Κυριακή, 28 Απρ.
21oC Αθήνα

Η οργή του ΔΝΤ και όλο το παρασκήνιο της αποχώρησης

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Χωρίς μεταρρυθμίσεις και κυρίως στις συντάξεις το ΔΝΤ δεν πρόκειται να δώσει άλλα χρήματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters
– Αξιωματούχος του Ταμείου αναφέρει: “Όταν μιλάμε για την ελάφρυνση του χρέους, οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ακούσουν”
– “Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της”, αναφέρει το ΔΝΤ
– “Βλέπουν” συνδυαστική λύση με νέα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και παροχή πρόσθετης βοήθειας

“Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε να περάσει μηνύματα και στις δύο πλευρές” αναφέρει αξιωματούχος του Ταμείου που μετέχει στις διαπραγματεύσεις και τον επικαλείται νέο δημοσίευμα του Reuters με τίτλο “το ΔΝΤ είναι θυμωμένο με τους Έλληνες αλλά εξοργισμένο με την Ευρωζώνη”.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην αγανάκτηση των ανθρώπων του ΔΝΤ για “τον χαοτικό τρόπο που διεξήχθησαν οι συνομιλίες με τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες, που δεν είχαν πρόσβαση σε δημόσιους λογαριασμούς της Αθήνας” και τους… έκρυβαν στα ξενοδοχεία.

Το Reuters αναφέρεται σε δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος μίλησε για “μεγάλες διαφορές” στις διαπραγματεύσεις όσον αφορά τις συντάξεις, το φορολογικό και τη χρηματοδότηση, λίγο πριν αναχωρήσουν οι εκπρόσωποι του Ταμείου από τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε προτάσεις που αφορούσαν το συνταξιοδοτικό, αλλά και τον ΦΠΑ στην ενέργεια.

“Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της, χωρίς μεταρρυθμίσεις και κυρίως στις συντάξεις. Νομίζω ότι έχει αναγνωριστεί από όλες τις πλευρές ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο», ισχυρίστηκε ο κ. Ράις.

Ανώνυμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας στο πρακτορείο, επισημαίνει πως πίσω από τις κάμερες, εξελίσσεται μία παρασκηνιακή συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

«Το ΔΝΤ πιέζει τους Ευρωπαίους για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» εξηγεί ενώ προσθέτει, πως «το Ταμείο μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και οι Ευρωπαίοι απλά δεν θέλουν να την ακούσουν».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ΔΝΤ καθιστά σαφές πως το κατάλληλο μίγμα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση θα πρέπει να απαρτίζεται από το συνδυασμό μίας νέας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και της παροχής πρόσθετης βοήθειας.

«Το χρέος θα καταστεί βιώσιμο μέσω μίας συνδυαστικής λύσης, η οποία θα περιλαμβάνει επιμήκυνση των ωριμάνσεων, μείωση των επιτοκίων, αύξηση του ΑΕΠ και ενίσχυση των δημοσιονομικών στοιχείων» συμπληρώνει ο ανώνυμος αξιωματούχος.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, εάν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
“Όταν μιλάμε για την ελάφρυνση του χρέους, οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ακούσουν” αναφέρει ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ έχοντας δανείσει πολύ περισσότερα στην Ελλάδα από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλη χώρα, είναι απίθανο να συνεισφέρουν σε οποιονδήποτε τρίτο πρόγραμμα, αν η Ελλάδα… δεν συμμορφωθεί.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία έχει χρέος ίσο με το 185% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, η βιωσιμότητα απαιτεί την εκτέλεση σημαντικού πλεονάσματος του προϋπολογισμού πριν από τις πληρωμές τόκων, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε