Συμβαίνει τώρα:
Λεωφορείο έπεσε σε ταβέρνα στο Μενίδι
Πολιτική

Σακελλαροπούλου για Τουρκία: «Με ρητορικές απειλές και εμπρηστικές φράσεις δεν μπορεί να γίνει διάλογος»

Για τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία αναφέρθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία με απειλές και εμπρηστικές φράσεις,.

Σε συνέντευξή της στη DW η κ. Σακελλαροπούλου εξηγεί γιατί η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και εκτιμά ότι την απάντηση στους υπαιτίους αυτού του πολέμου θα δώσει τελικά το δίκαιο και η διεθνής δικαιοσύνη, ενδεχομένως με τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα που διαπράττονται επί ουκρανικού εδάφους.

Η ΠτΔ παρουσίασε εκ νέου στο Βερολίνο τις θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και μετέφερε τόσο στον Γερμανό ομόλογό της Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ όσο και στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς το εξής μήνυμα: «Η Ελλάδα επιζητεί τον διάλογο με την Τουρκία- Aυτό όμως προϋποθέτει σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δίκαιου και του δικαίου της θάλασσας. Με ρητορικές απειλές και εμπρηστικές φράσεις δεν μπορεί να γίνει διάλογος».

Όπως αναφέρει στην DW «υπάρχει απόλυτη σύμπνοια με τον Γερμανό πρόεδρο ως προς αυτό» και τονίζει ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανώτατοι Γερμανοί αξιωματούχοι αλλά και η ΕΕ έχουν αντιληφθεί ξεκάθαρα πια ότι «οι θέσεις της Ελλάδας είναι απολύτως σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο»

«Τα βάρη του παρελθόντος δεν εξαφανίζονται μονομερώς»

Κατά τις επαφές της τόσο με τον Γερμανό πρόεδρο όσο και με τον καγκελάριο, η κ. Σακελλαροπούλου έθεσε εκ νέου και το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων καθώς και του κατοχικού δανείου. «Η Ελλάδα έχει υποβάλει το δικό της αίτημα για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή (…) H Γερμανία έχει δώσει τη δική της απάντηση», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Υπογραμμίζει, κλείνοντας, ότι «τα βάρη του παρελθόντος είναι εκεί, δεν εξαφανίζονται μονομερώς, αλλά στις σύγχρονες κοινωνίες οι διαφορές λύνονται με τον διάλογο. Θα μπορούσε στο μέλλον, με διάλογο και καλή διάθεση, να εξευρεθεί μια λύση». Όπως τονίζει η ίδια, «τα νομικά ζητήματα έχουν τεθεί αλλά είναι ένα καθαρά πολιτικό θέμα.»

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αήθης επίθεση του Κωνσταντίνου Φλώρου στη Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είσαι ξεφτιλισμένη»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγόρησε τον Κωνσταντίνο Φλώρο ότι συνεχάρη την κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο Κυρανάκη για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και αυτός αντέδρασε με χυδαίους χαρακτηρισμούς
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
61
«Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις» - Οι πέντε άξονες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη
Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος, λόγω της κλιματικής κρίσης, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου
Μόρνος 36
Μαρινάκης για το μπλόκο στην Σύρο σε ισραηλινούς τουρίστες: Είναι εξοργιστικό – Ο αντισημιτισμός δεν θα γίνει ανεκτός στην Ελλάδα
«Υπάρχει διάταξη ξεκάθαρη στον αντιρατσιστικό νόμο, η οποία περιγράφει κάποιες πράξεις όταν στρέφονται κάποιοι κατά πολιτών, λόγω των διαφόρων χαρακτηριστικών ή ταυτοτικών ζητημάτων τα οποία τα προστατεύει ο νόμος»
Συρος
51
Σε εσωτερική περιδίνηση το ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Η παραίτηση Λαμπρόπουλου που άναψε φωτιές
Στις 18 Ιουλίου, ο Λάμπρος  Αντωνόπουλος πήρε την απόφαση, χωρίς να έχει ενημερώσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να στείλει  επιστολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επιστρέφοντας πάνω από 15.000 ευρώ που είχε εισπράξει, επικαλούμενος λόγους «ευθιξίας»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης