμα του ολοκληρωτισμού
Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι «κρύβεται» και αποφεύγει τη Βουλή
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου