Πολιτική

Πολλαπλές επαφές Δένδια στην Νέα Υόρκη – Ενημέρωσε Γκουτέρες για την ελληνική ομογένεια στην Μαριούπολη

Για τις τεράστιες δυσκολίες και τους απίστευτους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική ομογένεια στην Μαριούπολη ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Άντονιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ για να εξασφαλιστεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής.

«Οι πηγές μας είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Προέρχονται καταρχήν από την ‘Caritas’, την οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας, και από διάφορους ιδιώτες με τους οποίους προσπαθούμε και επιτυγχάνουμε να έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όπως ξέρετε υπήρξε και χτύπημα στο θέατρο της Μαριούπολης, 1200 άνθρωποι βρίσκονταν στο υπόγειο αυτού του θεάτρου. Δεν ξέρουμε πόσα θύματα υπήρξαν. Μας περιγράφεται, όμως, μια ιδιαιτέρως δραματική κατάσταση», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά συζητήθηκαν και άλλα περιφερειακά θέματα, όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η Λιβύη. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αντόνιο Γκουτέρες για τις τρεις υποψηφιότητες που έχει θέσει η χώρα μας σε βασικά όργανα του ΟΗΕ.

«Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις τρεις ελληνικές υποψηφιότητες. Επαναλαμβάνω τρεις. Καταρχήν είναι, όπως ήδη ξέρετε, η υποψηφιότητα μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την υποψηφιότητα μας για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 2035, αλλά και την υποψηφιότητα που θα ανακοινώσουμε αμέσως μετά από αυτή την επίσκεψη για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-2030. Η Ελλάδα πιστεύει στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θέλει να συμμετέχει με τον πιο ενεργό τρόπο στην εφαρμογή αυτών των αρχών που ο Καταστατικός Χάρτης περιλαμβάνει, των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Click4more: Νίκος Δένδιας: Πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διευθέτηση του Ουκρανικού, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να τις συζητήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ. «Γίνονται πολλές προσπάθειες από όλες τις πλευρές για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή και να επανέλθουμε σε μια κατάσταση στην οποία η ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα προστατεύονται. Δεν μπορώ, όμως, να σας πιθανολογήσω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επικοινωνία με τον Έλληνα πρόξενο στην Μαριούπολη

Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τον Έλληνα πρόξενο της Μαριούπολης, Μανώλη Ανδρουλάκη, αμέσως μετά την ασφαλή έξοδο του τελευταίου από την Ουκρανία.

Όπως ανέφερε, «αμέσως μετά την έξοδο μου από το γραφείο του ΓΓ είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον πρόξενο μας στην Μαριούπολη, τον κύριο Μανώλη Ανδρουλάκη, και να καλωσορίσω την έξοδο του από την Ουκρανία. Τον ευχαρίστησα θερμά για τις υπηρεσίες του, για τις θυσίες στις οποίες υπέβαλε τον εαυτό του στην προσπάθεια να προστατέψει την ελληνική ομογένεια. Θα χαρώ πολύ να τον δω μόλις γυρίσω στην Αθήνα αλλά του είπα αυτό που είπα και στη Βουλή των Ελλήνων, ότι είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτόν».

Συνάντηση Δένδια και με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Συνάντηση με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και μέλος του υπουργικού Συμβουλίου, πρέσβη Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική και η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ εντός του ΟΗΕ, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Συνάντηση Μητσοτάκη με Τασούλα και συμμετοχή στο Athens Alitheia Forum την Τετάρτη
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο για την τακτική μηνιαία ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ το απόγευμα θα λάβει μέρος σε συζήτηση για την ψηφιακή διακυβέρνηση
Μητσοτάκης και Τασούλας
Νικήτας Κακλαμάνης: Στην Κύπρο στις 20 Μαρτίου ο πρόεδρος της Βουλής, σε επίσκεψη υψηλού συμβολισμού
Εγκαινιάζοντας την έκθεση «SECTOR 2: ΛΕΥΚΩΣΙΑ» στο Καπνεργοστάσιο, μίλησε για πράξη αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό και προανήγγειλε επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στη Λευκωσία
Νικήτας Κακλαμάνης
Αντιπαράθεση Βορίδη με Μεϊκόπουλo, Μάντζο και Ηλιόπουλο για έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ: ««Σήμερα το βλέπω, όπως κι εσείς» είπε ο πρώην υπουργός
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη», ενώ ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά υποστήριξαν ότι ο πρώην υπουργός γνώριζε
Βορίδης, Μεϊκόπουλος, Μάντζος και Ηλιόπουλος
Στο θέατρο «Παλλάς» ο Νίκος Ανδρουλάκης: Παρακολούθησε την παράσταση για τον Αντώνη Καλογιάννη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακολούθησε τη μουσική παράσταση προς τιμήν του μεγάλου ερμηνευτή και, σε ανάρτησή του, εξήρε τη συμβολή του στο πολιτικό και έντεχνο ελληνικό τραγούδι
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την παράσταση για τον Αντώνη Καλογιάννη (Πηγή φωτογραφίας: Facebook
Ο Θάνος Πλεύρης απαντά στη Διεθνή Αμνηστία για τα κέντρα επιστροφής μεταναστών: Eίμαι πλέον σίγουρος για την ορθότητά τους
Η τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των συζητήσεων που έχει ανοίξει για την ενίσχυση των επιστροφών και τη λειτουργία των λεγόμενων return hubs
Πρόσφυγες και μετανάστες
ΠΑΣΟΚ: Αιχμές Δούκα και Διαμαντοπούλου για «φύρδην μίγδην» διεύρυνση που «μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα»
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ένα καθαρό αξιακό πλαίσιο, ενώ η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αγνοηθούν τα όρια της πολιτικής ηθικής
Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου (Φωτογραφία αρχείου: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ