Πολιτική

Ψήφος αποδήμων: Ξεκίνησε η συζήτηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο – Θα μιλήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων στην Ολομέλεια ξεκίνησε στις 10 το πρωί με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων και σύμφωνα με την Διάσκεψη των Προέδρων ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που θα θελήσουν να λάβουν το λόγο η ολοκλήρωση και η ψήφιση του νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί αύριο.

Για την ψήφιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την συνταγματική διάταξη (Σ.51παρ.4) , απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους στην Ολομέλεια.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει γύρω στις 13:00.

Οι υπέρ και οι κατά

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της Αρχής, στη συζήτηση και ψήφιση τους την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης έχουν ταχθεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, ΝΙΚΗ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Καταψήφισε το ΚΚΕ ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση στην Ολομέλεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται γύρω στη μία το μεσημέρι. Στην συνέχεια τον λόγο θα ζητήσει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρούλακης.

Το σχέδιο νόμου αποτελεί τροποποίηση των άρθρων 2 και 4 του Ν.4648/2019 και ουσιαστικά αίρει τις περιοριστικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού από τόπο κατοικίας τους.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι: Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 του Ν. 4648/2019. Αντιστοίχως και η τροποποίηση σε ότι αφορά τη διεύθυνση κατοικίας, η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών. Εφεξής, κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών. Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής θα γίνεται αμέσως οριστική. Καταργούνται οι προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού και της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και η εξουσιοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου που προβλεπόντουσαν στο Ν. 4648/2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει παράλληλα και μια δική του σχετική τροπολογία για το «Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αποδήμων χωρίς περιορισμούς» που προβλέπει την δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους.a

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επίκαιρη ερώτηση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για την ενέργεια - «Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πληρώνουν από τα ακριβότερα τιμολόγια ρεύματος στην Ευρώπη»
«Σχεδόν ένα στα πέντε ελληνικά νοικοκυριά αδυνατεί να θερμάνει επαρκώς την κατοικία του» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
O Νίκος Ανδρουλάκης
Τα συλλυπητήρια μηνύματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα» - «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι»
Τη φονική πυρκαγιά στην μπισκοτοβιομηχανία σχολίασε και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι το 2025 έκλεισε με «τραγικό απολογισμό δεκάδων νεκρών» σε εργατικά δυστυχήματα
Εικόνες από το φλεγόμενο εργοστάσιο από ψηλά
Ο Ανδρουλάκης ζητά παραίτηση Φλωρίδη για τη «διάταξη Κεφαλογιάννη»: «Δεν στέκεται ως υπουργός Δικαιοσύνης»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για απομάκρυνση από τον ευρωπαϊκό δρόμο και για πρακτικές που «προσομοιάζουν στην Ουγγαρία»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
20
Επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές προτείνει ο Μητσοτάκης - Σχέδιο για Τριεδρική Εκλογική Περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επαναφορά των εδρών Επικρατείας σε 12 καθώς και ότι το όριο εισόδου στη Βουλή παραμένει στο 3%
κάλπη
Κυριάκος Μητσοτάκης για την τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Η σκέψη μας με τις οικογένειες των θυμάτων – Η Πυροσβεστική ερευνά για να αποδοθούν ευθύνες
«Η Πυροσβεστική ερευνά ήδη τις συνθήκες για να αποδοθούν ευθύνες» τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
51
Το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά περιδίνησης: Αιχμές, εσωστρέφεια και στο βάθος το συνέδριο του Μαρτίου
Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, που εκτιμούν ότι η ήττα δεν είναι ένα σενάριο με λίγες πιθανότητες. Ειδικά από τη στιγμή που τον πήχη έχει βάλει αρκετά ψηλά ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης και Παύλος Γερουλάνος